Budget för att backpacka i Asien

Budget för att backpacka i Asien

Att göra upp en budget inför sin resa är viktigt. Den behöver inte vara huggen i sten men det gäller att se till så att man har tillräckligt med pengar. En bra tumregel för en budget för att backpacka i Asien är minst 500 kr per dag.

För att veta hur mycket pengar man behöver ha med sig så måste man ju första veta hur mycket saker och ting kostar. Hur mycket man spenderar på en resa skiljer sig oerhört mycket från person till person.

Beroende på hur man vill spendera tiden utomlands så kommer det att gå åt olika mycket pengar. Är man inte så petig med boendet så kan man verkligen backpacka billigt i Asien.

Kostnaderna för mat, logi, upplevelser och liknande skiljer sig också väldigt mycket åt från land till land. Tar man Thailand som exempel så är det mesta billigt medan det i Malaysia är dyrare med till exempel alkohol och cigaretter.

Och det är bara i Sydostasien, jämför man med länder som Japan och Korea så blir det genast mycket dyrare. Generellt sett så åker flest backpackers till Sydostasien så i det här inlägget används Thailands priser som grund för budgeten.

spacer svenskabackpackers backpacka resa resor resenärer asien

Ungefärliga Kostnader

Att äta ute på ett hål-i-väggen-ställe behöver inte kosta mer än 30-100 baht, beroende på vad för rätter man äter. Cirka 10 till 35 kronor per måltid.

Vill man äta på restauranger så är det priser på 80 – 250 baht man får räkna med men det finns oftast betydligt dyrare alternativ också. Cirka 30 till 80 kr.

Hostels kan man ofta hitta för runt 150 – 400 baht per natt, vill man ha AC istället för fläkt så blir det dyrare. Cirka 50 till 125 kr.

Att hyra motorcykel kostar ofta cirka 150 till 300 baht per dag, hyr man längre kan man ofta förhandla ned priset. Cirka 50 till 100 kr.

Transport med taxi, motorcykeltaxi, tuk-tuk och liknande varierar också mycket beroende på hur ofta och hur långt man åker. I snitt lägger man säkert ändå runt 50 till 200 baht om dagen på det. Cirka 15 till 60 kr.

Utöver detta så får man räkna in utekvällar, aktiviteter och andra utgifter som man kan tänkas ha.

spacer svenskabackpackers backpacka resa resor resenärer asien

500 kr per dag

Vissa dagar så spenderar man givetvis mer än andra dagar. Ska man flyga någonstans eller göra någon häftig aktivitet så blir ens budget för den dagen genast utmanad.

Räknar man på 500 kr per dag och tar med lite extra utifall att så tror jag att man klarar sig galant.

Det beror dock givetvis på hur man reser, vet du med dig att du kommer att festa mycket eller vilja göra många aktiviteter, bo på lite finare hotell eller liknande så får du räkna på att spendera mer.

Du känner dig själv bäst och det är bättre att räkna för högt än för lågt i det här fallet.

Mellan 10 000 och 15 000 kr per månad kan man lätt spendera utan att tänka på det. I länder där nästan allt är billigt så är det inte ovanligt att man spenderar mer än i dyra länder då man hela tiden tänker att allt är billigt.

Samtidigt så kan man också utan problem resa runt på betydligt mindre summor. Ordnar man till exempel boende via CouchSurfing under större delar utav resan så spar man in mycket på boendet.

Så räkna på det, men tänk på att det är roligare att resa utan att behöva räkna varenda krona när man väl är på plats.

spacer backpacka resa

Läs Mer

Tack för att du läste ”Budget för att backpacka i Asien”! Safe travels!

5 trackbacks / pingbacks

  1. Packa väskan inför resan - Bra tips för mer plats » Svenska Backpackers
  2. Fortsatt visumfritt för svenskar i Vietnam » Svenska Backpackers
  3. Bra att veta inför resan till Sri Lanka » Svenska Backpackers
  4. Boka första natten på förhand för att slippa stress » Svenska Backpackers
  5. Att resa under lågsäsong är oftast billigare » Svenska Backpackers

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.