10 Vanliga Misstag och deras Lösningar på Resan

Vissa resor går betydligt bättre än andra och det är givetvis naturligt. Men om alla dina resor går åt helskotta så kanske du har någonting du behöver förbättra. Det finns en del vanliga småfel man gör som kan påverka resan otroligt mycket.  Oftast så är det bara småsaker så det kan löna sig att vara väl förberedd.

Att åka på ett backpackingäventyr med en ryggsäck som väger alldeles för mycket eller är alldeles för stor för ens behov kan bli en plåga i längden. Likaså om man kommer fram till ett land som man trott sig kunna komma in i utan visum och där får lära sig att man faktiskt behöver ett visum för att bli insläppt.

Det finns många saker som kan gå fel eller överses vid en resa men har man någorlunda koll så brukar det gå bra och det mesta går ju faktiskt att lösa även om ett problem uppstår.

Med det sagt så kan det vara bra att vara medveten om vanliga fel eller slarvfel just för att undvika att råka ut för något sådant. Här är ett par problem som kan uppstå när man inte haft full koll men som oftast går att lösa med ett leende och en klackspark.10 Vanliga Misstag och deras Lösningar på Resan

 

10 Vanliga Misstag när man Reser

 

Inte ordnat Visum

Det är inte det vanligaste problemet men det händer faktiskt väldigt ofta att resenärer helt glömmer bort att skaffa visum. Det kan verkligen sätta käppar i hjulet för ens resa men alltsomoftast så går det att åka till ett grannland istället. Så är dock inte alltid fallet men det är väldigt, väldigt ovanligt att inte flygbolaget som man reser med dubbelkollar sådant.

Som tur är så finns det många länder som man kan få komma in i ändå men har man planerat en resa på månader i ett land så kan det bli väldigt snopet att endast få vara där i ett par veckor.

Packat alldeles för mycket

Det här är någonting som jag blir bättre och bättre på för varje resa som jag åker på. Visst finns det logik i att vara väl förberedd men det betyder inte att det är värt besväret att släpa runt på saker i flera månader som du endast kommer att använda en enda gång.

Det mesta går alltid att köpa på plats och beroende på var man ska åka så kan det faktiskt bli billigare att köpa det på plats. Så fundera på om du verkligen behöver det där myggnätet, dina multi tools och alla dom kläderna när du packar.

Glömt någonting viktigt hemma

Dubbelkolla, trippelkolla och kolla sedan en gång till så att du inte har glömt något viktigt när du ska resa iväg. Gör en checklista och checka av den men glöm då inte att ta med viktiga saker på checklistan. Att åka hemifrån utan sin medicin, sina glasögon eller något liknande kan vara riktigt besvärligt.

Så make sure to be sure before you leave for the door!

Ingen backup

Det är så härligt att ta en massa läckra bilder på sin resa och tänk så roligt det kommer att vara att kika tillbaka på bilderna när man blir äldre. Det blir dock omöjligt om det är så att ditt USB-minne eller din mobil skadas och du inte har någon backup överhuvudtaget.

Mitt tips är att du använder Flickr, där får man nämligen 1 TB i gratis lagring, för att spara dina bilder och filmer under resans gång. Det är dock svårt att ladda upp allt om man har en dålig internetuppkoppling så det gäller att ta vara på chanserna man får.

Inte förvarnat banken

Tänk att du påbörjar resan och allting går exakt som det ska. Du hann i tid till planet, du checkade till och med in och klarade av säkerhetskontrollen snabbare än vanligt. Flyget gick jättebra utan några skrikande bäbisar från helvetet och allt som du behöver göra nu när du landat är att ta ut lite fickpengar.

Tyvärr så händer det väldigt ofta att en resa börjar på det sättet och får ett abrupt avbrott i form av ett spärrat kort och en massa strul med banken. Så se till att förvarna din bank innan du åker och lås upp dina kort för platserna som du ska besöka för att undvika onödigt krångel.

Inte kollat passets giltighet

Om du väntar till sista sekund med att boka resan så vänta då inte till sista sekund med att se till så att du har ett giltigt pass! Det kan bli både dyrt och krångligt, om det ens går att lösa med kort varsel, om det är så att du behöver förnya passet eller skaffa ett temporärt pass samtidigt som du har ont om tid.

En god regel är att passet alltid bör vara giltigt minst sex månader till efter utresedatumet från landet som du besöker. Då är du i stort sett garanterad att slippa problem med giltighetstiden som faktiskt kan uppstå ibland

10 Vanliga Misstag och deras Lösningar på Resan.

Litar blint på andrahandsinformation

Var det någon lokalbo som sade att templet var stängt? Träffade du en annan resenär som totalt dissade platsen du ville besöka så att du väljer att skippa den? Håll i hatten! Var försiktig med vem du litar på och vad för slags råd som du tar från andra.

En vanlig scam utomlands, framförallt i Asien, är att någon påstår att attraktionen du ska se eller besöka är stängd. Som ”tur” är för dig så kan den personen se till så att du får besöka något annat och mycket bättre. Så är sällan fallet utan oftast så får man betala överpris för något halvdant när man tar ett sådant tips.

Kom också ihåg att allting är väldigt individuellt. Bara för att en resenär du mötte inte gillade en plats så behöver det inte betyda att du inte kommer att gilla den platsen. Så kom ihåg att ta alla tips med en nypa salt men var inte rädd för att fråga andra om tips.

Inte gjort sin hemläxa

Om du besöker ett land för att se eller uppleva något specifikt så se till att läsa på innan. Det vore ju väldigt tråkigt om du till exempel åker någonstans för att se ett vackert vattenfall bara för att inse när du kommer fram att det inte är säsong för det vid den tiden.

Sådana småsaker kan tyvärr vara lätta att missa men ändå orsaka stor oreda. Så läs på, läs på och läs lite till innan du åker så att du har koll på att det du ska göra är möjligt att göra vid den tiden.

Ingen försäkring

Att skippa försäkringen kan verka som ett bra sätt att spara en del pengar på, om man inte tänker långsiktigt. Tyvärr så är det väldigt många resenärer som väljer att skippa försäkringen och det är inte bara dumt utan direkt livsfarligt. Inte nog med det utan att om olyckan skulle ske så kan du lämna dina anhöriga med stora skulder och problem med att hjälpa dig få rätt vård på rätt plats.

Se till att vara försäkrad för din och för dina nära och käras skull. Läs mer om reseförsäkring här på sidan.

Planerat in alldeles för mycket

Det här är ett vanligt misstag att göra och det kan verkligen sänka hela resan om man råkar göra det. Om man ens upplever ett problem med det här är dock väldigt individuellt men för egen del så föredrar jag att stanna ett par dagar på varje plats som jag besöker.

På så sätt så blir det mer resa och upplevelse än transport och stress. Jag ser en hel del resenärer och framförallt backpackers som planerar en resa på flera länder på bara ett par veckor. Det är för mig oförståeligt eftersom att då hinner man knappt se särskilt mycket utan fokusen verkar mest ligga på ”att ha varit där”.

Med det sagt så reser vi alla på olika sätt och föredrar olika saker men jag råder dig ändå att inte fundera på om det kanske är bättre att skippa det där extra landet istället för att klämma in två dagar där. Du kan ju alltid komma tillbaka vid ett senare tillfälle!


Det var ”10 Vanliga Misstag och deras Lösningar på Resan”! Tack för att du läste, gilla och dela gärna inlägget om du fann det intressant eller roligt att läsa.

Anslut gärna med SVP på Facebook!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.