Resa till Koh Phangan

Inlägget ”Resa till Koh Phangan” innehåller annonslänkar till 12GoAsia, Agoda och Hostelworld.

En resa till Koh Phangan är ett besök till en underbar och välbesökt ö i det tropiska paradiset som är Thailand. Ön är välkänd världen över tack vare Full Moon Party som anordnas där. En gång i månaden så träffas backpackers från världen över för att festa längs strandkanten. Men ön har faktiskt mer att erbjuda än bara festande.

Vare sig du ska besöka ön för att slappna av, festa eller kanske lite av både och så finns det en del saker som är bra att ha koll på. Bland annat så behöver man ju till exempel lista ut hur man ska ta sig dit.

Det finns många alternativ för transport till Koh Phangan, ett populärt sätt att ta sig dit på är med nattbuss och färja från Bangkok. Eftersom att man sover på bussen så behöver man inte spendera pengar på en hotellnatt.

Alternativen man har beror till stor del på var ifrån man reser. Kom ihåg att Koh Tao och Koh Samui ligger väldigt nära Koh Phangan. Koh Samui är en lite större ö med mycket att göra på. Koh Tao är en känd och populär plats för att ta dykarcertifikat.

Så glöm inte bort att planera in besök dit också när du väl har vägarna förbi Koh Phangan.

Information om Koh Phangan

  • Yta: 125 km² (Thailands femte största ö)
  • Befolkning: Ca. 15 000
  • Avstånd: 744 kilometer till Bangkok
  • Bästa säsong för besök: December till Mars

Boende på Koh Phangan

Att hitta ett boende på Koh Phangan är enkelt, men det är smart att boka i god tid om man ska på Full Moon Party. Då slipper man onödig stress om man kommer dit sent.

Se till att du bor någorlunda nära Haad Rin om du ska på fullmånsfesten, det underlättar det hela när du ska dit och hem. Tong Sala ligger väl till, men man kan också bo direkt i Haad Rin.

Du kan enkelt kika upp möjliga boenden och dra nytta av olika kampanjer via våra samarbetspartners:

Många som varit där säger att de önskar att de bokat en dag extra efter festligheterna bara för att vila. Så det kan vara något att ha i åtanke.

Ska du på Full Moon Party? Då vill du leta boenden i Haad Rin eller Thong Sala. Annars så är Haad Yao och Haad Salad två väldigt vackra stränder att bo vid. Letar du efter mer lyxiga tillhåll så sök boenden i Baan Tai.

Resa till Koh Phangan

Man kan alltså ta sig till Koh Phangan på flera olika sätt. Troligtvis så lär du åka till ön från Bangkok, då är nattbuss och färja som nämndes ovanför ett bra alternativ. Men det går också att ta sig dit med hjälp av flyg och färja.

Färja till Koh Phangan

Det går en färja mellan Suratthani på fastlandet och de tre öarna, den passerar alltså bland annat Koh Phangan. Till Suratthani kan man åka buss, tåg eller flyga. Men vanligast är att man flyger till Koh Samui om man ska till Koh Phangan.

Färjorna går oftast mellan klockan 06.00 – 16.00. Med hjälp av den så är det lätt att ta sig runt mellan öarna och fastlandet.

Enklast är att köpa biljett på förhand, då vet man att man kommer med på båten och slipper bli sittande väntades i onödan. Om du övernattar i staden Suratthani som ligger i höjd med öarna så kan hotellen ofta ordna transfer till och färja till ön.

Biljetten brukar kosta runt 100 till 300 kr:

Buss till Koh Phangan från Bangkok

Ett smidigt sätt att ta sig till Koh Phangan från Bangkok är att åka nattbuss. Det finns flera olika aktörer som ordnar paketresor i form av nattbuss och färja till Koh Phangan. Att sova på bussen gör att man sparar in pengar för en hotellnatt.

Samt att man slussas från bussen till färjan av personalerna som anordnar resan. Det minimerar risken för att man ska missförstå något och gå fel eller så. Dessa slags resor kan du enkelt boka på flera håll i Bangkok, eller via 12GoAsia:

Flyga till Koh Phangan

Eftersom att ön saknar en egen flygplats så kan man tyvärr inte flyga direkt till Koh Phangan. Men den närliggande ön Koh Samui har en flygplats så man kan flyga dit. Sen så tar man bara färjan från Samui över till Koh Phangan.

Det är det snabbaste och enklaste alternativet för att resa till Koh Phangan. Flygplatsen har ett fåtal internationella rutter, bland annat kan man flyga direkt dit från Singapore.

Man kan också flyga till Suratthani och ta färjan därifrån.

Saker att göra på Koh Phangan

Ön är världskänd för sin legendariska Full Moon Party som lockar besökare från världen över i mängder. Det är en fest som ingen annan och backpackers brukar se till att ha vägarna förbi där på sina resor i Sydostasien.

Men ön har faktiskt mer att erbjuda än bara fester, så det skadar inte att stanna ett par dagar extra. Det kan, om inte annat, vara skönt att vila upp sig rejält efter den hejdundrande festligheten. Här nedanför kan du läsa om olika saker att göra på ön.

Full Moon Party på Koh Phangan

Få besöker Koh Phangan utan att ha Full Moon Party på Haad Rin Beach i åtanke. Festen är en väldigt häftig upplevelse som man verkligen bör försöka hinna med.

Men det gäller som alltid att ha huvudet på axlarna och att tänka till.

Att festa nära vatten är en risk i sig och det finns bland annat rutschkanor, hopprep som brinner och andra intressanta saker att se eller testa på.

Så försök att dricka måttligt och att dricka gott om vatten. Festen varar länge och en hink redbull och vodka kan slinka ned fort. Dela på en hink med två eller tre vänner istället för att köpa egna.

Då kommer ni komma ihåg mer av festen, tro mig!

Transport till och från festen

Att ta sig dit till Haad Rin Beach är enkelt, hyr en tuk-tuk som kör er hela vägen till festen så slipper ni ordna med något på egen hand.

Om du reser själv eller i en liten grupp så hitta andra att dela på resan med. Kör inte dit själv om du ska dricka alkohol!

När du eller ni ska hem så är det bara att masa sig ut från festområdet och hitta en taxi eller en tuk-tuk som kör er tillbaka till boendet.

Var smart

Undvik droger. Du kommer att ha tillräckligt roligt med alkoholen. Ofta så får man erbjudanden från lokalbefolkningen om olika droger att köpa. Dessa är ofta civila poliser som arresterar dig och kräver dig på stora mutor för att slippa fängelse. Lyckas du köpa så är risken stor att det är av oerhört dåligt kvalitet.

Så ta det säkra före det osäkra och håll dig till de lagliga alternativen. Ett fängelse i Thailand är inget man vill uppleva, framförallt inte bakfull.

Schema

På Full Moon Partys hemsida kan du hitta information om när festerna kommer att arrangeras.

En fest du sent lär glömma

Med allt det sagt, det här är en fest som du förmodligen kommer att älska! Slappna av och ha det så roligt som det bara går, högst troligt så blir det det en awesome och minnesvärd upplevelse som du aldrig kommer att glömma.

Här är en liten försmak på vad festen har att erbjuda:

Stränder, dykning och snorkling

Om du är typen som älskar att bada så bör du besöka stranden Haad Rin även när det inte är Full Moon Party. Där kan du sola, bada, snorkla och slappna av i underbar miljö. Det finns gott om hotell, barer och restauranger längs stranden där du kan köpa mat eller dryck.

Man kan även snorkla på stränderna på öns västra och nordliga sida. Vill du åka och dyka så brukar båtarna åka till olika platser runt ön. Bland annat Sail Rock som ligger cirka 15 kilometer norr om ön. Detta arrangeras via någon av öns dykklubbar.

En dag med strand-hoppande

Om du inte får nog av stränder så är öns storlek lagom för att ta en tur runt hela ön. Spendera en dag med att bara sola, bada och åka runt mellan olika vackra stränder. Ön har cirka 30 stränder i olika storlekar och utformning.

Ön har en omkrets på 40 kilometer så det är många stränder på en relativt kort sträcka. Inget besöktill Koh Phangan är komplett utan lite strand-hoppande och ett Full Moon Party.

Yoga och avslappning

Det är en lustig kontrast i att Koh Phangan både har en av världens mest välbesökta fester samt gott om Yoga-center. Här kan du vila upp dig rejält och lära dig nyttiga meditationstekniker som du har hjälp av resten av livet.

Passa på att besöka till exempel Orion Healing Centre, Agama Yoga Retreat eller Pure Flow Yoga. Du kan boka alltifrån enskilda lektioner till att stanna där i ett par dagar eller mer.

Ang Thong National Marine Park

Något som du säkerligen inte vill missa är en tur till kända Ang Thong National Marine Park. Det är en unik och oerhört vacker ö med miljö som du sent lär glömma. Tack vare utformningen och att den är hem till mängder med olika exotiska fiskar så gör den sig väl för ett besök.

Se till att ta dig hela vägen upp till utkikspunkten för en magnifik utsikt över öarna runtomkring. Resan till Ang Thong är kortare från Koh Phangan än från Koh Tao.

Andra aktiviteter

Utöver sakerna som listats ovanför så finns det så klart också gott om annat att göra. Om du gillar natur så kika upp Yang Na Yai Tree. Ön har även en bågskytteklubb där man kan lära träna på att skjuta pilbåge.

Eller varför inte träna kroppen lite inför festandet genom ett pass Muay Thai? Phaeng Waterfall och Kuan Yin Temple är två andra platser som du kanske vill hinna med att se när du ska resa till Koh Phangan.

Tack för att du läste sidan ”Resa till Koh Phangan”! Läs fler Inlägg eller kika upp en bra reseförsäkring för backpackers inför resan. Safe travels!