Vang Vieng

12Go och Agoda

Vang Vieng är en liten stad som ligger i Vientiane-provinsen i Laos. Det har länge varit känt som en populär turistdestination tack vare dess natursköna skönhet och utomhusaktiviteter.

Staden har också kämpat med ett rykte om överdriven fest och farliga aktiviteter. Men bortsett från detta, vad finns det mer att säga om Vang Vieng i Laos?

Vackert läge

Geografiskt så är staden belägen vid floden Nam Song och omgiven av kalkstensberg, vilket skapar en vacker naturlig miljö. Den är också rik på kultur och historia, med flera buddhistiska tempel och byar i närheten som bevarar Lao-traditioner och livsstil i Sydostasien.

Solnedgång över Vang Vieng i Laos

Festandet reglerades

Trots stadens turbulenta förflutna har myndigheterna vidtagit åtgärder för att förbättra stadens image och infrastruktur. Det har skett en nedtoning av den överdrivna festkulturen och istället fokuseras det på en mer balanserad turism som främjar utomhusaktiviteter och respekt för kulturen och miljön.

Vilket farligt festande? Tubing!

Tubing i Vang Vieng var en populär aktivitet bland turister under 2000-talet, där man åkte på en uppblåsbar ring och flöt nedför floden Nam Song som strömmade genom staden. Aktiviteten var ofta kombinerad med alkoholkonsumtion och festande på barer och klubbar längs floden.

Förr i tiden kunde man se en mängd av barer och nattklubbar längs floden, vilket gjorde tubingen till en festlig aktivitet för turister. De flesta av barerna spelade hög musik och serverade drinkar och andra alkoholhaltiga drycker, vilket gjorde tubingen till en mycket populär nattaktivitet.

Dödsfall och olyckor

Alkohol, långa fester och vatten är ingen säker kombination. Tyvärr skedde det många olyckor och dödsfall vilket har lett till att aktiviteten mer eller mindre förbjudits. Tubingen är inte helt borta, men det är inte alls som det en gång var.

Med det sagt så finns det fortfarande riktigt bra fester i festlokaler eftersom att stadens festligheter flyttat upp på land.

Lockar många backpackers

Vang Vieng har en enorm potential som en destination för backpackers som söker äventyr, natursköna omgivningar, fantastiska fester och kulturella upplevelser. Med tanke på dess närhet till huvudstaden Vientiane, som är en alltmer populär destination i Sydostasien, har Vang Vieng också blivit en viktig navpunkt för turismen i regionen.

Vang Vieng i Laos

Boenden i Vang Vieng

Om du är en backpacker som söker efter en budgetvänlig boendealternativ i staden, så finns det många vandrarhem och guesthouses som erbjuder enkla rum och sovsalar.

Vissa av de populära valen är exempelvis Real Backpackers Hostel, Inthira Vang Vieng Hostel och Jammee Guesthouse. Dessa boenden är ofta belägna nära floden och nära till centrala delarna av staden. Det gör det lätt att utforska området och delta i aktiviteter som tubing och klättring.

Lugnare områden

Om du letar efter ett mer lugnt och avskilt boendealternativ i Vang Vieng, kan du överväga att boka en bungalow vid Nam Song River. Bungalows som exempelvis The Elephant Crossing Hotel and Resort och erbjuder en pittoresk och avkopplande miljö.

Festligt nattliv

För de som vill uppleva Vang Viengs nattliv, så finns det flera områden som är populära. Huvudgatan är känd för sina barer, nattklubbar och restauranger. Där hittar du barer som exempelvis Sakura Bar, Gary’s Irish Bar och Bucket Bar.

Om du vill festa vid floden, så är Smile Beach Bar och Tube Station populära val. För en mer avslappnad atmosfär, kan du besöka barer som exempelvis Organic Mulberry Farm Café och Laos Haven.

Populära Hostels i Vang Vieng

Nana Backpackers Hostel

Nana Backpackers Hostel är en utmärkt plats för att koppla av och njuta av Laos naturliga skönhet. Det ligger i hjärtat av Vang Vieng stad och erbjuder en utmärkt plats för att träffa nya människor. Poolen uppskattas särskilt under årets hetare dagar.

Vang Vieng Freedom View

Vang Vieng Freedom View hotel ligger på den högra stranden av Nam Song-floden, i hjärtat av Vang Vieng, Laos. Den eleganta designen kombinerar modern komfort och traditionell laotisk arkitektur. Det är prisvärt och läget är riktigt bra.

Vang Vieng Rock Backpackers Hostel

Ett solklart budet alternativ för backpackers som besöker staden. Vandrarhemmet har ett utmärkt läge med med närhet till de viktigaste attraktionerna i Vang Vieng, t.ex. den berömda tubing och kajakpaddling på Nam Song-floden.

Boenden i Vang Vieng i Laos

Saker att göra i Vang Vieng

Det finns massor av saker att göra för backpackers som vill ha en blandning av fest, avkoppling, kultur och aktiviteter. Här är några av de bästa sakerna att göra i Vang Vieng.

Festscenen

Vang Vieng har blivit känt som en av de mest livliga festdestinationerna i Sydostasien. Det finns många barer och klubbar längs huvudgatan som erbjuder billiga drinkar och musik.

Ett av de mest populära ställena att festa på är Sakura Bar som har en livlig atmosfär och en uteplats med en fantastisk utsikt över bergen. Andra populära ställen är Kangaroo Sunset Bar, som är känd för sina roliga spel och aktiviteter, och Skybar som är en av de högsta barerna i staden.

Avslappning

För backpackers som vill koppla av och njuta av den vackra naturen finns det också massor att göra i Vang Vieng. Ett av de mest populära sätten att koppla av är att hyra en tub och flyta längs floden.

Tubing är fortfarande en av de mest populära aktiviteterna i Vang Vieng och det är ett perfekt sätt att njuta av solen och den fantastiska utsikten över bergen.

Andra saker att göra för den som vill koppla av är att ta en massage på en av de många spa-anläggningarna eller att hyra en cykel och utforska de omgivande byarna.

Kultur

Vang Vieng har också massor av kulturella sevärdheter för den som är intresserad av att lära sig mer om den lokala kulturen. En av de mest populära platserna att besöka är grottorna i området.

Tham Jang-grottan är en av de mest kända grottorna och den har en fantastisk utsikt över staden från dess ingång. Andra platser att besöka inkluderar Wat Kang och Wat Si Souman.

Aktiviteter

För backpackers som vill ha lite mer äventyr finns det också massor av aktiviteter att välja mellan. En av de mest populära aktiviteterna är att hyra en scooter och utforska de omgivande bergen.

Det finns också många utflykter att välja mellan, inklusive vattenfallsvandringar och bergsbestigning. För den som vill prova på något unikt kan man prova på zip-lining eller en luftballongfärd.

Saker att göra (Video)

I denna härliga video får du massor med superbra tips om saker att göra. Till exempel Blue Lagoon är ett måste att besöka.

Resa till Vang Vieng

Om du planerar en resa till Vang Vieng, finns det många sätt att ta sig dit från både Laos och dess grannländer. Flyg, båt eller buss? Allt går att boka via 12GoAsia, men flyg brukar vara billigare hos till exempel AirAsia:

Resa till Vang Vieng från Laos

  1. Buss: Det enklaste sättet att ta sig till Vang Vieng från Laos är med buss. Det finns dagliga bussar från huvudstaden Vientiane, som ligger cirka tre timmars bilresa från Vang Vieng. Det går också bussar från Luang Prabang, som tar cirka sex timmar.
  2. Taxi: Om du föredrar en mer bekväm resa, kan du också ta en taxi från Vientiane eller Luang Prabang till Vang Vieng. Priserna kan variera beroende på vilket taxibolag du väljer, men det är vanligtvis dyrare än att ta bussen.
  3. Motorcykel: För en mer äventyrlig resa kan du hyra en motorcykel i Vientiane eller Luang Prabang och köra till Vang Vieng själv. Det är en vacker resa med många vackra vyer längs vägen, men det kan vara farligt om du inte är van vid att köra motorcykel i Laos.

Resa till Vang Vieng från grannländerna

  1. Thailand: Om du befinner dig i Thailand kan du ta en buss från Chiang Mai eller Bangkok till Vientiane och sedan ta en buss eller taxi till Vang Vieng. Det är en längre resa, men det kan vara en bra möjlighet att se mer av regionen.
  2. Kambodja: Det finns inte direktbussar från Kambodja till Laos, men du kan ta en buss från Phnom Penh till Siem Reap och sedan flyga till Vientiane och ta buss eller taxi därifrån till staden.
  3. Vietnam: Om du befinner dig i Vietnam kan du ta en buss från Hanoi till Vientiane och sedan ta buss eller taxi hit. Det är en lång resa, men det kan vara en bra möjlighet att se mer av regionen.

Buss och taxi är de vanligaste transportalternativen från Laos, medan det kan ta lite mer planering och tid om du reser från grannländerna.

spacer svenskabackpackers backpacka svenska backpackers resa resor sverige resenärer

Säsonger och klimat

Säsongerna i Vang Vieng påverkar turismen och aktiviteterna som besökare kan göra i staden.

Torrperioden (nov-juli)

Den torra säsongen i Vang Vieng sträcker sig från november till april och är den mest populära tiden att besöka staden. Under denna tid är dagarna varma och soliga med minimala regnskurar. Turister kan njuta av aktiviteter som tubing, kajakpaddling, bergsklättring, utflykter till grottor och promenader i de omgivande risfälten. Det är också en utmärkt tidpunkt för att besöka den berömda Blue Lagoon och andra naturliga sevärdheter.

Mellansäsong (apri-jun)

Mellansäsongen i Vang Vieng inträffar mellan april och juni. Under denna tid är dagarna fortfarande varma, men nätterna kan vara kyliga. Regnskurar är vanliga under denna period, men de är oftast korta och intensiva. Vattenflödet i floden kan också vara högre, vilket gör det svårt att utföra vissa vattensporter som tubing. Men eftersom det är lågsäsong är det en bra tid att besöka om man vill undvika stora folkmassor och få bättre priser på boende och aktiviteter.

Regnperioden (juli-okt)

Regnperioden i Vang Vieng sträcker sig från juli till oktober. Under denna tid kan det regna mycket och floderna kan svämma över, vilket gör vattensporter omöjliga. Vissa vägar och utflyktsmål kan också vara svåra att nå på grund av översvämningar och leriga vägar. Men om man är villig att ta risken och är förberedd på regnet, kan man få en annorlunda och avkopplande upplevelse i Vang Vieng.

spacer svenskabackpackers backpacka svenska backpackers resa resor sverige resenärer