Budget för att backpacka

En rätt så uppenbar fråga man förr eller senare ställer sig i planeringen är hur stor ens budget för att backpacka behöver vara. Hur mycket pengar går det egentligen åt och vad kan man göra för att spara in så mycket som möjligt?

Hur mycket pengar som kommer att gå åt beror helt och hållet på var du ska åka, hur du ska åka, när du ska åka och hur länge du blir borta.

Att backpacka i Thailand och länderna runtomkring i Sydostasien är väldigt vanligt just för att det är väldigt billigt där.

Söker man sig istället till platser i Sydamerika som till exempel Costa Rica så kommer pengarna att gå åt snabbare.

Väljer man Australien, ja då blir det ännu dyrare rätt så fort, beroende på hur man reser så klart.

För mig så är budgeten, eller snarare kostnaden dit jag ska viktig när jag väljer var jag ska åka. Detta eftersom att jag föredrar att vara ute på resande fot i minst ett halvår men gärna mer åt gången.

Men det är ändå väldigt härligt med kortare avstickare på ett par veckor eller en månad här och där.

Så hur ser min budget för att backpacka ut?

tips för backpackers - spacer

Budget för att backpacka

Jag tycker att det är viktigt att man knåpar ihop någon slags budget för att backpacka innan man ska resa. På så sätt får man en god överblick av vad man förväntar sig spendera, på vad man ska spendera det och hur länge pengarna räcker.

Budgeten för att backpacka i Asien brukar man säga ligger på runt 10 till 15 tusen kronor.

Ska man till Sydamerika så varierar det också mycket beroende på vilket land man åker till. Men här kan man räkna med lite högre kostnader rent generellt. En budget bör därav ligga på ca 12 till 17 tusen kronor.

Med det sagt så är det väldigt lätt att spendera både mindre och mer än detta, allt beror helt och hållet på hur mycket man spenderar.

Eftersom att priserna varierar så mycket på var man ska så är det bäst att man sätter sig och Googlar lite. Kolla upp matpriser, priser för dryck, äventyr, festande, flyg, bussar och liknande så att du har ett hum.

Försök sedan skapa en dags-budget för dagens mat, hotell och kanske en drink eller upplevelse. På så sätt får du snabbt en överblick över hur mycket du kan tänkas behöva ha med dig.

Man behöver inte göra någon superbudget utan det räcker med att ha ett hum om det hela.

Spara pengar

Det finns mycket man kan göra för att få sina pengar att räcka längre på resande fot. Här är ett gäng spartips som jag själv använder mig av:

 • Gör en budget för resan
 • Ät på lokala ställen eller street food istället för dyra restauranger
 • Boka lokaltrafik så ofta som möjligt
 • Jämför bokningar och liknande innan köp
 • Försök hitta så billiga flygbiljetter som möjligt
 • Ha ett bra bankkort utan extra avgifter för uttag utomlands
 • Använd Couchsurfing när möjligt
 • Bo på vandrarhem istället för på hotell
 • Gå och upplev platser istället för att ta taxi
 • Använd cashback-erbjudanden när möjligt
 • Gör utflykter och äventyr i grupp, då kan man ofta pruta ned priset

Givetvis finns så finns det många, många fler bra tips än så här men det är åtminstone några smarta knep som kan vara bra att känna till.

spacer svenskabackpackers backpacka svenska backpackers resa resor sverige resenärer

Rätt kort och reservkort

Att ta med sig ett bankkort som lägger på extraavgifter på uttag utomlands kan bli en dyr historia. Det undviker man gärna så gott det går och som tur är så finns det kort utan dessa avgifter.

Lokala bankomater tar redan ut en avgift för uttaget i de flesta fallen. Så det sista man vill är att betala ännu mer, bara för att kunna ta ut sina egna pengar. Läs mer om bästa bankkortet att ha med sig när man backpackar.

Boka en prisvärd reseförsäkring

En försäkring är inte något som man ska spara in på. Men att välja en som är bäst anpassad för just din sorts resa kan bli kostnadseffektivt. Detta eftersom att du då slipper betala för onödiga saker.

Med det sagt så är en försäkring väldigt viktig och man ska inte tumma på viktiga saker som den kan täcka. Då betalar jag hellre extra och är helt säker i att kunna få hjälp istället för att spara lite pengar. Läs mer om en bra reseförsäkring för backpackers.

Billiga utresebiljetter

Till många platser som backpackers åker så kräver flygbolagen eller länderna att man har en utresebiljett att visa upp vid ankomst. Det kan låta drygt och dyrt men man behöver inte ha hembiljetten eller ens flygbiljett färdig.

Det går lika bra med buss- eller båtbiljetter för att bevisa att du ska resa vidare ut ur landet. Det är inte alltid som man krävs på biljetten.

Men det är ingen höjdare att missa sitt dyra plan och försena eller förstöra hela semestern för att man ville spara en hundring. Här kan du läsa mer om var man bokar billiga utresebiljetter.

Boka en billig flygbiljett

Precis som med utresebiljetterna så vill man ju inte betala mer än nödvändigt. Pengarna man sparar är pengar man kan lägga på själva resan istället.

Jag brukar söka efter billiga flygbiljetter via olika sidor för att på så sätt öka chansen att hitta bästa möjliga alternativet för just mig.

På den här sidan kan du läsa om hur jag gör det via Momondo.

Videos om budget för att backpacka

Se en video om budget för att backpacka i Australien

Video om budget för att backpacka i Sydamerika

Lärorik video om budget för att backpacka i Thailand

spacer svenskabackpackers backpacka svenska backpackers resa resor sverige resenärer