Ett besök till en av Sveriges Öppna Stugor

Förra veckan så skrev jag ett inlägg om Sveriges öppna stugor som allmänheten har tillgång till. Ett par dagar senare så frågade ett par kompisar mig om vi inte borde ta och besöka en stuga? Så det gjorde vi! Mina förväntningar blev starkt överträffade.

Tanken var att åka upp till en av stugorna som en av mina kompisar varit till för cirka 10 år sedan, det här med öppna stugor är alltså ingenting nytt men det har totalt passerat min radar under alla åren som jag har vandrat på denna jord.

Resan påbörjades i Västerås och vi mellanlandade lite snabbt vid Solmyra Gästhem innan resan var igång på riktigt. Bilfärden gick snabbt och felfritt och snart så befann vi oss i Malingsbro med bara fem till tio minuter kvar av resan, trodde vi!

När vi kom fram till platsen vi trodde att stugan skulle ligga så visade det sig att vi inte hade så bra koll som vi trodde. Vi började därför att köra runt på småvägar för att leta efter stugan.

Efter att ha åkt en liten bit så stöter vi på en man och flera barn med ryggsäckar som är ute och vandrar. Det visar sig snart att vi alla är på väg till samma stuga.

Istället för att trängas med över tjugo andra barn och vuxna i en och samma stuga så fick vi tips om att kolla upp fler stugor i området. Det fanns tydligen en hel drös med stugor utplacerade längs vandringslederna som går genom Bergslagen.

Sagt och gjort så åkte vi till en stuga men där fanns det ingen ved så vi siktade istället in oss mot stugan på ”Gräsberget” som även har ett utkikstorn.

Vill du förbereda dig på ett besök vildmarken eller dess närhet? Klicka här för att läsa mer om friluftsutrustning.

Stugan på Gräsberget

Efter att ha irrat runt på småvägar en stund så gav vi upp och körde runt hela området och snart var vi framme vid stugan. Precis när vi kom fram så började det att ösregna, härligt med sommar!

Sveriges Öppna Stugor

Regnet avtog dock väldigt snabbt och vi fick igång brasan inom kort tid så det löste sig bra för våran del.

Sveriges Öppna Stugor

Det fanns en del torr ved inne i stugan vilket gjorde oss väldigt glada, tack vem som än hade fyllt på! I vedboden däremot så ekade det tomt.

Sveriges Öppna Stugor

Stugan i sig var ett redigt bygge med en massiv eldstad i mitten. Det fanns gott om säng- och sittplats längs väggarna och även två bord.

Sveriges Öppna Stugor

Vänliga själar som varit där tidigare hade till och med lämnat kvar toapapper.

Utkikstornet

Ett tiotal meter bort från huset så finns det ett gammalt utkikstorn. Tornet är i dåligt skick och tillträde är förbjudet.

Sveriges Öppna Stugor

Eftersom att tillträde är strängt förbjudet då det kan innebära fara så skulle vi ju givetvis aldrig komma på tanken att gå upp i tornet ändå…

Men om vi hade gjort det så hade utsikten sett ut kanske ungefär exakt såhär:

Sveriges Öppna Stugor
Sveriges Öppna Stugor

All in all så var det en riktigt härlig resa och jag är helt fascinerad av tanken bakom Sveriges öppna stugor. Det är en fantastiskt bra idé och jag hoppas innerligt att stugorna får stå kvar länge så att många får komma och övernatta där.

Stugorna är perfekt för småbarnsfamiljer som inte har världens bästa ekonomi. Vill ni åka och campa utan att betala för övernattningen? Problem solved!

Vi samlade ihop ved innan vi åkte så att nästkommande övernattare ska slippa oroa sig över det vid ankomst. Se till att du städar upp ordentligt efter dig och lämnar platsen som den var när du kom så att fler kan uppskatta och njuta av möjligheterna som stugorna öppnar upp.

Läs mer

Sveriges Öppna Stugor är väldigt många till antalet och finns nuförtiden även sammanställda i en bok som jag skrev om i ett tidigare inlägg. Boken heter Stuglandet och finns att köpa på nätet.

Så stugorna finns inte bara på riktigt utan är även oerhört härliga, åtminstone den som jag har besökt hittills! Fler lär det bli!

Har du besökt en av Sveriges öppna stugor? Hur var det? Skriv gärna och berätta!

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.