Var inte rädd för street food under resans gång

Att äta street food under resans gång är för mig en självklarhet. Det är inte bara supergott nästan varje gång utan det är även väldigt billigt. Många verkar dra sig för att ge gatumaten en chans vilket är synd för att man missar utsökta upplevelser.

Den främsta anledningen till att många väljer att eller inte vågar äta gatumat är rädsla för att bli magsjuk. Ironiskt nog för min egen del så var det endast när jag åt på restauranger som jag råkade ut för det.

Varje gång som jag förlitat mig på street food så har jag mått prima. Men det här inlägget kanske är att be om trubbel? Jinx och så vidare!

Skämt åsido, jag tror man missar riktigt fina upplevelser om man inte ger street food en redig chans. Något som jag själv upplevt är att de som lagar maten på de små haken faktiskt har tid och vill prata. På restauranger är det full fart och fläkt, där hinns det inte riktigt med på samma sätt.

Hur jag väljer ställe

Jag har faktiskt ett enkelt, effektivt och välkänt knep som jag följer när jag väljer var jag ska äta. När jag väl har lyckats lista ut vad för slags mat jag är sugen på så börjar letandet.

Tricket som jag följer är att inte gå till ett tomt ställe. Jag går endast till de som har minst ett fåtal som redan äter där eller ännu hellre som har en kö med folk. Anledningen till det är för att på ställen med låg åtgång så kan mat bli liggandes länge.

Då får bakterier och annat tid på sig att ge sig an maten och det tror jag ökar risken markant för att man kan må dåligt efteråt. Äter man däremot på ett ställe där maten tillagas och säljs direkt så minskas den risken markant.

Så det är absolut ett bra tips att ta efter, följ flocken i det här fallet. Gå dit där det är mycket folk och hög åtgång. Det bör minimera risken för att maten du äter hunnit bli dålig.

Här nedanför är en av mina favoriträtter som jag åt mycket i Chiang Mai. Rätten är en nudelsoppa som heter Khao Soi och kostade oftast runt 30 – 50 baht per måltid.

Varför street food?

Jo precis som nämnts ovanför så är maten från små hål-i-väggen hak oftast betydligt billigare än den på restauranger. Så man gör plånboken eller resebudgeten en redig tjänst genom att äta billigt. Pengarna man sparar in på det kan man lägga på upplevelser eller andra saker.

Smakar utsökt

Smakmässigt så brukar street food vara oerhört gott, det gäller bara att hitta något stånd eller kök som erbjuder det man är sugen på. I till exempel Thailand så grillas det ofta kyckling nästan överallt av olika aktörer.

Är även billigt

Dessa grillspett är perfekta tilltugg och man brukar kunna komma undan oerhört billigt. Det går även jättebra att ta med sig och äta på språng. Soppor brukar det också finnas gott om att köpa. En stor nudelsoppa kan kosta så lite som ett par tio till tjugo kronor.

Ändå så är det supergott och man blir redigt mätt. Det är minst sagt lite skillnad på det mot att köpa en pizza här hemma i Sverige för 120 kr.

Genuin upplevelse

Street food är billigt, gott och ger även en genuin upplevelse i form av att äta det som lokalborna själva äter. Jag har själv också upplevt att det oftast finns mer tid för prat med den eller dem som lagar maten när man äter på mindre ställen.

Varför inte fråga den du köper mat av om den har tips om något vattenfall att se eller något annat att göra? De bästa tipsen brukar man få just på plats av lokalbefolkningen. Var inte rädd för att fråga!

En klassiker i Thailand är ju givetvis maträtten Pad Thai, den finns i många olika utformningar. Den billigaste jag hittade var vid Khao San Road, en stor tallrik för bara 25 baht!

En klassiker i Thailand är ju givetvis maträtten Pad Thai, den finns i många olika utformningar. Den billigaste jag hittade var vid Khao San Road, en stor tallrik för bara 25 baht!

Street food under resans gång

Så när du ska ut på din resa, var inte rädd för street food! Men se till att välja någorlunda smart när du väljer ett ställe att äta på. Om inga andra väljer att äta där kanske det är ett tecken på att antingen smak eller kvalitet inte är så bra.

Ta då det säkra före det osäkra och välj ett mer välbesökt ställe. Den strategin har fungerat bra för mig och jag hoppas att det gör det för dig också!

Har du någon favoritmat som du äter utomlands? Kommentera gärna och berätta!

Tack för att du läste inlägget ”Var inte rädd för street food under resans gång”!

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.