Visum till Kambodja

På den här sidan hittar du information som riktar sig till dig som ska söka visum till Kambodja. Vilket visum som just du behöver beror helt och hållet på hur länge du vill besöka landet. Ska du inte jobba eller utföra volontärarbete så räcker det med ett turistvisum.

Kambodja är ett land med lika vacker natur som hemsk historia. Folket här har genom tiderna varit med om väldigt mycket och landet är väldigt fattigt. Det bör inte avskräcka dig från att resa dit, snarare så finns det gott om möjligheter att sätta guldkant på tillvaron för dig själv och för lokalbefolkningen.

Det absolut vanligaste är att man vill besöka landet runt 30 dagar på sin resa i Sydostasien. Då räcker det gott och väl med att ordna ett turistvisum. Kambodja är ett av de enklaste länderna att ordna visum till.

E-visa ordnas enkelt på nätet

Som turist med svenskt pass får du stanna i landet upp till 30 dagar med ett visum som du enkelt ordnar på nätet. Det enda du behöver är vältagna bilder på eller inskannat pass, en utresebiljett och 36 dollar.

Vi förespråkar att du alltid skaffar detta E-visa eftersom att det är väldigt enkelt och effektivt. Om du har detta kan ingen vid gränsen försöka lura dig på dyra pengar för att ta nya passfoton eller så. Det tar oftast cirka tre till fem arbetsdagar att få sitt visum godkänt och skickat på mailen efter att man ansökt om det.

Det finns som med de flesta andra länder många aktörer som gärna vill ta emot dina pengar för att hjälpa dig att ordna ett visum dit.

Faktum är att du gör det bäst på egen hand på nätet, det är enkelt att göra och den enda hemsidan du behöver besöka för att göra det är Kambodjas officiella sida evisa.gov.kh.

Så för att summera det hela:

  • Du behöver en inskannad kopia eller en vältagen bild på ditt pass
  • Ditt pass behöver vara giltigt 6 månader efter utresan
  • Du behöver en utresebiljett
  • Du ordnar själv ditt visum via evisa.gov.kh
  • Du behöver ha minst 36 dollar för att betala ansökan

Visum on Arrival

Vid gränsen till Kambodja kan man ordna det som ofta felaktigt kallas för Visa on Arrival men som egentligen heter Exemption of Visa, undantagstillstånd på svenska.

För att ordna detta så ska du ha en utresebiljett redan bokad. Du ska även ha cirka 35-50 dollar i kontanter samt korrekta passfoton. Ha kontanter med dig, det är inte säkert att du kan ta ut eller betala med kort vid gränsen.

Passfoton brukar man kunna ordna på plats, men det kan vara onödigt dyrt så det ordnar man bäst på förhand.

Utresebiljett kan du läsa mer om i det här inlägget, samma sidor som fungerar för Thailand fungerar för Kambodja.

Förlänga visum i Kambodja

Om du väl i landet finner att du verkligen skulle vilja stanna längre så kan du även förlänga ditt visum med 30 dagar till. De brukar kosta runt 45 dollar och det görs alltså på plats i landet.

Tänk på att ditt visum är giltigt 3 månader från utfärdandedatum. Ska du resa runt i andra länder innan så ordna inte ditt visum redan när du är hemma. Ordna istället det runt en månad innan du ska besöka landet. Skjut inte upp det till sista sekund för olika högtider eller förhinder kan sätta käppar i hjulet.

Det kan vara lätt att glömma bort att man ska göra detta. Ett tips är att lägga in det i din kalender så att du blir påmind i god tid innan det är dags.

Kort och gott så kan man säga att det är väldigt smidigt att ordna ett visum till Kambodja. All info du behöver finns på deras hemsida som du hittar ovanför i punktlistan.

Har du inte ordnat en reseförsäkring? Se till att göra det Innan din avresa!

spacer svenskabackpackers backpacka svenska backpackers resa resor sverige resenärer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.