11 Filmer som ger dig Resfeber

Det finns många sätt att resa på och säkerligen ännu fler destinationer att resa till. Men ibland så får man nöja sig med att se en bra film från soffan, då kan filmerna i det här inlägget vara värda att tänka på. Into the Wild är en av mina absoluta favoritfilmer någonsin och så fort jag ser den så börjar det att klia i fötterna.

Oavsett om filmen handlar om att just resa eller inte så kan man bli ressugen bara av att se underbara destinationer som Thailands öar i filmen The Beach. Här är en lista med 10 filmer som nästan alltid ger mig resfeber.

Jag tänker inte ge mig an att försöka betygsätta filmerna på något särskilt vis utan jag rekommenderar dig istället att, i mån av tid, se alla filmerna och avgöra själv.

Många är filmatiseringar av böcker och har du sett filmen i fråga så kan det vara värt att ge boken en chans.

The Secret Life of Walter Mitty

The Secret Life of Walter Mitty

2013 släpptes filmen som Ben Stiller både regisserade och spelade huvudrollen i. Den handlar om att hans jobb är hotat vilket i sin tur får honom att bege sig på en världsresa. En världsresa som visar sig bli ett äventyr långt utöver vad han först hade tänkt.

Även om man inte gillar Ben Stiller särskilt mycket som skådis så kan det vara värt att ge den här filmen en chans.

Wild

Filmen Wild med Reese Witherspoon i huvudrollen är en stark sådan och handlar om en kvinnas långa vandring på 1 770 kilometer. Anledningen till att hon gett sig ut för att vandra är för att återhämta sig från en personlig tragedi.

Jag såg den här filmen första gången på planet till Thailand och när jag landade så ville jag bara ut och äventyra.

Tracks

Filmen Tracks kom ut 2013 och handlar om en ung kvinnas resa och äventyr genom öknen i västra Australien. Med sig så har hon fyra kameler och sin pålitliga hund. Resan är cirka 2700 kilometer lång och hur det går, ja det får du helt enkelt se i filmen.

Det är en väldigt intressant film och jag har tappat räkningen över hur många gånger jag har sett den hittills.

Encounters at the end of the world

Encounters at the end of the world är en dokumentär av Werner Herzog som följer hans resa till McMurdo, en station i Antarktis. Hans resa går ut på att uppleva och dokumentera kontinentens vackra landskap samtidigt som han vill undersöka människorna som bor där.

Klimatet är inte det vänligaste för oss människor men det stoppar oss inte från att befolka den ofta ogästvänliga kontinenten.

Alone in the Wilderness

Den här dokumentären handlar om och följer Dick Proennekes äventyr i vildmarken. Det var i slutet på 60-talet som han gav sig ut i naturen och byggde sin egen stuga att övervintra i vad som nuförtiden är en nationalpark vid Lake Clark i Alaska, USA.

En oerhört välgjord dokumentär som bland annat är lärorik, inspirerande och intressant att se. Proenneke filmar sig själv och dokumenterar sitt äventyr väldigt noga.

500 Days of Summer

Den här kändispackade filmen släpptes 2009 och regisserades av Marc Webb. Filmen handlar om en kvinna som inte tror ett dugg på att sann kärlek existerar samt om den unga mannen som blir förälskad i henne.

Det är en lite ovanlig sorts romantisk komedi som är filmad som så att scenerna inte visas i kronlogisk ordning. Istället så visas det i början av varje scen vilken av de 500 dagarna det är just då.

The Beach

Av alla filmer på listan så är det här möjligtvis den kändaste filmen av alla. The Beach med Leonardo DiCaprio handlar om Richard som reser till Thailand. Väl där så upptäcker han en udda karta som sägs leda till en helt orörd strand, ett tropiskt paradis utöver det vanliga.

Sagt och gjort så beger han sig ut för att hitta stranden, vad som händer sen vet säkerligen nästan alla men jag undviker att spoila den ändå för er som inte har sett den ännu.

The Way

2010 så släpptes den här filmen med Martin Sheen i huvudrollen. I filmen så spelar han en pappa som ska åka till pilgrimsleden El camino de Santiago för att hämta hem sin son avlidna sons kropp. Hans son dog längs pilgrimsleden och när han väl kommer fram så bestämmer han sig för att avklara äventyret själv.

Filmen är stark, inspirerande och handlar mycket om familj och vänner men även om svårigheterna som vi utsätts för i världen.

Under the Tuscan Sun

När livet blir för stelt och helt och hållet består av rutiner så kan man känna att man vill göra något drastiskt. Den här filmen handlar om just det när en författarinna från San Francisco impulsivt köper en villa i Toscana för att förändra sitt liv.

Förändringar får hon och rutinerna byts väldigt snabbt ut mot möjligheter och svårigheter.

Away we Go

Med John Krasinski, känd från amerikanska The Office, i huvudrollen så ger sig ett par ut på ett äventyr i USA. Paret väntar sitt första barn och har bestämt sig för att bilda en familj. Det som inte har bestämts ännu är vart familjen ska bildas och deras äventyr går ut på att hitta en plats i USA att slå sig ned på.

Under resans gång så får de uppleva många slags händelser och lyckas i vissa fall återta kontakten med sina vänner och sin familj.

Into the Wild

Sist men inte minst så har vi Into The Wild! Det är en av mina absoluta favoritfilmer någonsin och jag tror inte att man kan se den för många gånger. Under filmens gång så får vi följa med på Christopher McCandless resa då han överger nästan alla sina materiella tillgångar, donerar bort sina besparingar på 24 000 amerikanska dollar och beger sig mot Alaska för att återkoppla med naturen.

Längs vägen så träffar han väldigt många olika sorters människor och lär sig väldigt mycket, men frågan är om det är personerna han möter som lär sig mest i slutändan?


Tack för att du läste ”11 Filmer som ger dig Resfeber”! Saknas någon film på listan? Skriv och berätta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.