Koh Samui, Koh Tao och Koh Phangan

Nästan rakt söder om Bangkok så ligger det tre populära öar. Många backpackers passerar Koh Samui, Koh Tao och Koh Phangan på sina resor. Bland annat för att Koh Phangan är hem till det mytomspunna Full Moon Party. Men även Koh Tao och Koh Samui lockar resenärer av flera olika anledningar.

Alla tre öarna ligger i Siambukten i Thailand. Man kan ta sig dit på flera olika sätt, vanligast är att man flyger eller tar sig dit med en kombination av buss och båt. Koh Samui har nämligen en egen flygplats och det går konstant färjebåtar mellan öarna och fastlandet.

Så om man inte flyger direkt ned till Samui från Bangkok, så kan man åka buss till till exempel Chumphon. Därifrån tar man sedan en båt över till någon av öarna. Eftersom att det är lätt att ta sig runt mellan öarna så kan man lika gärna passa på att besöka flera, eller alla.

Det går även båtar ut till öarna från till exempel Surat Thani och fler andra platser längs bukten. Från Bangkok kan man till exempel boka övernattningsbussar. Då sover du på bussfärden och anländer lagom tills första färjan går på morgonen.

Den lösningen är väldigt prisvärd och enkel, bland annat för att du slipper betala för en natt på hotell eller vandrarhem. Bussarna är vanligtvis stora och skapligt lyxiga för en kostnad av runt 400 till 800 baht.

Olika företag har olika dyra och olika bra bussar. Det skadar inte att Googla reviews på företaget du tänker åka med innan du bokar något. Resorna brukar gå att boka hos reseagenturer i Bangkok och på andra platser.

Koh Tao

Koh Tao

Mae Haad heter den största staden på ön Koh Tao. Det är också där som båtarna ankrar när de kommer från fastlandet, eller från de närliggande öarna. Ön har ingen egen flygplats utan den närmsta är den på Koh Samui.

Paradiset

Här kan du njuta av vackert och ljummet vatten, vackra stränder, god mat och spännande äventyr för alla åldrar. Eftersom att ön är populär och besöks av många turister året om så finns det något som passar alla.

Trots nutidens härliga resor till Koh Tao så användes den en gång som ett fängelse för politiska fångar.

Men nuförtiden så är livet på ön typiskt thailändskt. Här finns det värme och glädje i allt som görs. Men det som förmodligen lockar flest resenärer är dykningen som erbjuds här.

Där finns också möjligheten att snabbt lära dig att dyka och att ta ett dykcertifikat om du inte redan kan eller har ett.

Havet och miljön är lika vacker som nattlivet är populärt och aktivt. Tur är väl de för efter en lång dag med dykning och olika intryck. Ja då kan det vara skönt att slappna av med ett par drinkar.

Om du vill läsa mer om de olika dykskolorna som finns på ön, kicka in vårt tidigare inlägg om Koh Taos dykskolor. En sak är säker, om du åker till Koh Tao så kommer du ha det väldigt roligt och träffa många nya vänner.

Läs mer om att resa till Koh Tao.

Mörk historia

Men, tyvärr finns det ett stort men. Det gäller att vara försiktig för ön har tyvärr en mörk historia kantad av mystiska dödsfall. Av Koh Samui, Koh Tao och Koh Phangan så är det här den enda som ibland kalls för Death Island. Turister så väl som lokalbor har blivit mördade och många gånger så klarar polisen inte upp brotten.

Det finns flera skräckexempel på resande som besökt ön, och inte kommit hem levande. Så det är trist att behöva säga det men var försiktig på ön. Var respektfull, bråka inte med någon och ta det lugnt och sansat så ska det inte vara någon fara.

Att däremot börja bråka med lokalbefolkningen och att vara respektlös mot kvinnor har visat sig kunna vara väldigt skadligt för hälsan. Var inte själva på stranden på natten och använd bara sunt förnuft så ska du se att du inte har något att oroa dig för.

För dig som vill läsa mer om varför Koh Tao ibland kalls för Death Island så kika in Wikipedia-sidan om Koh Tao murders.

Koh Samui

Koh Samui

Den största av de tre öarna är Koh Samui och den ligger nära staden Surat Thai som ligger på fastlandet. Faktum är att ön är Thailands nästa största ö, detta tack vare sina 250 kvadratkilometer yta. Öns största stad heter Na Thon och ön kallas ibland för Kokosnötsön.

En ö med mycket att göra

På Koh Samui finns det garanterat något att göra för alla. Föredrar du festlivet så bör du försöka hitta ett boende på Chaweng Beach. Populära ARK Bar Beach Resort lockar till sig festprissar från alla världens alla hörn. Men det finns betydligt fler barer och fester längs vattnet än bara ARK Bar.

Vill du ha det lugnare? Då är det Lamai Beach som du ska försöka slå dig ner vid. Där är det inte lika stor fokus på festandet. Det är en perfekt utgångspunkt för att utforska hela ön. Många brukar hyra en motorcykel och ta en tur runt till öns olika sevärdheter.

Det finns bland annat en välbesökt och stor staty av Buddha i ett av öns tempel. Du kan också åka på olika turer från ön. Varför inte besöka den underbara naturen i form av Ang Thong National Marine Park? Oavsett vad du gör på ön så lär du skapa fina minnen här.

Läs mer om att resa till Koh Samui.

Than Sadet Koh Phangan Beach
Bildkälla: Wikipedia

Koh Phangan

Koh Samui må ha ett rikt nattliv men när Full Moon Party slår till då är Koh Phangan snäppet vassare. Det här är en ö som väldigt många besöker utan att faktiskt uppleva. Ön har mycket mer at erbjuda än bara fullmånefesten.

Full Moon Party

Men med sagt, det är en ordentlig fest utan dess like som du säkert kommer ha väldigt roligt på. Men se till att vara försiktig. Drick inte för mycket, ta inte emot drinkar och framförallt köp inte droger där.

Det har tyvärr hänt att drinkar har drogats. Plus att civilklädda poliser låtsas sälja droger för att kunna arrestera eller utpressa dig. Och framförallt så vet du aldrig vad du skulle få för något oavsett vad det presenteras som.

Är du bara försiktig och använder sunt förnuft så kan det här bli ditt livs bästa fest. Stranden fylls med massor med backpackers som dansar vid olika scener och har kul tillsammans. Det är verkligen en häftig upplevelse.

Mer än bara fest

Med det sagt så har ön mycket mer att erbjuda än festandet. Det skadar inte att ta några dagar extra att spendera på ön. För det första så kan du behöva vila efter festligheterna, för det andra så finns det många stränder att beundra.

Varför inte ta en härlig vandring upp till vackra utsikter på Khao Ra Mountain? Även härifrån kan du åka på en dagstur till Ang Thong National Marine Park. Det finns också en mysig utomhus bio på stranden, avslappnande så det heter duga.

Läs mer om Koh Phangan här.

ananasdrink på stranden

Koh Samui, Koh Tao och Koh Phangan

Öarna är ett av de mest välbesökta områdena i Thailand. De är perfekta ställen att komma in i backpacker-livet och att träffa likasinnade resenärer på. Så när du planerar din resa till Thailand, fundera över att åka hit rätt så tidigt.

Det kan bli ett perfekt att acklimatisera dig till resan på samtidigt som du kommer att ha väldigt roligt. Försök att göra lite olika saker, se något tempel, dyk eller snorkla, vandra lite och upplev allt som finns att göra här. För tiden kommer att gå väldigt fort och sen så innan du vet ordet av så är det dags att åka vidare.

Så passa på att njuta för fullt!

Tack för att du läste ”Koh Samui, Koh Tao och Koh Phangan”! Glöm inte att ordna en bra reseförsäkring!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.