Visum till Vietnam

Funderar du på att besöka ett allt mer populärt resmål i form av Vietnam? Då undrar du säkert en hel del om processen kring att skaffa ett visum till Vietnam. Hur komplicerat det hela kommer att bli beror helt och hållet på hur länge som du vill stanna i landet.

Vietnam är ett jättevackert och gästvänligt land som blivit allt mer populärare för backpackers och turister. Här finns det oerhört mycket vacker natur att beskåda och man kan leva där till väldigt hyggliga priser.

Så har man väl bestämt sig för att besöka landet då är det givetvis dags att kolla upp vad som gäller kring visum till Vietnam.

Som tidigare nämnts så beror det hela på hur länge du vill vara där. Ska du bara besöka landet i cirka två veckor så är det busenkelt. Då klarar du dig faktiskt utan att ordna ett visum. Men vill du stanna i upp till 30 dagar så är det E-visum som gäller.

Det är bra att veta att Vietnam godtar EU:s digitala vaccincertifikat, utfärdade i Sverige, som bevis på vaccinering.

15 dagar utan visum till Vietnam

Om du bara ska besöka landet i 15 eller färre dagar, då behöver du inget visum alls. Då får du det som brukar kallas för visa on arrival men som i det här fallet är ett undantagstillstånd. Du får alltså vistas i landet lagligt i upp till 15 dagar utan att behöva ordna ett visum.

”Från och med 15 mars 2022 kan svenska medborgare resa till Vietnam utan att söka visum på förhand för vistelser upp till 15 dagar. Resenärer måste ha en giltig passhandling med minst 6 månaders kvarvarande giltighetstid för inresa. För vistelser upp till 30 dagar kan elektronisk visering sökas.”

Du ska även ha en utresebiljett att visa upp som bekräftar att du kommer lämna landet inom tidsramen för avtalet.

Så för en kort visit så är visum jätteenkelt fixat, eftersom att du inte direkt behöver fixa något.

Räcker 15 dagar i Vietnam?

En del skulle säga men andra skulle säga nej. Det finns en hel del att se och att göra i Vietnam så sök runt och kolla upp vad som lockar dig. Försök att räkna ut en tidsplan som skulle passa, klarar du dig med 15 dagar eller behöver du fler?

Mitt råd är att du passar på att se kultur, natur och att göra upplevelser som lockar dig i Vietnam. Festandet kan du spara till andra länder eftersom att du då kanske klarar dig med 15 dagar. Då slipper du en del byråkrati och krångel.

Sen kanske du fastnar för landet ändå, men då går det alltid att komma tillbaka vid ett senare tillfälle. Glöm inte att boka en biljett ut ur landet som du har med dig och kan visa upp. Annars så nekas du inträde i landet eller påstigning på flyget dit.

30 dagars E-visum till Vietnam

För att ordna ett E-visum så besöker du hemsidan evisa.xuatnhapcanh.gov.vn. Ja, länken ser helmysko ut på grund av namnet men det är den som används.

För att kunna ansöka om ett e-visum behöver du ha följande saker:

  • Ett giltigt pass som ska vara giltigt minst 6 månader efter utresan från Vietnam. Det ska även finnas minst två tomma sidor i passet, och sidorna måste vara placerade bredvid varandra. Detta för att det ska finnas plats att stämpla in ditt visum
  • Ett passfoto på dig. Fotot får inte vara äldre än 6 månader gammalt och det ska vara i svartvitt eller färg
  • En korrekt ifylld ansökningsblankett
  • Pengar till att betala ansökningsavgiften. Ansökningsavgiften betalas enkelt med antingen kreditkort, betalkort eller Paypal
  • Kopia av flygbokningen eller biljetten för inresa och utresa

Att ordna ett 30 dagars E-visum är hyfsat lätt och behöver inte ta lång tid bara man har alla saker förberedda. Det brukar ta cirka 3 arbetsdagar att få ett svar på sin ansökan, det brukar då vara giltigt i 30 dagar framåt.

Så ofta får man skaffa det här när man redan är på resande fot om man inte påbörjar sin resa i Asien med att besöka Vietnam.

Vilken hemsida ska man vända sig till?

Om du ska leta upp dagsfärsk information om eller ansöka om ett visum till Vietnam så besök främst Denna Hemsida. Se till att du läser riktlinjerna noga så att du fyller i formuläret korrekt. Annars så kanske du betalar en ansökningsavgift i onödan.

Vill du ansöka om visum eller har du frågor om aktuella regler så kan du även vända dig till vietnamesiska ambassaden i Stockholm.

Adressen dit är: Örby Slottsvägen 26 125 71 Älvsjö Stockholm, Sweden
Deras telefonnummer är: (+46) 08 55 621 096

Ambassaden föreslår även att man kan använda sig av den här hemsidan för att ansöka om visum: visatovietnam.com. Men min uppfattning är att den tidigare nämnda sidan uppdateras mer frekvent och ska vara mest pålitlig.

Glöm inte att skaffa en bra reseförsäkring och ett reservkort utan fast avgift!

spacer svenskabackpackers backpacka svenska backpackers resa resor sverige resenärer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.