Att hyra ”moppe” i Thailand

Thailand är ett underbart land på många sätt och vis. Många backpackers och andra resenärer som åker hit inser nyttan med att kunna ta sig runt enkelt och billigt. Men lura inte dig själv, har du inte koll på regler och lagar så kan det bli väldigt dyrt.

Det första som man ska tänka på är att det inte är mopeder som körs här utan det är lätta motorcyklar. 125 CC och uppåt är standarden, det går fort när man håller in gasen.

Visst, det är inte tekniskt svårt att lära sig att köra en lätt motorcykel precis som det inte är svårt att lära sig köra moppe. Men trafiken i Thailand är inte den lättaste och det finns en del saker man bör vara medveten om.

Thailändarna kör ofta om på insidan. Det är lite galet men så är det. Ska du svänga höger och korsa andra filen så stannar du oftast i mitten och blinkar, trots det så blir du ofta omkörd på insidan där. Många olyckor händer på det här sättet.

hyra moppe motorcykel i Thailand

Det leder mig till nästa punkt. Du kan köra helt felfritt men någon annan kan köra in i dig ändå. Därför så är det oerhört viktigt att du är säker på att din försäkring täcker dig när du åker runt. Annars kan det bli väldigt, väldigt dyrt och svårt att få hem dig om det skulle ske en allvarlig krock.

Om du har ordnat internationellt körkort så kan du enkelt ta körkort för lätt motorcykel på plats. Då täcker med högsta sannolikhet försäkringen dig även om du inte har motorcykelkörkort i Sverige. Det skadar dock aldrig att dubbelkolla Innan du hyr en lätt motorcykel!

Tänk också på att det sällan är en bra idé att lämna ditt pass som deposit. Lämna hellre en kopia och pengar om så behövs. Det finns gott om skräckhistorier på nätet där folk har blivit utpressade över att få tillbaka sina pass på grund av småsaker och tvingats betala mer än skäligt.

Tänk också på att skaffa en ordentlig hjälm som täcker hela huvudet, det finns gott om hjälmar som bara täcker övre delen av huvudet men det hjälper inte mycket om du skulle flyga av motorcykeln och slå i hakan. Så se till att ha en bra och tålig hjälm, ingår det inte där du hyr så kan det vara värt att hyra eller köpa separat. Varför chansa?

Sist men inte minst, det är vänstertrafik! Kör lugnt och försiktigt, vänj dig med vänstertrafiken. Safe Travels!

2 kommentarer

  1. Hej!
    Har läst runt lite ang thaikörkort. Har ju för bil i Sverige. Skulle vilja komplettera med thaikort för lätt motorcykel. Vet ni om man måste ha en fast adress i thai för att ta körkortet?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.