Koh Lanta – Thailands Öar – Sevärdheter

Thailand har gott om öar som erbjuder det mesta som går att uppleva. Men vilken eller vilka öar ska man välja? Det finns så många så det beror på vad man vill göra. Jag tänker presentera och skriva om dom flesta öarna och först ut är Koh Lanta, också kallad svensk-ön.

Koh Lanta sägs ha upptäckts av backpackers från Sverige på 70- eller 80-talet. Sedan dess så har ön blivit allt mer och mer populär. Vad är det som lockar så många till just Koh Lanta?

För svenskar som reser med barn och ska stanna borta länge så är svaret enkelt, det finns bland annat en svensk skola och ett starkt community med många eldsjälar. På så sätt så blir kontrasten mot Sverige inte lika brutal varken för föräldrar eller barn när man ska resa eller flytta utomlands.

Men backpackers älskar också ön och det förklaras förmodligen med att naturen är så underbar, att ön är så lugn och att det finns så många stränder att besöka. Stranden Klong Dao är väldigt barnsäker och långgrund medans Long Beach erbjuder underbar tropisk natur.

Dom är bara två av många fina stränder på Koh Lanta och det är inte svårt att hitta en strandbit att ha för sig själv.

Det är också relativt enkelt att ta sig runt på ön eftersom att det finns få vägar. Den längsta vägen går nästan helt rakt längs nästan hela västliga sidan vilket gör det till en enkel åktur.

Med det sagt så bör man ta det väldigt lugnt i trafiken överallt i Thailand eftersom att övriga trafikanter är den största faran. Så se till att alltid ha försäkring, hjälm och håll dig på sidan av vägen när det behövs.

Säsonger

Koh Lanta är en annorlunda ö eftersom att säsongerna är väldigt annorlunda. Därför så gäller det att ha koll på när man ska åka för att få uppleva just det man vill.

Högsäsongen är mellan november och april. Vill du ha bästa möjliga chans till sol så är det bäst att besöka ön under månaderna december, januari och februari. Då är det fart och fläkt överallt och kontrasten mot lågsäsongen är rätt så markant.

Från maj till och med oktober så är det”green season” (regnsäsong) på ön och då är det inte mycket liv. Det är väldigt lugnt och skönt och priserna brukar mer eller mindre halveras på boenden. Vill man resa billigt så är det alltså bäst att besöka ön under den perioden.

Anledningen till den stora skillnaden i klimatet är att vindarna slår om och blåser in mot ön under lågsäsongen. Då fylls stränderna med skräp och vädret blir sämre. Med det sagt så regnar det inte varje dag under regnperioden och oftast så regnar det ett par timmar på förmiddagen eller runt lunch för att sedan klarna upp och bli varmt och fint igen.

Vill du åka på utflykter så är det helt klart bäst att åka under högsäsongen eftersom att utbudet är skralare under lågsäsongen.

Hur är vädret månad för månad?

 1. Januari: Idealiskt
 2. Februari: Idealiskt
 3. Mars: Varmt
 4. April: Varmt
 5. Maj: Varmt men blandat väder med regn och sol.
 6. Juni: Regnigt
 7. Juli: Regnigt
 8. Augusti: Regnigt
 9. September: Väldigt regnigt
 10. Oktober: Väldigt regnigt
 11. November: Blandat väder med regn och sol.
 12. December: Idealiskt

 

Alla prisklasser

En till anledning till att Koh Lanta är så populärt är för att det finns något för alla prisklasser. Här kan du verkligen leva riktigt billigt om du så önskar eller leva charterlivet om du föredrar det.

Att resa under lågsäsongen kan bli riktigt billigt framförallt när det kommer till boendet. Som ett exempel så fick jag ned priset på fina bungalows hos Sirianda Bungalows på Klong Khong beach från 500 baht till 200 per natt under lågsäsongen.

Det finns även gott om vandrarhem på ön och hotell i olika prisklasser. Via Booking kan du hitta över 350 boenden på Koh Lanta.

Vad som finns att göra

Allt det stereotypiska med Thailand finns på ön såsom tempel och marknader men det finns också mycket mer. På den östra sidan av ön så finner du Lanta Old Town som är byggt över ett mangroveträsk.

Det finns också yoga center på ön där du kan stanna en kvart eller flera dagar om du så önskar och lära dig eller fortsätta meditera och mycket mer.

På södra sidan av ön så finns det en nationalpark med en fyr som kan vara värd ett besök. Jag upplevde att den hypades upp väldigt mycket.

Det finns massvis med olika utflykter som man kan åka på från Koh Lanta och man kan boka allting på plats på ön. Du kan bland annat åka på snorkelturer, dykning, kanotutflykter, träffa och se olika slags djur och åka på dagsturer eller längre turer för att fiska eller besöka öarna i närheten.

Är man ute efter festliv så finns det gott om barer och Mushroom Bar har fångat känslan av Full moon party riktigt bra.

Apple Travel

Jag vill passa på att rekommendera ”Apple Travel” som ligger i Saladan på Koh Lanta. Jag och min resekompis bokade våran tur via dom och blev väldigt positivt överraskade.

Dom var väldigt måna om att vi skulle ha en bra upplevelse och försökte aldrig pusha någonting baserat på priset. Inte nog med det utan dom dök även upp kl 6 på morgonen för att se till så att dom som skulle hämta oss faktiskt gjorde det.

Jag blev mäkta imponerad av det och tipsar alltid om dom, utan att dom ens vet om det.

Lanta Animal Welfare Center

Koh Lanta har inte bara trevlig lokalbefolkning, vacker natur och känslan kvar av det genuina och äkta Thailand utan här finns även Lanta Animal Welfare Center (LAW).

Det är ett ideellt center för främst hundar och katter, men ibland även andra djur. Om du är på ön så missa verkligen inte att besöka den här underbara platsen där du får träffa och gosa med massvis med djur. Samtidigt så får du lära dig om om situationen på ön och träffa vardagshjältar som hjälper djuren.

Rekommenderas starkt!

Hur man tar sig dit

Det blir lättare och lättare att ta sig till Koh Lanta. För inte så länge sedan så blev en bro från fastlandet färdigbyggd vilket verkligen underlättar när man ska dit.

Du kan ta en minibuss från Krabi eller Krabis flygplats direkt till ön, tar cirka 3 timmar, plus att du kan åka båt dit från till exempel Phi Phi-öarna.

Eftersom att det går att flyga till Krabi så är det lätt och smidigt att ta sig dit.


Tack för att du läste om Koh Lanta! Har du varit där? Har du fler tips? Skriv gärna och berätta en bit nedanför inlägget!

3 kommentarer

 1. Kommer att spendera en ganska lång vistelse på Koh Lanta. Har varit där 3 ggr förut och tycker verkligen om ön därför jag valde den.
  Lanta Animal Welfare Center är ett hett tips ska verkligen besöka det
  Fråga vad gör man i Lanta old town? Är det en levande stad eller bara en rest av en stad?

  1. Härligt att höra Louise! Ja LAW är helt fantastiskt! :) Det finns gott om affärer och restauranger i Lanta Old Town. Ta en sväng över dit och missa inte det vackra templet. Det är en trevlig dagsutflykt. :)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.