Användbara Thailändska Fraser + Räkna Till 10

När jag är ute på äventyr världen över så föredrar jag att kommunicera på det lokala språket. Det har oftast flera fördelar och är framförallt, tycker jag, roligare och helt klart mer lärorikt än att traggla sig fram på trasig engelska. Därför så valde jag att skriva om just användbara Thailändska fraser idag.

Jag upplevde att det Thailändska folket verkligen uppskattar när man anstränger sig för att kommunicera på Thai. Oftast så fick jag både bättre priser och större leenden som svar när jag försökte kläcka ur mig något som skulle kunna uppfattas som Thailändska.

Inte bara det utan min förmåga att prata Thai föranledde många goda skratt hos lokalbefolkningen. Det blev också betydligt enklare att pruta när jag använde mig av deras språk. Det sänder väl en del signaler om att man inte är en blåögd turist, även om jag för all del är en blåögd turist.

Användbara Thailändska Fraser + Räkna Till 10

Jag fann mycket nytta i att kunna följande fraser och hoppas att du också kan göra det:

 • Sawasdee (khap/ka) – Hej
 • Khob Khun (khap/ka) – Tack så mycket
 • Chai – Ja
 • Mai Chai – Nej
 • Hong naam – Toalett
 • Naam – Vatten
 • Hong naam – Toalett
 • Di Maak – Mycket bra
 • Söt – Suaay
 • Mycket vacker – Suaay maak
 • Naam Kaeng – Is
 • Falang – Västerlänning/Turist
 • Ting tong – Galen/Rolig/Knäpp (sägs till vänner på skoj inte till främlingar)

När du lär dig användbara Thailändska fraser så är det också bra att veta om att Thailändska likt Kinesiska är ett tonalt språk. Det vill säga att tonen spelar en stor roll i vad ordet du säger betyder eller hur det uppfattas.

Vi kan ta ”suaay” som ett exempel. Om du uttalar det med ett kort a, suay, så betyder det otur. Om du istället uttalar det som ett långt a så betyder det vacker. Så det gäller att hålla tungan rätt i mun för att slippa missförstånd. Thais uppskattar verkligen inte att man på något sätt indikerar att de ska ha otur.

Räkna till tio

Om du vill räkna till tio så är det rätt så enkelt och går fort att lära sig för den som vill:

 1. Nung 
 2. Sång 
 3. Saam
 4. Sii
 5. Haa
 6. Hok
 7. Djet (Uttalas som ”tje”)
 8. Paet (Uttalas som ”pääd” med ett otydligt d)
 9. Gaw (Uttalas som ”gau”)
 10. Sip

Användbara Thailändska Fraser

I den här videon får du lära dig ett par användbara fraser på thailändska.

Användbara Thailändska Fraser + Räkna Till 10

Roligt minne från min första resa

Fraserna i inlägget kom mig väl tillhands när jag reste i Thailand och jag hoppas att du också kan ha nytta av att kunna en del ord på det lokala språket.

Som avslutning kan jag bjuda på en berättelse som fick mig att känna mig som Stig Helmer på Koh Samui.

Det var precis i början på min backpackingresa i Sydostasien och jag skulle på egen hand handla mat i en stor affär på Koh Samui.

Jag hade bett min Thailändska vän att lära mig olika användbara Thailändska fraser och fått veta hur man både tackade för sig och önskade den andre en väldigt god dag.

Inne i affären så gick jag och upprepade fraserna hela tiden så att jag inte skulle glömma bort vad jag skulle säga när jag hade handlat.

Så jag handlade och jag lyckades uttala fraserna riktigt bra, åtminstone om jag själv får avgöra, efter att ha betalat vid kassan.

Hon i kassan blev glad och jag blev nöjd över min exemplariska förmåga att prata Thai. Jag var så inne i att prata Thai och så glad över att ha uttalat fraserna korrekt att jag i ett segerrus började gå mot utgången.

Då börjar hon i kassan ropa ”Mister! Mister!”. ”Uh oh” tänkte jag och vänder mig för att direkt inse att jag lämnat alla varorna i kassan och bara gått därifrån med ett belåtet flin. Sällskapsresan nästa!


Läs mer om Thailand Här

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.