Resa billigt – 11 tips som fungerar

11 tips som hjälper dig att resa billigt

Det är inte svårt att resa billigt bara man vet hur man ska göra. Alla har olika tips och trick och här kommer elva stycken som garanterat kommer att hjälpa dig att resa billigt. Har man ingen deadline för sin resa så är det nödvändigt att försöka spara pengar och att spendera smart. Desto billigare som du reser desto längre kan du vara ute och resa. Plus att ju mer man drar ned på sina småutgifter desto mera pengar har man över till störra och roligare äventyr.

Med det sagt så ska man givetvis inte vara dumsnål som det heter så att man råkar missa fantastiska upplevelser bara för att spara en slant. Som med allting så krävs det en bra balans och man får tänka lite extra ibland för att se om det är värt det eller inte.

Här kommer så listan med 11 stycken tips som kommer att hjälpa dig att resa billigt:

 

Hitta ett billigt flyg

Börja din resa med att boka ett så billigt flyg som möjligt. Tricket till att lyckas med detta är att söka en hel del och man bör antingen vara ute i väldigt god tid eller ta en sista-minuten-resa. Sidor som t.ex Momondo är bra verktyg för detta eftersom att man kan söka på hela månader åt gången. Det gör det enkelt att snabbt hitta extra billiga dagar att flyga på.

Väljer du även bort mat, reserverat säte, prioriterad ombordstigning och andra tillval så kan du oftast spara en del pengar. Du kan köpa med dig mat och vatten innan du ombordstiger planet, eller kanske även stå över helt om det inte är ett särskilt långt flyg

Vissa flygbolag tillåter rätt så stora handbagage och en extra väska vilket gör det möjligt att slippa undan avgiften för bagage helt och hållet.

Vill man chansa så kan man åka till en flygplats och försöka fynda billiga biljetter på plats.

resa billigt

Bo så billigt som möjligt

Det finns väldigt många olika och bra sätt att bo billigt på när man är ute och reser. Utbudet för billigt eller ibland gratis boende varierar kraftigt beroende på vart man ska åka. Här är ett par tips på sätt att komma undan med billigt boende:

  • Tälta
  • Couchsurfing
  • Bokar du på plats kan du jämföra med priset på t.ex booking.com
  • Förhandla och be om bättre priser om du bokar fler nätter
  • AirBnb
  • Sovsal
  • Bo i tempel
  • Härbärgen
  • Sov på platser som är öppna dygnet runt
  • Res på natten och sov på bussen/flyget/osv.Booking.com

resa billigt

Ät billigt och smart

Om det finns möjlighet till det så försök att laga din egna mat så mycket som du kan för det brukar nästan alltid vara billigast. Ska man äta ute så är det oftast bäst och billigast att gå dit som de lokala invånarna går för att äta. Har du tid och möjlighet så kan du strosa runt och jämföra utbudet, kanske hittar du ett erbjudande perfekt för att du ska kunna resa billigt och äta gott.

Gatumat är i regel det billigaste men se till att stället du går till tar sanitet på allvar. Skippa läsken och drick vatten eller köp vatten i en affär och ta med dig när du ska äta. Försök att inte småäta utan ät ordentliga måltider istället, lättare sagt än gjort men man kan spara en hel del. Försök att alltid hitta mat som både är mättande och nyttig. Ris är superbra men det kanske blir tjatigt efter ett tag trots att det är väldigt billigt.

Om du ändå vill äta snacks så försök att köpa nötter och frukt eftersom att dessa snacks i många fall kan vara väldigt billiga.

resa billigt

Var flexibel

Ju mindre du bokar i förväg desto billigare brukar det bli. Desto mer flexibel du är desto enklare kan du enkelt hoppa på ett bra erbjudande. Det är ju tråkigt om man tvingas tacka nej på grund av tillexempel ett sedan tidigare inbokat flyg eller liknande. Om du anländer till en ny plats utan att ha bokat boende så kan du fråga runt och jämföra priserna för att hitta billigaste möjliga platsen att sova på. Ofta så betalar vi för bekvämligheter och ju mer man kommer ur sin comfort zone desto billigare kommer man undan.

Välj rätt kort

Vissa banker har extra avgifter för uttag utomlands men som tur är så gäller det inte alla. Se till att läsa på om de olika valen så att du väljer det bästa för just dig när du vill resa billigt. Ett par olika aktörer som anses ha bra avtal som du kan kika närmre på är bland annat:

 • Ica Banken
 • Coop MedMera
 • Santander
 • Norweigan

Resa biligt

Res under lågsäsonger

Om man reser under lågsäsonger så kan man på många olika platser inte bara komma undan billigare utan även slippa stora turisthorder. Och det utan att missa särskilt mycket av själva upplevelsen. Läs på om din destination så att du vet skillnaderna på de olika säsongerna och fundera på om det är värt att åka dit eller inte.

Har man tur så kan det tillexempel vara en relativt lugn regnperiod och då brukar det oftast vara minst lika härligt som under högsäsongen.

Res på natten

Att resa på natten är smart eftersom att du både sparar pengar på boende och kan sova bort den eventuellt trista resan. Resor längs sträckor som tillexempel The Great Ocean Road i Australien bör man däremot Inte missa! Så det gäller att göra sin efterforskning om sträckan man ska resa så att man inte missar något underbart. Med det sagt så finns det inte mycket bättre än att somna vid resans början och att vakna utvilad när man anländer!

resa billigt

Spara saker

Återanvänd så mycket som du bara kan. Gör det till en utmaning och en lek med dig själv eller med dina medresenärer och se vad ni kan snurra ihop och använda av det som ni först tänkt slänga. Plastpåsar kommer nästan alltid väl till användning igen och ju mer plast som återanvänds desto bättre. Snören och rep kan också vara bra att spara på, man vet aldrig när de kan komma till användning, kanske behöver du någon gång en provisorisk tvättlina? Klockrent för att kunna resa billigt och göra nytta samtidigt.

Fråga locals om priset

Om du ska boka någon äventyrsresa eller något liknande så kan det vara en bra idé att fråga kanske servitören på restaurangen om vad ett bra pris för detta kan tänkas vara. Man ska aldrig underskatta vikten av att prata med lokalborna för att undvika vanliga turistfällor. Kom dock ihåg att om du får tips om vart du ska gå så är det oftast till någon bekant och kanske inte det billigaste stället. Så börja göra det till en vana att fråga runt och prata med folk. Du inser snart hur värdefull information de kan besitta.

resa billigt

Skapa en budget

Ett av de viktigaste knepen för att kunna resa billigt är att göra upp en budget redan innan man reser. En budget är viktig att ha för att få en bra överblick över hur mycket man kan spendera. Sen så gäller det givetvis att hålla den också. Man behöver inte följa sin budget slaviskt men det är verkligen en fördel att ha ett hum om hur mycket pengar man har att röra sig med.

Det finns en gratisapp som kan hjälpa dig med just detta, du kan läsa mer om appen Här.

Växla aldrig pengar

Det är i regel alltid billigare att ta ut pengar ur en bankomat istället för att växla pengar eftersom att detta ofta innebär avgifter och sämre kurser. Planera innan så slipper du hamna i situationer där du inte har pengar eftersom att du inte tagit ut tillräckligt tidigare. Desto färre mellanhänder desto bättre. Det kan vara klokt att ha med sig reservpengar, tillexempel amerikanska dollar, utifall att något oväntat sker. Så växla i regel aldrig pengar för det är en kamp du oftast förlorar.

resa billigt


Det var var de elva tipsen och det första riktiga inlägget här på sidan, en bra start och fler ska det bli inom kort! Har du något som du vill tillägga eller tycker att vi ska ändra på så tveka inte att kommentera eller kontakta oss Här.

Just nu så söker vi även skribenter/resebloggare som vill samarabeta, länken till kontaktsidan finns i stycket ovanför detta.

Gilla och dela gärna inlägget om du fann det användbart!

Safe travels!

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.