Visum

Beroende på hur länge man ska ut och resa så kan man behöva ett visum. I vissa fall så kan man slippa det. Det brukar då talas om ”visa on arrival” fast att det egentligen är ”visa exemption” man pratar om. Se till att du har koll på dina papper så att du inte råkat vistas illegalt i ett land.

Olika länder har väldigt olika lagar, regler och straff för när man ska eller bryter mot visum-regler. I regel så vill du verkligen inte bryta mot dessa regler då det brukar innebära alltifrån böter till fängelse.

Nästan ännu värre är det om du blir helt förälskad i ett land. Och så råkar bryta dessa lagar så att du blir bannlyst.

Som tur är så finns det mycket information på nätet eller hos till exempel ambassader världen över. Reglerna är så olika från land till land.

Men vi gör vårt bästa för att sammanställa och uppdatera bra info om visum. Längre ned på sidan hittar du länkar till sidor med specifik info för olika länder.

Tanken är att du ska kunna hitta nyttig och bra info här som hjälper dig att planera din resa. Men kom ihåg att saker och ting kan ändras fort.

Det är inte alltid vi hinner uppdatera. Så kolla upp infon på flera olika håll.

spacer svenskabackpackers backpacka svenska backpackers resa resor sverige resenärer

Ordnas innan avresan

Visum skaffar man i princip alltid Utanför ett land Innan man reser in i det. Om du till exempel ska till Thailand så skaffar du ett visum hemma innan du åker dit.

Visumet visar du då upp för deras immigration när du ska in i landet.

Thailand är ett bra exempel eftersom att Thailand också har vad som kallas för ”exemption of visa” men som i folkmun kallas för ”visa on arrival”.

Det innebär att resenärer med svenska pass som åker till Thailand kan vistas där i 30 dagar utan att behöva ordna till exempel ett turistvisum.

Vistelsen kan även förlängas men mer om det på sidan som är specifik för Thailand. Kort och gott så innebär det att du får uppehållstillstånd där i 30 dagar. Då behöver du inte ordna ett visum på förhand.

Visum eller inte

Så visumet ordnas innan man reser iväg, men hur vet man om man ens behöver ett eller inte? För att lista ut detta får då helt enkelt planera din resa en aning.

Vet du inte hur länge du vill stanna i ett visst land så råder jag dig att skaffa ett visum.

Dels för att det varken brukar vara krångligt eller dyrt. Men även för att du då kan ta din tid utan att behöva stressa ut ur landet efter 15, 30 eller flera dagar beroende på hur länge du får vara där utan ett visum.

Så planera lite i förväg, om du inte vet säkert, ta det säkra före det osäkra.

Visum ordnar man via ett landets ambassad. Det finns nästan alltid bolag som du kan anlita för att få hjälp med pappersarbetet.

Behovet och utbudet av detta varierar stort beroende på vilket land det är som du ska till.

Jobba eller volontärbete

Ska du jobba eller utföra volontärarbete i landet du ska till? Då behöver du särskilt noga kolla upp reglerna för vad som gäller kring detta. Ett turistvisum är inte att likställa med ett arbetstillstånd och volontärarbete brukar ofta ses som faktiskt arbete.

spacer svenskabackpackers backpacka svenska backpackers resa resor sverige resenärer

Visum-information för specifika länder

Följ en av länkarna här nedanför så kan du läsa mer om de olika reglerna för visum i just det landet som du vill besöka.

Om ett land du vill ha information om saknas här så kan du kommentera på denna sida så uppdaterar vi det så fort vi hinner.

På dessa sidor har vi sammanställt information om vad som gäller för att ordna visum till de olika länderna. Förhoppningsvis så kan det underlätta när du planerar inför ditt underbara äventyr!

spacer svenskabackpackers backpacka svenska backpackers resa resor sverige resenärer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.