Mission Senegal – Det aktuella projektet

Det aktuella projektet

Under 2010 startade Fina Senghor en förskola i en av de fattigaste stadsdelarna i Saint-Louis, Senegal. De hade en ideell förening (Garderie Les Petits Anges) och hyrde en byggnad för sina aktiviteter. Föreningen välkomnade barn som inte hade någon annan förskola eller barnhem att vända sig till. Dock var hennes visioner större och en tomtmark köptes på avbetalning i Saint-Louis förorten Ngallèle för att planera ett framtida hem till förskolan.

Efter tre framgångsrika år hade föreningen inte längre råd med den stigande hyran. Det ledde till att förskolan stängdes ner 2013 och kvar fanns den tomtmark som hade köptes in på avbetalning under 2010. Idag är lånet på tomtmarken prioriterat och behöver betalas av innan byggnaden av den nya förskolan kan starta. Det kvarstår 60.000 kr på tomtmarken.

Fina och Anna har haft sporadisk kontakt sedan Annas första vistelse i Senegal 2014. I december 2015 träffades de för att se på den tomtmark som Fina har på avbetalning. Anna blev sammankopplad med den amerikanska civilingenjören Andrew Stephenson och de valde att gå vidare med Finas projekt tillsammans.

Uppstarten

Projektet om att starta upp förskolan började i april 2016 tillsammans med Fina, Andrew och hans team – Foundation for Senegal, FFS och Mission: Senegal. Under hösten 2016 arbetade FFS med att utforma en design med medföljande rapport för förskolan.

Varför vi valde att starta en förskola är på grund av att främst unga pojkar skickas hemifrån till städer för att det finns inte tillräckligt med resurser för att försörja barnen. Pojkarna behöver tigga för att överleva dagen, medans döttrarna får stanna hemma och hjälpa till i hushållet.

Genom att bygga en förskola med vårdande möjligheter liknande en vårdcentral kommer förorten utvecklas så att familjer inte längre behöver skicka iväg sina barn till städerna. På förskolan kommer utbildning att ges vilken också är den bästa lösningen för att komma åt roten i problemet och som i längden kommer förbättra livskvaliteten i Saint-Louis med närområde.

De tre målen som vi kommer ha under projektets gång är;

 1. Köpa tomtmarken – 60.000 kr
 2. Bygga förskolan
 3. Utrusta förskolan

Mission Senegal Svenska Backpackers

Första mötet

Den 29 april 2017 hade vi ett möte tillsammans med FFS (civilingenjörerna från USA) och Fina (som är projekt ägaren).

Vi kom fram till bland annat:

– Tankar kring namnet på organisationen i Senegal samt förskolan.

– En möjlig tidslinje som sträcker sig över 3 år.

– Satte upp mål med projektet. Bland annat att verksamheten ska stödja en hållbar utveckling. Vi ska ta hänsyn till olika miljöfaktorer så som sopsortering och återvinning.

– Marken måste köpas senast november 2017.

Hur ska förskolan se ut?

Ritningen av förskolan innehålller:

 • Ett kontor
 • Ett kök
 • Tre toaletter
 • Fem klassrum
 • Ett bibliotek
 • Ett datorrum
 • En innegård
 • Ett tak för olika aktiviteter

Mission Senegal Svenska Backpackers

Skrivet av Anna Norberg.


Läs mer om Mission Senegal genom att följa länken.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.