Backpacka i Sydamerika – Tre rutter att åka

Backpacka i Sydamerika - Tre rutter att åka

,Att backpacka i Sydamerika lär bli ett äventyr som du aldrig glömmer. I det här inlägget kan du läsa om 3 rutter att åka, vad man bör tänka på och mycket, mycket mer.

På den här stora kontinenten hittar du bland annat underbar natur som saknar något att jämföra med. Färgglada och levande regnskogar sträcker ut sig brett och den biologiska mångfalden är enorm.

Upptäck gigantiska bergskedjor, glaciärer, stora nationalparker, djur som du inte kan se någon annanstans, städer mitt ute i djungeln, spår från kolonialtiden och allt annat som du knappt kan tänka dig.

Eftersom att kontinenten är så pass stor så finns det oerhört mycket att skriva om den.

Tanken med det här inlägget är att ge dig en grundläggande idé om vad som är bra att tänka på när man vill backpacka i Sydamerika och vad som finns att göra där. Även om det givetvis är omöjligt att få med ens nära allting som går att lyfta fram.

Backpacka i Sydamerika - En underbar kontinent med mycket att se och uppleva

Backpacka i Sydamerika

Säkerhet

Den stora frågan som många ofta ställer om Sydamerika är om det är tryggt att resa där eller inte. Svaret på den frågan kan vara exakt så långt eller kort som man själv vill.

Generellt sätt så ja, det är tryggt att resa runt där men givetvis finns det platser och områden som man bör undvika. Därför så gäller det att man läser på noga om länderna och platserna man skall besöka.

Undvik att ha smycken eller värdesaker på dig när du går ut och skylta inte med att du har pengar.

Har du huvudet på skaft och använder sunt förnuft så bör du klara dig galant. Ficktjuveri, rån och stölder är tyvärr rätt så vanliga men förbereder man sig på det och planerar därefter så minskar man risken att drabbas.

Lätt att ta sig runt

Tack vare att kollektivtrafiken är populär i Sydamerika så finns det gott om bussar, rickshaws, bil och motorcykel-taxis och andra sätt att ta sig runt på.

I USA hade det varit betydligt svårare att resa runt utan en egen bil men här nere är det lättare.

Det behöver inte heller bli särskilt dyrt att transportera sig runt, det är ändå en bar idé att ha koll på vad din resa bör kosta på ett ungefär utifall att chauffören vill förhandla om priset.

Du kan nästan förutsätta att varje chaufför kommer att göra just det, förhandla om priset. Om du är osäker på vad som är ett rimligt pris så fråga en ur lokalbefolkningen för tips och råd.

Bilarna och bussarna kanske saknar moderna säkerhetsinslag så som säkerhetsbälten, krockkuddar och liknande men man kommer oftast fram dit man ska.

Backpacka i Sydamerika - En underbar kontinent med mycket att se och uppleva

Rutter att åka

Det är inte lätt att välja vilken rutt man vill ta när man ska backpacka i Sydamerika. Som tur är så finns det en hel del förslag som man kan jämföra.

Här är 3 olika rutter som du kan inspireras av, mixa och blanda mellan eller följa till punkt och pricka. Du bör ha cirka tre till sex månader på dig för vardera rutt om du vill slippa stressa igenom länder.

Man kan också om man vill dela upp rutterna i mindre delar så det går att variera hur man vill.

Gringo Trail

Det här är en klassisk rutt för att upptäcka Sydamerikas västkust och södra östkust. Du kommer att få se och uppleva flera olika länder och extremt varierande men totalt underbar natur.

Rutten börjar i Colombia, fortsätter in i Ecuador och sedan vidare till Peru innan du korsar Atacamaöknen i Chile, efter det så är Argentina näst på tur och resan avslutas i Buenos Aires.

Denna rutt går lätt att variera utan större problem och man kan även starta resan ifrån Panama eller i Mexico om du så vill.

rutter för att upptäcka Sydamerika när man backpackar

Superloopen

Den här rutten tar dig runt i stort sett hela Sydamerika. Så du får se många olika länder under färdens gång. Ett perfekt sätt att se kontinenten på för den som har gott om tid.

Rutten kan påbörjas i Rio De Janeiro i Brasilien, eller i vilken huvudstad som helst i länderna som du passerar.

Rutten går från Brasilien vidare igenom Uruguay, Argentina, Chile, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia och Venezuela.

Man kan ha den här rutten som utgångsbas. Då kan man sedan välja och vraka mellan allt vad man vill hitta på i de olika länderna.

Adrenalinkickar

Är du ute efter mer äventyr än natur och andra slags upplevelser? Då är den här rutten förmodligen perfekt för dig.

Åk och upplev härliga länder samt det bästa utbudet av sport, äventyr och upplevelser som kontinenten har att erbjuda.

Rutten utgår ifrån Chile där man börjar med att dyka, surfa, åka sandboard, gå på vandringar och mycket mer i underbara miljöer.

Näst på tur står sedan skidåkning i Argentina! Snacka om miljöombyte. I Bolivia finns det cykelrutter som lockar och avskräcker, vågar du ta en tur längs 64 kilometer långa Death Road?

I Peru finns det gott om möjligheter för bergsklättring som du inte får missa innan du tar cykeln upp på världens högsta vulkan.

Med andra ord så finns det oerhört mycket att se och göra i Sydamerika, det är bara att välja och vraka.

rutter för att upptäcka Sydamerika när man backpackar

Tips och tricks för att backpacka i Sydamerika

Förutom att njuta av resan, så finns det en del andra saker som är bra att ha i åtanke när man ska backpacka i Sydamerika.

Allmänna toaletter har sällan toapapper, ta därför med dig en rulle extra i väskan när du reser runt. Better safe than sorry!

Förbered dig på att bli uppmärksammad, att som gringo resa runt i Sydamerika kommer säkert ge dig en del uppmärksamhet. Tyvärr så är det inte bara positivt eftersom att många lär förutsätta att du har pengar.

Lokalbefolkningen i Sydamerika är lika snäll och givmild som i princip alla platser i världen. Är man själv snäll, trevlig och respektfull så kan man ju åka nästan var som helst och bara ha goda upplevelser.

Undvik att dricka kranvatten och var försiktig med att äta färska grönsaker för att undvika magsjuka eller turistmage.

Och som alltid, kom ihåg att verkligen njuta av resan och att leva i nuet där och då. Det kommer finnas mycket att se och att göra och du lär skapa underbara minnen för livet!

spacer svenskabackpackers backpacka svenska backpackers resa resor sverige resenärer

Läs Mer

Tack för att du läste ”Backpacka i Sydamerika”! Safe travels!

2 trackbacks / pingbacks

  1. Reserutt igenom Vietnam - Se det mesta! » Svenska Backpackers
  2. 10 platser att besöka i Barcelona » Svenska Backpackers

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.