Hur Du Undviker Jetlag

Låt inte början på din resa förstöras av att du blir jetlaggad. Det finns en del knep som man kan ta till för att undvika att råka ut för det. Det här inlägget handlar just om hur du undviker jetlag.

Hur du undviker jetlag innan resan

Planera inför tidsskillnaden! Beroende på hur stor tidsskillnad det är desto mer behöver du förbereda din kropp på att ställa om sig.

Det underlättar om du börjar flytta din dygnsrytm åt rätt håll inför resan med cirka 30-60 minuter varje dag. Börja ett par dagar innan resan.

Flyg på natten om du kan! Då förstör du oftast inte din dygnsrytm och du sparar in pengar på en hotellnatt. Plus att du kommer fram på morgonen och kan börja utforska den nya destinationen på en gång.

Förbered dig i god tid så att du slipper stressa över det inför resans avgång. Ha pass, vaccinationer, packning och det du behöver redo en vecka eller ett par dagar innan.

Hur du undviker jetlag

Hur du undviker jetlag under resan

Se till att dricka mycket vatten under resans gång, det är ett av de bästa knepen mot jetlag. Undvik alkohol och koffein så gott du kan.

Få igång blodcirkulationen genom att röra dig mycket under resans gång. Desto längre du sitter still desto slöare blir du.

Om du ska flyga långt så gå upp och ned längs gången regelbundet så att du håller igång kroppen, om du nu inte flyger på natten det vill säga.

Hur du undviker jetlag

Hur du undviker jetlag efter ankomst

Undvik alkohol ett par dagar, det kan förvärra din jetlag genom att torka ut din kropp. Luften i flygplan är torr nog redan som den är och din kropp kan behöva återhämta sig lite efter det.

Höjdskillnader kan förstärka effekten av alkohol, man brukar säga att en drink i luften motsvarar tre på marken.

Ut i solen! Ju mer sol du får desto snabbare kan din kropps klocka ställa om sig till den nya dygnsrytmen.

Håll dig vaken tills det är dags att sova! Det hjälper dig att sova lika länge som du brukar och du slipper trassla till dygnsrytmen direkt efter att du har anlänt.

Oavsett hur många tidszoner du passerar så kan du bli jetlaggad, följ tipsen och märk själv skillnaden mot när du inte gör det.

Och sist men inte minst ha en underbar resa!

Hur du undviker jetlag

Behöver du tips på boenden när du kommer fram? Kika in tipsen från andra backpackers!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.