Inlägget ”Bankkort utan uttagsavgift 2022” innehåller annonslänkar till kreditkortsföretagen.
På resande fot utomlands så brukar man ofta behöva ta ut pengar rätt så ofta. Hos vissa aktörer så tillkommer en avgift för uttag som man gör utomlands. Därför så är det smart att skaffa ett eller två bankkort utan uttagsavgift. För att på så sätt sparar man en del pengar i längden.
Lokala bankomater
Det är dock även viktigt att nämna att oavsett vad du har för avtal med din kortutgivare så tillkommer en lokal uttagsavgift. Den avgiften går inte att komma runt utan att ha ett lokalt bankkonto i landet. Beloppet varierar per land och bank men det brukar ligga på mellan 20 till 70 kronor.
Tar man ofta ut pengar, vilket man brukar behöva göra, så kommer det tillslut bli en del pengar. Ju längre man reser desto mer blir det.
Avgiften går som sagt inte att komma ifrån men det finns en sak du kan göra för att spara pengar när du tar ut utomlands.
På bankomaten så kommer nämligen din växlingskurs att stå angiven. Sedan så kommer du få valet ”Continue with conversion” eller ”Continue without conversion”.
Där är det viktigt att du Alltid väljer ”Contine without conversion”.
Det betyder att din egen bank kommer att sköta valutaväxlingen. Lokala banker brukar kunna ha hemskt dåliga kurser, som gör att du får mindre pengar än väntat. Så välj alltid without conversion när du får chansen.
Bankkort utan uttagsavgift
P.F.C
P.F.C. lägger inte på några extra avgifter eller valutaväxlingspåslag när du betalar med kortet utomlands. Du kan även ta ut upp till 1000 kr/månad helt utan kostnad, men därefter tillkommer en avgift på 1,5%.
1000 kr per månad är så klart inte mycket men kortet har inga löpande avgifter så det är lätt att skaffa och ha med som reserv.
Norwegian Kreditkort
Norwegians kreditkort har ingen avgift för uttag utomlands, men den har ett valutapåslag 1,75%. Kortet har ingen löpande avgift så det passar också bra som ett reservkort.
En extra bonus är att man genom att använda kortet samlar ihop bonuspoäng hos Norwegian som man kan köpa resor för.
Lunar
Lunars kort är det bästa alternativet just nu eftersom att det inte har uttag- eller valutaväxlingsavgifter. Standard-kortet har ingen löpande avgift heller så även detta kort är ett bra reservkort.
Du kan enkelt sköta ditt konto och kort via deras APP som är gratis. Det här är det kortet som vi anser vara bäst och förmånligast för den som backpackar utomlands. Att behöva betala för varje uttag man gör kan bli en del pengar i längden.
Revolut
Revolut har 0% i uttagsavgift samt 0% i valutapåslag på uttag utomlands. Ta ut 2 000 kr kostnadsfritt varje månad från bankomater och därefter med en avgift på 2 %.
Även Revolut saknar en löpande avgift för sitt standard-kort vilket gör det passande som ett reservkort.
Komplett
Kompletts kreditkort har ingen avgift för uttag utomlands. Däremot så har det ett valutapåslag på 1.75%. Så man betalar inte för uttaget men växlingen blir dyrare.
Kompletts kreditkort kostar 0 kr i löpande avgifter och passar bra att ha med sig som ett reservkort.
Kortio
Vill du slippa välja själv? Testa Kortios tjänst där du klickar dig fram till bästa kortet för dig. Det är ett snabbt och enkelt sätt att hitta ett bra reservkort att ha med sig.
Bästa Bankkort Utan Uttagsavgift?
Just nu så anser vi att Lunar är det bästa alternativet. Men det kan ändras om Lunar till exempel skulle införa en fast kostnad eller uttagsavgifter. Förut så var till exempel ICA Banken väldigt poppis bland backpackers. Men på grund av ändrade avgifter så finns det ett flertal bättre kort att använda.
Även Rocker har varit populära då deras kort ej har valutapåslag, men det har tyvärr fått en fast månadskostnad.
Eftersom att man alltid bör ha minst ett reservkort med sig när man reser så är det perfekt att skaffar Lunar om du inte redan har det. Har du redan Lunar idag, så välj ett av de avgiftsfria alternativen och ha med dig det som ett reservkort.
Varför ska man ha ett Reserkvort?
Tro mig, det är inte roligt att vara på andra sidan världen med bara ett kort, och det kortet försvinner eller går sönder. Been there done that. Jag lärde mig den hårda vägen så var klok och gör inte om mitt misstag.
Att bli utan sitt kort och i stort sett vara utan pengar utomlands säger sig självt, det är inte enkelt eller roligt. Som tur är så går det oftast att lösa om man träffar någon snäll person. Men bäst är att man säkrar sig mot att det ens händer.
Det går ju så klart att swisha någon som tar ut åt en, i alla fall om man träffar någon annan med swish. Annars så får man göra en banköverföring och det kan ta tid.
Läs mer om varför du bör ha ett reservkort med dig när du reser.
Summering Bankkort Utan Uttagsavgift
Så för att summera det hela. Om du ska ta ut pengar utomlands så välj alltid alternativet ”without conversion”. Då sker valutaväxlingen till en bättre avgift och du får mer för pengarna. Den fasta lokala bankomatsavgiften kommer man inte undan oavsett kort.
Skaffa Lunar och använd deras kort utomlands. Ha ditt vanliga eller ett extra kort med som reserv. Vill du ha reservkort med gratis uttag utomlands med dig så ta med Revolut och/eller P.F.C.
Man kan säkerligen tänka att ”äsch det kan väl inte bli så mycket pengar” men om du ska resa lite längre så blir det faktiskt det. Framförallt så är det helt onödiga pengar att lägga på avgifter, lägg pengarna på resan istället!
Visst har du läst om visum och reseförsäkring också?