Visum till Malaysia

Det här landet är ett av de enklaste som man kan besöka. Reser du med ett svenskt pass så får du nämligen visa on arrival. Eller exemption of visa, uppehållstillstånd, som det egentligen heter i upp till 90 dagar. Så högst troligt behöver du inte ansöka om visum till Malaysia.

Majoriteten av alla svenska backpackers som besöker Malaysia under sin rundtur i Asien gör det utan att ansöka om ett visum. Detta eftersom att man får hela 90 dagar på sig att spendera inom landet. Med andra ord så hinner man oftast med det mesta man vill göra på den tiden man får.

Och då har man säkerligen en hel del extra tid över. Men det är bra att man får 90 dagar, eller tre månader. Då behöver man verkligen inte stressa med att planera vad man vill göra. Man kan ta allting steg för steg och verkligen njut av resan.

Men tyvärr så har man ju oftast inte oändligt med tid så då kanske man får masa sig vidare ändå. Trots att du sannolikt inte kommer behöva ordna ett visum till Malaysia så finns det några saker som är bra att veta.

Dyker man bara upp och säger hej så blir man inte insläppt. Det gäller att ha rätt dokument med sig för att få komma in.

Visa on Arrival

Först och främst så se till att ha en utresebiljett att visa upp. Enklast är om du bokar flyget ut ur landet när du bokar inresan. Men vet du inte när du ska tid så kan du använda en ombokningsbar biljett. Du kan också boka en fejkbiljett att visa upp. Läs mer om det nedanför.

Utresebiljetten behövs oftast inte framme i landet man ska besöka. Utan det är snarare flygbolaget som kräver att du har en. Har du inte den är risken att du riskerar att nekas att få följa med på planet.

Du behöver givetvis också ett giltigt pass. Det ska helst gälla sex månader efter utresa för att vara helt på den säkra sidan. Se till att även ha ett pass med gott om tomma sidor när du är på resande fot.

När du anländer, förmodligen på flygplatsen i Kuala Lumpur så går du igenom immigrationen, får en stämpel i passet och så är du framme i Malaysia.

Det är alltså onekligen ett av de allra enklaste länderna att besöka.

Fejkbiljett för visum till Malaysia

Vissa länder, men nästan alla flygbolag, kräver att man har en utresa bokad på förhand. Men flygbiljetter är dyra. Så dessa vill man ju givetvis helst inte boka i onödan.

Men som tur är så finns det oftast bra lösningar på detta problemet. Det finns till exempel sidor som Dummyticket.com och Onwardticket.com. Via deras sidor så bokar du en riktig biljett. Men en biljett med fejkade uppgifter så att det ser ut att vara din.

Du skriver sedan ut den och tar med dig kopian. Det är ett sätt att komma runt biljettkrånglet på. Se till att läsa recensioner om sidan du väljer innan du bokar något. Alla fungerar inte lika bra som andra.

Nu när du har koll på hur du ordnar ett visum till Malaysia, är det läge att kolla upp en bra reseförsäkring för backpackers?

Malaysias ambassad i Sverige

Malaysias ambassad ligger i Stockholm och är landets primära diplomatiska representation i Sverige. Ambassaden har inte drop in utan man måste ringa och boka tid om man har frågor eller behöver annan hjälp.

Adress: Karlavägen 37, 114 31 Stockholm
Öppettider: Mån – Fre 8:30 – 16:30. Endast bokade tider
Telefonnummer: 08-440 84 00

Sveriges ambassad i Malaysia

Den svenska ambassaden i Malaysia ligger i deras huvudstad Kuala Lumpur. Där kan du ansöka om ett provisoriskt pass om du är i landet och blir av med ditt pass. Men ambassaden i Malaysia har inte mandat att utfärda ordinarie pass. För det måste man vända sig till ambassaden i Bangkok eller Singapore.

Adress: A-12-2 Hampshire Place Office, 157 Hampshire, 1 Jalan Mayang Sari, 50450 Kuala Lumpur
Telefonnummer: +60 3 2203 0200
Email: ambassaden.kuala-lumpur@gov.se

ananasdrink på stranden

Läs även:

Safe travels!