Bästa dykskolan på Koh Tao

Vilken är den bästa dykskolan på Koh Tao?

Många undrar över vilken den bästa dykskolan på Koh Tao är och det är givetvis omöjligt att svara på. Såvida man inte testar varenda en och sedan jämför. Men det spelar ingen roll, det kan ändå vara hjälptsamt att få tips om vart andra har trivts och haft bra upplevelser. Du får även en förklaring på vad skillnaden mellan SSI och PADI är.

Detta inlägg är till för att bringa klarhet till funderingen kring vilken dykskola som man bör välja. Läs kommentarer från andra backpackers om vilka dykskolor som de valde, läs vad Jacob från Everyday Explorers, som jobbar som just dykinstruktör på Koh Tao just nu, tycker och tänker, läs om SSI vs PADI för att hitta den bästa dykskolan på Koh Tao för just dig.

Inläggets delar:

 1. Inledning
 2. Utvärderingar från andra backpackers 1
 3. Utvärderingar från andra backpackers 2
 4. SSI vs PADI
 5. Direkt från en dykinstruktör
 6. Slutord

bästa dykskolan på Koh Tao

Utvärderingar från andra backpackers

Första gången som frågan om vilken som är den bästa dykskolan på Koh Tao ställdes i gruppen Svenska Backpackers – Asien på Facebook så var svaren inte så utförliga och därmed svåra att jämföra. Andra gången så fanns det en mall att svara på för att ge en bättre överblick.

Här kommer först svaren från mallen och sedan svaren som var ställda utan mall. Kom ihåg att även om andra personer har haft en bra upplevelse och kallar dykskolan för den bästa dykskolan på Koh Tao så kan din upplevelse skilja sig från deras.

Detta är alltså bara tips och rekommendationer, inga garantier. Förhoppningsvis kan informationen hjälpa dig att hitta den bästa dykskolan på Koh Tao för just dig!

Frågorna:

1. Vilken skola valde du och varför valde du den?
2. Vilka språk talade deras instruktörer?
3. Ingick boende, hur var det isåntfall?
4. Var du nöjd med priset?
5. Vad ingick?
6. Var skedde träningen?
7. Hur stora grupper var det?
8. Något annat som du vill påpeka?
9. När dök du med skolan?

Scuba Shack

 1. Vilken skola och varför? Scuba Schack, jag var tidigare förbi Ban’s diving som körde marknadsföring på båtarna. Det var stort och de var väldigt säljiga, jag kände att jag kanske inte ville bo på en sån stor anläggning och bestämde mig för att kika på lite alternativ. Kände mig mer personligt bemött på Scuba Schack och de körde grupper med max 4 personer även till ett bättre pris. Därför valde jag dem.
 2. Vilka språk talade instruktörerna? De rekommenderade på grund av termerna att man skulle göra utbildningen på engelska så jag gjorde det. Min instruktör pratade också svenska vilket vad ytterligare en fördel vid personlig coaching.
 3. Boende För 9500 baht ingick boende, jag valde utan för 8000, på tidigare nämnd konkurrent var priset samma även om an bodde på annat håll (om man inte ville bo i Dorm under kursen ex).
 4. Nöjd med priset? Ja
 5. Vad ingick? Det var ett tag sedan så jag minns inte allt. Men jag antar att det är ungefär samma på de flesta ställen. Vissa kanske inte erjbuder fritt vatten, kaffe, te till eleverna utan tar betalt för det dock. Lån av utrustning, lärarledda lektioner som till stor del bestod av filmmaterial. Dock med bra diskussion när frågorna skulle redas ut i gruppen med hjälp av lärare.
 6. Träningen Många tränar första basen i pool, vi åkte ut till en liten ö och gjorde det på en grund strand vilket jag ansåg som en fördel då vi kunde se lite mer och testa i det grunda vattnet vid koraller osv. Det tyckte jag var schysst och kändes mer påkostat.
 7. Storlek på grupper De körde max 4 personer per grupp men vi var 2 instruktörer med 3 elever per instruktör.
 8. Annat att påpeka? Bra instruktörer kanske kan hantera större grupper men tänk på att utbildningen brukar anpassas efter den som är långsammast. Färre elever per instruktör förbättrar oddsen.
 9. När var du där? Mars 2016

Av: Matizki Blixten

Phoenix Divers

 1. Vilken skola och varför? Phoenix divers
 2. Vilka språk talade instruktörerna? Engelska pratade våran (fanns även svenska att välja)
 3. Boende Boende ingick, fick en egen bungalow 30 sek från dykskolan med egen toa och fläkt. Fanns även en pool.
 4. Nöjd med priset? Ja! Kostade 8500 bath för openwater
 5. Vad ingick? Openwater, bok att låna, boende för 4 nätter och frukost för alla dagar(för 100bath)
 6. Träningen Första var i pool och dem andra åkte vi ut med båt till olika rev. (Kommer inte ihåg alla namn)
 7. Storlek på grupper 5 personer
 8. Annat att påpeka? Jätte nöjd med allt! Har inget dåligt att säga:)
 9. När var du där? Februari 2017

Av: Fanny Nilsson

Roctopus

 1. Vilken skola och varför? Roctupus, bra pris, super trevlig personal och endast 4 personer per instruktör.
 2. Vilka språk talade instruktörerna? Svenska och engelska
 3. Boende Nej, vi bodde på annat håll.
 4. Nöjd med priset? Ja
 5. Vad ingick? Tror vi gjorde totalt 9 dyk. Vi gjorde även advance kursen direkt efter. Nattdyk, 30 m dyk och fick bland annat se en valhaj och mycket annat. Lättare mat serveras på båten samt skjuts till hamnen till och från varje dyk.
 6. Träningen Första träningen var i poolen utanför kontoret.
 7. Storlek på grupper 4 pers per instruktör
 8. Annat att påpeka? Kan verkligen rekommendera Roctupus om du själv tänkt dyka :)
 9. När var du där? Mellan jul och nyår 2016
 Av: Jenny Delin

Svaren utan mall

Här kommer då kommentarerna som var svar på frågan ”Vilken dykskola valde du på Koh Tao och vad tyckte du om den?” Kanske någon av dessa skolor är den bästa dykskolan på Koh Tao för dig!

Mojo Divers! Vi var en liten grupp på 3 personer som gjorde open water med en jättehärlig instruktör vid namn Mahdi. Väldigt seriös ägare, stor och fräsch båt med en trevlig besättning.
Vi betalade 9000 bath per person och då ingick boende med AC som låg precis vid stranden och 150 meter från dykshoppen. Bra kvalité på utrustning och vi fick rabatt på att utrustning om vi själva ville köpa :)”
– Rasmus Legendi
Roctopus! Sjukt bra instruktörer och utrustning, grupper på max 4 pers. Inget boende dock, betalade 8500 baht för open water. Hade tillgång till deras pool under hela vistelsen där.”
– Kaj Sundström
”Går just nu på Ban’s diving resort, betalade 9800 baht för open water och boende i hostel 4 nätter. Sjukt stor resort, allt finns, flera pooler, restaurang osv. Duktiga svenska instruktörer som varit väldigt hjälpsamma och flexibla!”
– Hanna Holmgren Karlsson
”Körde precis på Phoenix divers. För 8500 baht fick man 4 nätters boende + fyra frukostar. Små grupper vilket är bra om man vill lära sig snabbare. Fanns även den svenska instruktören Klas som verkade himla trevlig, hade inte honom dock. Hur nöjd som helst, gjorde även den avancerade kursen hos dom för att det var så kul.”
– Johan Mellin
Phoenix! 8500 bath totalt och då ingår boende samt fyra frukostar. Vi körde på svenska med Claus (han har förövrigt utfärdat flest certifikat till folk i världen)!! Rekommenderar starkt”
– Linda Eriksson
”Kan verkligen rekommendera Roctopus! Duktiga instruktörer, grupper på max 4 pers och såå trevliga”
– Malin Axelsson

SSI vs PADI

De flesta skolorna här, på Koh Tao, är antigen PADI eller SSI. Det är två olika företag och märken som certifierar dykare. Tänk er lite som MasterCard och Visa. Det är ett ganska vanligt missförstånd att folk tror att om man är SSI certifierad kan man inte dyka på PADI-center. Det är inte sant.

Båda certifikaten gäller i båda shopparna. Så bara för att PADI är störst betyder inte det att certifikatet gäller i fler shoppar än ett SSI certifikat. Det betyder inte heller att en av de ger fler möjligheter till vidareutbildning. Det går att hoppa mellan de båda.

Det går att göra SSI Open Water och PADI Advanced. Det går att göra PADI Open Water och SSI Advanced. Så tro inte på de dykcentren som säger att den ena ger fler möjligheter, de försöker bara sälja.

Skrivet av: Jacob Ode

Direkt från en dykinstruktör

Jacob Ode som driver sidan Everyday Explorers jobbar även som dykinstruktör på Koh Tao. Han har varit snäll nog att dela sina tankar kring detta för att hjälpa dig hitta den bästa dykskolan på Koh Tao för dig:

Jag heter Jacob och är dykinstruktör på Koh Tao. Jag och min partner Frida har spenderat de senaste 6 åren med att resa och jobba runt om i världen som skidinstruktör och dykinstruktör.

Jag tog min Open Water för 10 år sedan i Sverige och vi gjorde vår instruktörskurs för 4 år sedan i Nya Zeeland. Vi har bott här på Koh Tao i 6 månader nu och jobbat för 3 olika dykskolor.
Koh Tao är en ganska liten ö, bara någon kilometer från nord till syd och med berg i mitten av ön.
Det är otroligt vackert men vad de flesta kommer hit för är dykningen, även om det finns andra aktiviteter också. Det sägs att det finns över 100 dykskolor här på ön, det exakt numret tror jag inte någon vet.

Det certifieras fler dykare på Koh Tao än någon annan stans i världen och den största PADI-skolan och den största SSI-skolan ligger båda här på ön.
Hittills har vi jobbat för Roctopus, Goodtime Adventures och Chic Diving. Tre olika skolor med ganska olika stil. Personligen föredrar jag den jag jobbar på just nu, Chic Diving. Efter att ha varit på många av öns dykbåtar känner jag mig komfortabel i att säga att Chic har den bästa dykbåten.

All dykträning sker på en av öns 5-stjärniga resort och deras pool är specialbyggd för dykning och är både stor och har 3 olika djup beroende på vad vi övar.
Om du är ute efter andra äventyr än dykning så är Goodtime Adventures ett bra ställe. De har snorklingturer, klipphoppning, klättring, flygande trapets och massa annat.

Det finns flera företag som erbjuder fridykningskurser och sedan finns ju såklart festerna. Koh Tao har ett av de mest populära pub cralwen som är 4 gånger i veckan.

Du kan följa vårt äventyr som dykinstruktörer, skidinstruktörer och heltidsresenärer på vår blogg Everyday Explorers och på Instagram.

bästa dykskolan på Koh Tao

Slutord

Förhoppningsvis så har du nu fått svar på många av frågorna som du har haft när det kommer till att välja den bästa dykskolan på Koh Tao. Om du redan har varit där och vill lägga till en kommentar eller två så skulle det bara vara roligt. Det hjälper andra resenärer att välja rätt och att ha en rolig upplevelse så ju mer desto bättre!

Klicka Här för att hitta boende på Koh Tao hos Booking.com

Tack för att du läste ”Bästa dykskolan på Koh Tao” kom ihåg att ansluta på Facebook! Dela gärna sidan om du gillade inlägget!

Av backpackers För backpackers

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.