Luang Prabang

Luang Prabang

En stad som inte får missas i Laos är pärlan Luang Prabang. Här hittar du bland annat hela 33 tempel och kloster, vissa byggda på 1300-talet, i en och samma stad! Staden ligger vid Mekongfloden ca 42 mil norrut från Vientiane. Folkmängden uppgår till 50 000 invånare på och i det gamla riket Lan Xang så var Luang Prabang huudstad under långa perioder. 1563 så blev Vientiane utsedd till huvudstad istället på grund av oroligheter och strider.

Luang Prabang

Att se och göra

Staden är sprängfylld med olika slags tempel och heliga platser. Är man intresserad av det så kan man strosa runt här i evigheter. Stadens gamla byggnader och mysiga kvarter är underbara att vandra planlöst genom. Om du går upp tidigt så kan du visa din respekt för munkarna i staden när de går på sin morgontur för att få mat. Ett annat bra tips är att hyra en scooter för att utforska området runt staden, läs mer nedanför. Ett riktigt bra tips är att se solnednången från toppen av templet på berget nära stadens mitt. Det är en makalös syn!

Man kan även strosa runt längs med floden Mekong och om du vågar så kan du prova på att gå över den skrangliga hemmabyggda gångbron över floden.

På kvällen öppnar den härliga nattmarknaden i mitten av stan, se stycket längre ned.

luang prabang

I närheten

Något annat som inte får missas är Kuang Si Falls. Ett massivt vattenfall med blått vatten att svalka sig i bara en tuk-tukresa bort från Luang Prabang. Innan själva vattenfallet så finns det även en björnpark där djuren tas om hand om väl. Slå dig/er samman med andra resenärer och dela på en tuk-tuk dit för är man där så är ett besök till Kuang Si Falls ett måste. Se till att han som kör er dit, om ni nu inte hyr en scooter för den delen, väntar på er och kör tillbaka er. För att vara på den säkra sidan att ni har skjuts hem så kan ni vänta med att betala föraren tills att ni är tillbaka i stan.

luang prabang

Hur tar man sig till Luang Prabang?

Det finns många sätt! Luang Prabang har faktiskt en egen flygplats. Utöver det så finns det två busstationer plus att du kan åka båt hit längs floden Mekong. Utöver det så finns den vanliga armadan av minibussar och liknande transportmedel tillgängliga.

Nattlivet

Ett besök på Utopia är ett måste, det är en bar som besöks av många backpackers. Den stänger dock relativt tidigt, redan vid kl 11 på kvällen. Faktum är att det mesta i stan stänger då men oroa dig inte, festen fortsätter länge.

Allt du behöver göra är att åka med någon av de många tuk-tuksen som väntar utanför barområdet när de stänger. Destinationen? En stor bowlinghall med bar där man får dricka medans man spelar. Nästan alla festprissar samlas där. Det är en helt galen upplevelse som inte får missas.

luang prabang

Tips om boenden

Nattmarknad

På kvällarna så öppnar en nattmarknad i mitten av Luang Prabang. Här kan du köpa det mesta och ännu mer, det finns en hel gata bara för mat. Där finns det gott om olika bufféer, vissa med endast grönsaker och vissa med endast kött. Du betalar inte mycket för en tallrik som du fyller upp och äter, om du orkar så betalar du bara igen och fyller på en gång till. Lustigt och gott!

luang prabang

För att läsa vidare om Laos så trycker du Här.

Har du strosat runt i Luang Prabang? Dela gärna din upplevelse med oss!

Safe Travels!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.