Backpacka i Costa Rica

När man pratar om att backpacka så är det oftast Asien som kommer på tal. Men allt fler och fler söker sig till andra breddgrader. Att backpacka i Costa Rica blir till exempel allt mer populärt. Bland annat så lockar ett underbart väder, vacker natur och god mat. Men smakar det så kostar det!

Om du inte känner att stränderna i Thailand lockar dig så kan du vända blicken mot Central-Amerika. Närmare bestämt mot Costa Rica, formellt Republiken Costa Rica. Landet har bland annat en enormt tilltalande genomsnittstemperatur.

Plus att det är väldigt enkelt att få 90 dagars vistelse där om man reser med ett svenskt pass. Plus att naturen är helt fenomenalt vacker. Så det är verkligen förståeligt att fler väljer att resa dit.

Backpacka i Costa Rica

Allmän Information om Costa Rica

Huvudstad: San José
Valuta: Costaricansk colón
Officiellt språk: Spanska
Invånare: Ca 5,094 miljoner (2020)
Eluttag: A och B, adapter behövs

Landets historia

Redan för 12 000 år sedan så slog sig jägare och samlare ned i Costa Rica. Senare så anlände spanska erövrare och satte sina spår i området. Kulturellt så har Mesoamerikansk och Andisk kultur blandats samman till en och samma.

År 1502 så dök Christopher Columbus upp och slog ut lokalbefolkningen. 1524 så blev området en del av Nya Spanien. Costa Rica fortsatte sedan att vara en spansk koloni för över 300 år. Vilket givetvis har satt sina spår.

1821 så blev Costa Rica helt självständigt från så väl Mexikanskt som Amerikanskt styre. Friheten kom dock till ett högt pris och ekonomin tog inte fart ordentligt på länge. En demokratisk regering etablerades år 1869.

Landet förblir än idag demokratiskt och ekonomin blir sakta men säkert bättre men flera utmaningar kvarstår. Fattigdomen är inte lika utbredd som tidigare och förhoppningsvis kan landet bli ännu mer jämställt.

Visum till Costa Rica

Att backpacka i Costa Rica är enkelt tack vare att man slipper krångla med byråkrati för att få besöka landet. Om du reser med ett svenskt pass så får du 90 dagars undantagstillstånd, det brukar ofta kallas för Visa on Arrival. Passet måste gälla för hela den tid som man avser vistas i Costa Rica.

Så med andra ord har man gott om tid på sig att utforska och uppleva landet och kulturen. Se till att du har bokat en utresebiljett att visa upp så att du inte nekas inträde i landet eller påstigning på planet dit.

Dubbelkolla alltid att informationen stämmer på hemsidan för Costa Ricas migrationsmyndighet.

Sveriges ambassad i Costa Rica

Adress: Avenida Reforma 9-55, zona 10, Edificio Reforma 10, Nivel 11, Ciudad de Guatemala
Telefonnummer: +502 2384 7300
Hemsida: Swedenabroad.se
E-post: ambassaden.guatemala@gov.se
Öppettider: Måndag – Torsdag: 08.00-12:00, 13:00-16:00. Fredagar: 08:00-13:30.

Vacker solnedgång i Costa Rica

När är vädret bäst?

Generellt sett så är restipset att besöka Costa Rica mellan december och april. Men det hela beror mest på vad du vill göra och när det passar ditt schema.

December och januari är nästan garanterat soliga varje dag, då är det torrsäsong sedan regnet avtagit. Det är också väldigt vackert där just då eftersom att regnperioden just tagit slut.

September och oktober är de regnigaste månaderna, då kan man resa runt och njuta av lägre priser och långt färre turister än om man reser på högsäsongen. Det regnar inte varje dag bara för att det är just regnperioden utan oftast kommer det en skvätt på eftermiddagarna.

Två andra fördelar med att besöka landet under regnperioden är att surfingen är mycket bättre samt att vattenfallen har mer vatten och är vackrare att beskåda.

Träffa andra backpackers

Precis som med de flesta andra ställena så är det på vandrarhem som man enklast träffar andra backpackers. Vandrarhemmen blir som naturliga hubbar för den som är ute och reser. Kom ihåg att även vandrarhem brukar ha singelrum om du föredrar att sova i ett eget rum.

Att träffa andra backpackers brukar kunna leda till inte bara jättebra tips utan även att man slår följe en bit under resans gång. Åker man på utflykter i grupp så brukar det till exempel bli mycket billigare än att åka på egen hand.

Så att bo på vandrarhem, eller hostels, är ett riktigt bra tips inte bara för plånboken utan även för den sociala biten. Ett annat ställe där du kan få kontakt med backpackers är i vår grupp för Amerika.

Hur mycket kostar det att backpacka i Costa Rica?

Det går tyvärr inte riktigt att komma runt att Costa Rica är ett dyrt land att vistas i. Man får räkna med att måltider på restauranger går på cirka 110 kr och uppåt. För ett dubbelrum på hotell betalar man ofta cirka 600 kr eller mer.

Här är ett par saker du kan göra för att hålla kostnaderna nere:

  • Ät på små lokala hak
  • Bo på vandrarhem eller använd couchsurfing
  • Välj boenden med kök så att du kan laga mat själv
  • Försök att besöka platser på egen hand utan researrangörer när det går
  • Besök platser som är gratis, som t.ex. Cahuita National Park
  • Använd lokaltrafik så mycket som möjligt

Men som alltid så handlar det hela om Vad man vill göra. Ju mer du vill festa eller äta ute desto mer pengar bör du ha med dig. Beroende på hur effektiv du är med dina pengar så kan du komma undan billigare än andra.

Räkna på att du bör ha en budget på åtminstone 500 – 800 kr om dagen. Då tar du en lagom höjd för kostnader som kan uppstå. Vill du övernatta på lite flådigare boenden så får du höja budgeten per dag med ett par hundra kronor.

Oavsett vad så låt inte kostnaden avskräcka dig, pengar kommer det alltid mer utav men man har bara ett liv.

Iglesia De San Rafael i Costa Rica

Saker att göra där

Här nedanför listar vi en handfull saker och platser som du kan besöka. Det finns givetvis mångt mycket mer än vad vi får mer här att välja mellan. Men det ger dig åtminstone ett litet hum om saker som du kan kolla upp inför din resa.

Flyg fram på en linbana

Costa Rica är världskänt för sina långa och häftiga linbanor. Så om du inte är alltför höjdrädd, ge dig an detta när du är på besök. Det är en väldigt härlig känsla att flyga fram ovanför regnskogen. Detta kan du bland annat göra i Monteverde, La Fortuna och Guanacaste.

Guanacaste

Guanacaste är känt som Costa Ricas ”Gold Coast” och är en av de främsta platserna att besöka. Här hittar du undangömda och underbara stränder, savann och regnskog allt på ett och samma ställe. Om du vill lyxa till det kan du boka en natt på ett av all-inclusive hotellen som finns där.

Nicoya Peninsula

Denna vackra plats har en helt magisk atmosfär och det är något som du sent lär glömma. Tack vare sin vackra natur så är detta också en välbesökt plats. Du kan till exempel besöka strand-staden Tamarindo som var med i filmen ”Endless Summer 2”. Här hittar du även ett sprudlande nattliv!

Upplev underbara Cahuita National Park

Den här nationalparken täcker både land och hav. Korallrevet är oerhört vackert och det är lätt att förstå varför man valt att skydda denna vackra plats. Vit sand, turkost hav och färgglad natur, kan det bli bättre? Ja det kan det, för inträdet är gratis!

Solnedgång på en båt

Det här är en upplevelse som du sent, om någonsin, lär glömma. Köp en en tur med en båt för att snorkla, simma och slappna av på dagen. Mot kvällning så kan du beundra en helt magnifik solnedgång ute på vattnet. Oförglömligt!

Åk fyrhjuling

Det finns många ställen att köra fyrhjuling på här och det är väldigt roligt att göra. Passa på när du är i Costa Rica! Att bränna fram igenom djungeln med motorljudet dundrandes under sig är riktigt häftigt. Detta kan du göra i till exempel bland annat Fortuna, Tamarindo, Monteverde, Samara, Herradura, Jaco, Santa Teresa, Uvita och Manuel Antonio.

Videoinspiration

I den här videon kan du se flera platser och aktiviteter som du garanterat kommer att älska!

Backpacka i Costa Rica

Gillar du sol och värme då är det här verkligen rätt land för dig. Passa även på att lära dig att surfa om du inte redan har bemästrat det! Vi hoppas att informationen här på sidan kommer dig väl till hands när du ska ut på ditt äventyr.

Tack för att du läste sidan ”Backpacka i Costa Rica”, kika även in vår information om reseförsäkringar för backpackers. Safe travels!

PS. Funderar du även på att backpacka i Sydamerika så kika in inlägget om olika rutter där.