Resa till Koh Tao

Sidan ”Resa till Koh Tao” innehåller annonslänkar till 12GoAsia, Agoda och Hostelworld.

Att resa till Koh Tao är att åka till en välbesökt ö och när man ser bilder på naturen så förstår man snabbt varför. Vattnen runt ön är också populära för dykning och snorkling. På den här paradisön i Thailand brukar många ta sitt dykcertifikat.

Oavsett om du vill dyka, snorkla, bada, festa, slappna av eller utforska underbar natur så är det här rätt ö för dig. Det fina vädret kombinerat med det vackra vattnet gör detta till en fantastisk plats att besöka.

Men trots öns vackra miljö så har den en mörk historia med flera ouppklarade mord. Ska man besöka ön gör man bäst i att vara lite extra på sin vakt. Bråka absolut inte med lokalbefolkningen och var inte själv ute i mörkret.

Risken för att något ska hända är givetvis liten men varför utmana ödet i onödan. På den här sidan har vi sammanställt information om att resa till Koh Tao. Förhoppningsvis underlättar det för när du ska planera din resa till ön.

Information

  • Yta: 21 km²
  • Befolkning: Ca. 8000
  • Avstånd från Bangkok: 413 km
  • Bästa säsong för besök: December till Februari

Boende på Koh Tao

Tack vare att Koh Tao är så välbesökt av många olika slags resenärer så finns det ett brett utbud av boenden. Här kan du övernatta i allt från billiga bungalows till vandrarhem eller lyxiga hotell.

Om du vill träffa andra backpackers så brukar det vara bäst att bo på vandrarhem med andra backpackers. Men en natt på ett lyxigt hotellrum skadar ju inte heller om man vill vila upp sig ordentligt.

Kika in våra samarbetspartners för att hitta ett bra rum, har du tur finns det en bra kampanj att dra nytta av:

Eftersom att ön är så pass välbesökt så gör du gott i att boka boende i god tid om du ska dit under högsäsongen(dec-feb). Annars så finns det en stor risk att de populära boendena är fullbokade redan.

Vill du träffa andra backpackers och bo i en bungalow eller på ett hostel? Kika in Sairee Beach eller Mae Haad. Vill du ta det desto lugnare och bo en bit från det mest tätbefolkade områdena så är Chalok Baan Kao ett bra val. Är du ute efter lyx så bör du vända blicken mot Ao Thian Og.

Resa till Koh Tao

Att ta sig till denna paradisö är hyfsat enkelt. Precis som Koh Phangan så är det färja som gäller eftersom att ön inte har en egen flygplats. Men närheten till Koh Samui, Koh Phangan och Suratthani gör det lätt att ta sig runt mellan de olika platserna.

Det är inte allt för krångligt att ta sig dit helt på egen hand men det finns också paketresor att köpa. Åker man från till exempel Bangkok så kan man kombinera nattbuss med färja.

Att resa till Koh Tao är enkelt då det finns många alternativ. Allting handlar egentligen om hur fort det ska gå och hur mycket du vill betala. Billigast är att åka buss och färja.

Det går även att åka tåg till Suratthani och ta en färja därifrån.

Färja till Koh Tao

Färjan går dagligen från främst Suratthani eller Chumpon på fastlandet och tiderna för avgångar brukar vara mellan kl. 06 – 16. Biljetter går att boka hos bland annat 12GoAsia:

Ha i åtanke att dåligt väder kan betyda att färjorna inte går på utsatt tid. Utöver förbindelsen med fastlandet så går färjan så klart även till de övriga öarna.

Bangkok till Koh Tao

Ska man åka direkt till Koh Tao från Bangkok så kan man till exempel köpa en paketresa. Kombinera nattbuss med färja och du slipper betala för en hotellnatt. På så sätt blir det smidigt och kostnadseffektivt att ta sig dit.

Att boka allt via samma researrangör gör det hela enklare. Då slussas du mer eller mindre från plats A till plats B och risken för att ta fel buss eller avgång är minimal.

Hos 12GoAsia kan man boka hela resan men det går också att boka dessa paketresor på flera håll i Bangkok.

Flyga till Koh Tao

Eftersom att ön saknar en egen flygplats så går det inte att flyga till Koh Tao. Men närliggande ön Koh Samui samt Suratthani på fastlandet har egna flygplatser. Man kan till exempel flyga direkt från Singapore till Koh Samui och sedan ta färjan till Koh Tao.

Det är det snabbaste och enklaste sättet att resa till Koh Tao på men det brukar kosta betydligt mer än att åka buss. Bland annat flygbolaget AirAsia har rutter till Koh Samui.

Saker att göra på Koh Tao

Ön är en väldigt populär plats för den som gillar att dyka eller snorkla. Den underbara naturen omkring ön är något som man inte lär tröttna på att se i första taget. Du kommer onekligen ha en god chans att träffa många resenärer från världen över.

Oavsett hur du föredrar att spendera din tid så finns det gott om möjligheter för roliga aktiviteter på Koh Tao. Här nedanför har vi listat en del olika saker som du kan göra, men utbudet är väldigt stort så det finns mycket mer att göra än det som står här.

Vill du träffa backpackers från Sverige så kan du alltid kika in vår grupp på Facebook. Där kan man skriva och se vilka andra som är på ön samtidigt som en själv.

Bästa dykskolan på Koh Tao

Tack vare låga priser jämfört med andra platser och den vackra miljön så är det vanligt att man tar sitt dykcertifikat när man har vägarna förbi. Det finns gott om olika dykcenter eller dykskolor som hjälper dig från start till certifikat.

Priset för att ta ett dykcertifikat på Koh Tao brukar ligga på cirka 9500 till 11 000 baht, cirka 3000 kr. Så det är väldigt prisvärt och det är ett fullgott certifikat som gäller världen över.

I det här inlägget kan du läsa vad andra backpackers har sagt om vilken som är den bästa dykskolan på Koh Tao.

Här är en YouTube-video om att ta sitt dykcert i området runt ön:

John Suwan Viewpoint

Inget besök till Koh Tao är komplett utan ett besök till den här vackra utkiksplatsen. Vandringen upp till utkiksplatsen är rätt så krävande men det är helt klart värt besväret. Här uppe kan du njuta av en fantastisk panoramautsikt över bukter, berg och den tropiska regnskogen.

Hyr en motorcykel och åk till Freedom Beach Resort på södra delen av ön. Sen så är det vandring som gäller. Ta med dig vatten så att du har det.

Sairee Beach och Mango Viewpoint

Om du gillar att sola och bada så unna dig en skön dag på underbara Sairee Beach. Här kan du snorkla bort flera timmar utan problem. Eller varför inte njuta av en god och kall drink, eller två? Behöver du ladda upp batterierna så är det här en perfekt plats för att göra det.

Längs stranden så hittar du även Mango Viewpoint där du kan njuta av en underbar utsikt.

Vandra från Mae Haad to Chalok

Det här är något som kommer nästintill garantera att du slipper undan turisthorder och jobbig trafik. Att vandra från Mae Haad till Chalok kommer leda dig förbi flera otroligt vackra platser. Bland annat så passerar du Jansom bay där du kan stanna för ett snabbt dopp i havet.

Se soluppgången från Love @ Koh Tao

Om du inte har något emot en tidig morgon så masa dig upp mellan klocka fem och sex. Kör sedan motorcykel eller hyr en taxi till Tanote Bay. Där har du en helt fantastisk utkikspunkt för att bevittna en makalös soluppgång.

På klara dagar kan du även se siluetten av ön Koh Phangan härifrån. Det är verkligen värt besväret att ta sig hit så pass tidigt. Så utmana dig själv, gå upp tidigt och se till att hinna tid i god tid.

Andra aktiviteter

Koh Tao är en fantastisk ö med mycket att erbjuda, främst i form av vacker natur. Men här kan du också festa på någon av öns många, många barer. Eller varför inte träna lite Muay Thai eller besöka ett tempel för att meditera?

En annan rolig sak att passa på att prova är att ta en matlagningskurs. Då får du lära dig hur man lagar riktig thailändsk mat som smakar utsökt. Om du inte orkar gå upp tidigt nog för att se soluppgången så kan du hyra en SUP-bräda och bevittna solnedgången istället.

Det finns mycket att göra, allt du behöver göra är att fråga andra backpackers eller söka lite på nätet för att hitta gott om olika aktiveter att prova på.

Ta en matlagningskurs på Koh Tao och bli expert på Thai-mat

Dödsfall och öns mörka historia

Poängen med att informera dig om detta är inte att försöka skrämma iväg dig från att resa till Koh Tao. Utan det är snarare viktigt att vara medveten om riskerna och som saker som skett tidigare.

Ön har en mörk historia med flera ouppklarade dödsfall där turister har mördats. I vissa fall så har fallen ansetts lösta men det ryktas om att erkännanden som de skyldiga kommit med tvingats fram.

På grund av detta så Koh Tao fått smeknamnet ”Death Island”. Men detta betyder som sagt inte att man ska undvika ön helt och hållet.

Men oavsett vad så gör du bäst i att vara lite extra försiktig här. Gå inte själv när det är mörkt ute, framförallt inte på stränderna.

Bråka absolut inte med lokalbefolkningen och behandla alla med den respekt som du själv vill behandlas med så ska det inte vara någon fara.

Du kan läsa mer om dödsfallen på Koh Tao på Cafe.se.

Resa till Koh Tao

Med det sagt så lär ditt besök till denna vackra och underbara ö skapa många härliga minnen för livet. Du kommer garanterat att träffa många nya vänner och dela många goda skratt ihop. Missa inte att besöka Koh Tao om du ska till Thailand.

Varför inte passa på att ta ett dykarcertifikat när du ändå är där? Oavsett vad så se till att njuta av din resa dit och försök att hinna se så många stränder som möjligt.

Tack för att du läste sidan ”Resa till Koh Tao! Läs fler inlägg eller om hur man ordnar ett Visum till Thailand.