Förbereda sig inför resan – Tips och Tricks

Att förbereda sig inför resan man ska åka på behöver inte vara krångligt bara man vet vad man ska göra och när man ska göra det. Det är en bra idé att börja tidigt så att man har det mesta ordnat. Det kan både underlätta resan och spara in pengar.

Det finns en del enkla steg att följa när du ska planera och förbereda din resa. I det här inlägget så kan du läsa om just det. Att bland annat efterforska i förväg och kolla upp lagar och regler är inte bara nyttigt men även nödvändigt för att undvika onödiga missförstånd eller misstag.

Förbereda sig inför resan - Tips och Tricks

Efterforska i förväg

Planerar du din resa tidigt och bokar långt i förväg så kan du ofta spara en hel del på biljetterna. Det lönar sig att vara ute i god tid.

När hemsidan Chepair.com jämförde priserna så blev resultatet att det är optimalt att boka resan till Asien 10 månader i förväg till Europa 9 månader och Sydamerika 3 månader i förväg.

Att läsa guideböcker och googla runt lite för att få inspiration till saker att hitta på när man ska förbereda sig inför resan. På så sätt så har du ett hum om vad du vill göra men du behöver inte boka något i förväg om du nu inte är rädd för att det ska vara fullbokat när du kommer dit.

För säkerhetsskull så kan det vara bra att kolla upp viktiga lokala telefonnummer så som till polis, sjukvård och till exempel svenska ambassaden med flera. Det är också en bra idé att kolla upp varningar för resenärer i specifika områden.

Kolla upp och jämför priser på sidor som Booking, Expedia, Hotels.com, TripAdvisor med fler.

Vissa länder och kulturer föredrar att man klär sig på olika sätt, det är oftast klokt att visa respekt mot lokalbefolkningen.

Förbereda sig inför resan - Tips och Tricks

Ordna dokumenten

Se till att ditt pass är giltigt och ser bra ut. Ofta men inte alltid så behöver man ha ett pass som är giltigt till minst sex månader efter utresedatumet ur landet man besöker.

Kopiera ditt pass och andra viktiga dokument. Ta med papperskopior och ha även kopior som du sparar på din e-mail och i mobilen.

Kolla upp om du behöver skaffa ett visum eller inte. Vissa länder kräver att man har en utresebiljett bokad redan innan man åker in i landet. Om du är det minsta osäker kring om du behöver en eller inte så kan det vara bäst att boka någon billig biljett till ett grannland bara för att ha något att visa upp.

Ska du köra bil eller andra fordon så behöver du förmodligen skaffa ett internationellt körkort. Ordna det innan så att du slipper byråkratiskt trassel på utlandsvistelsen.

Att resa utan en försäkring kan bli en dyr historia och man gör helt klart bäst i att åtminstone ha något slags skydd. Din hemförsäkring brukar täcka dig dina första 45 dagar utomlands, inte helt fel och bra att veta när man ska förbereda sig inför resan!

Förbereda sig inför resan - Tips och Tricks

Medicin och Vaccin

Utifall att du behöver någon slags medicin för din resa så behöver du förmodligen få med dig papper på det från din läkare. Tänk på att det förmodligen är bra att ha med sig ett papper skrivet på engelska.

Medicin tar man med i handbagaget och deklarerar när man kommer fram för att inte åka fast för smuggling.

Vissa destinationer bör man vaccinera sig innan man besöker. Kolla upp det i god tid eftersom att det ibland kan ta ett halvt eller ett helt år att vaccinera sig mot vissa sjukdomar.

Förbereda sig inför resan - Tips och Tricks

Packningen

Beroende på vart man ska åka så kan det vara bra att anpassa sin väska. Ska du ut och backpacka så är det ingen dum idé att ha en vattentålig och slitstark väska.

Se till att du har koll på vad du får och inte får ta med dig i handbagaget när du flyger.

Läs på om vädret innan du åker så att du har med dig rätt sorts kläder.

Packa inte för mycket. Det är ofta vanligt att man packar färre och färre saker för varje gång man reser. Ofta så går det mesta att köpa på plats när man kommer fram om man behöver det.

Förbereda sig inför resan - Tips och Tricks

Teknologi

Platser som erbjuder WiFi finns över hela världen, använd det till din fördel.

Det finns gott om appar som du kan dra nytta av när du reser till exempel vid bokningen av lokala flygresor eller appar med kartor som går att använda offline. Med WhatsApp kan du ringa och chatta med nära och kära hemma i Sverige gratis så länge du har en internetuppkoppling.

Appen DuoLingo är gratis och väldigt pedagogisk när det kommer till att lära ut språk. Något att göra på långa bussresor om inte annat. Varför inte blanda nytta och nöje om man ändå behöver förbereda sig inför resan?

Köp en adapter som passar till platsen eller platserna som du tänkt besöka.

Förbereda sig inför resan - Tips och Tricks

Pengar

Kontakta din bank och förvarna om att du ska ut och resa så att ditt kort inte blir spärrat.

Kolla upp växlingskursen innan du åker och gör upp en budget.

Växla till dig lite av valutan och ha med dig det när du reser dit du ska, det är ofta dyrt att ta ut eller växla på flygplatser.

I vissa länder så kan det kosta pengar när man ska lämna eller in i landet, se till att kolla upp det innan så att du är förberedd.

Förbereda sig inför resan - Tips och Tricks


Vid idétorka så har TravelBird dagligen 6 nya reseerbjudanden!


Tack för att du läste ”Förbereda sig inför resan – Tips och Tricks”! Gilla och dela gärna inlägget!

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.