Visum till Thailand

Dags för avresa till ett av världens mest välbesökta land? Då undrar du säkerligen en del om just Visum till Thailand. På den här sidan listar vi viktig information som du bör eller behöver veta. Kom ihåg att alltid dubbelkolla allting med flera källor. Regler och lagar kan ändras hastigt.

När det kommer till Thailands immigrationslagar så får man räkna med en del byråkrati. Men som tur är så går det att göra det hela rätt så enkelt och smidigt.

Det första du behöver lista ut är vilket slags visum du ska skaffa, om du ens ska skaffa ett? Thailand har för resenärer med svenskt pass tillåtelser för uppehållstillstånd. Felaktigt så kallas det ofta för ”Visa on Arrival”. Tekniskt sett är det snarare ett undantag från visum, men i alla fall.

30+30 Visa on arrival

Som svensk turist får du nuförtiden rätt att besöka landet i 30 dagar, oavsett om du anländer via luften, via marken eller via vatten. Förut fick man bara 15 dagar via land eller vattenväg men det har höjts.

Det som du behöver ha för att vara giltig för att få visa on arrival är följande:

  • Giltigt pass som går ut 6 månader efter utresa
  • Korrekt ifylld ansökan om visa on arrival
  • Ett nytaget foto som är 4.5×3.5 centimeter med vit bakgrund
  • Kopia på en utresebiljett
  • Kopia på flygbiljett
  • En adress i Thailand med bokningsbevis, hotell går bra
  • Bevis på att du har pengar för att kunna vistas där, t.ex. kontoutdrag, lönespec

Det ger dig alltså rätt att stanna i landet i 30 dagar. Du kan även förlänga med 30 dagar till mot avgift på ett immigrationskontor i landet. På så sätt kan du vara där i 2 månader utan att ordna ett visum. Sedan måste du lämna landet.

Oftast räcker det med att du spenderar en natt i ett grannland innan du kan åka tillbaka till Thailand igen och ansöka om ett nytt visa on arrival.

Man får använda visa on arrival högst 3 gånger under en period på 6 månader via flyg och 2 gånger per år via land. Den regeln verkar dock inte alltid vara huggen i sten, men det är onödigt att chansa.

tips för backpackers - spacer

60+30 dagar single entry visum till Thailand

Vill du stanna ännu längre än så per gång eller helt enkelt vara på den säkra sidan så ordna ett turistvisum. Det görs innan du åker till landet, du kan inte ansöka om turistvisum när du redan är i Thailand.

Med ett turistvisum kan du stanna i upp till 60 dagar samt även här förlänga det med ytterligare 30 dagar på plats. När tiden är slut så behöver du lämna landet och ansöka om ett nytt visum.

På deras officiella hemsida kan du hitta all info som du behöver för att ansöka: Thaievisa.go.th.

60+30 multi entry visum till Thailand

Ska du vara borta riktigt länge? Då är det enklast att skaffa ett så kallat multri entry-visum. Det ger dig 60 dagar som du kan förlänga med 30 per inresa. Om du reser ut och sedan in igen i landet så får du göra om en sådan period.

Det vill säga, du kan resa in och få 60 dagar, förlänga med 30 dagar, lämna landet och komma in och få 60 nya som du också kan förlänga med 30 dagar till. Ett effektivt sätt att försäkra sig om att man har ett långvarigt giltigt visum till Thailand.

Även detta visum söker du som e-visa på deras officiella hemsida.

Boka billig utresebiljett

Om du inte har planerat din resa ned till ända detalj så kanske du till exempel inte vet hur länge du ska stanna i landet. Har du inte heller bokat en flygbiljett hem till Sverige så kan det bli svårt att ha en giltig utresebiljett att visa upp.

Detta löser du enkelt och billigt genom att boka en bussbiljett till grannlandet Laos. Skriv ut den och ha med den så löser du enkelt problemet med utresebiljett. Den går även att använda för visa on arrival eller till visumansökan.

spacer svenskabackpackers backpacka resa resor resenärer asien

Thailands ambassad i Sverige

Den thailändska ambassaden i Stockholm är Thailands primära diplomatiska representation i Sverige. Ambassaden ligger på Floragatan 3, på Östermalm i centrala Stockholm. Den upprättades 1883. Ambassadör sedan 2020 är Kanchana Patarachoke.

Öppettider: Inlämning visumansökan kl. 9 – 12. Upphämtning: kl. 14 – 16.

Adress:
Hemsida: www.thaiembassy.se
Telefon: +46 8 588 04 250

Sveriges ambassad i Thailand

Den svenska ambassaden i Thailand ligger i Bangkok. Du kan inte förlänga din vistelse på den här ambassaden utan det gör man på ett immigration center. På hemsidan hittar du också en lista med olika svenska konsulat i olika thailändska städer.

Adress: 8 våningen, One Pacific Place 140 Sukhumvit Road, mellan soi 4 och soi 6
Hemsida: www.swedenabroad.se
Telefon: +66 2 263 72 00 & +66 2 263 72 11

Håll dig uppdaterad kring visum till Thailand

Det är inte ovanligt att Thailand ändrar sina regler eller lagar för turister. Därför så är det viktigt att man dubbelkollar olika källor för att inte missa någon ändring.

Men överlag så är det rätt så smidigt att ordna ett visum till Thailand, det krävs bara en del pappersarbete. Det finns även företag man kan anlita för att få hjälp med den biten.

spacer svenskabackpackers backpacka svenska backpackers resa resor sverige resenärer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.