Ayers Rock – Australien

Ayers Rock eller Uluru som det också heter är en så kallad sandstensmonolit. Den är ofattbara 500 miljoner år gammal och finnes i Northern Territory i Australien. Det är en helt makalös syn att slåda och Ayers Rock är ett så kallat inselberg. Det är namnet det som är kvar av berget efter att resterande berggrund har eroderat bort.

Tillsammans med 36 kupolformade inselberg, cirka 30 kilometer västerut, bland annat Mount Olga (med 1 066 m ö.h.), utgör Uluru en 1 331 kvadratkilometer stor nationalpark, som heter Uluru–Kata Tjuta National Park. Parken togs 1987 upp på Unescos världsarvslista.

Vart ligger Ayers Rock?

Ayers Rock ligger mitt i hjärtat av Kata-Tjuta Nationalpark som finns i Northern Territory. Den nordligaste delstaten av Australien. Den ikoniska jättemonoliten ligger cirka 335 kilometer syd-väst om den närmsta staden, Alice Springs. Har man tiden och orken så kan man åka på världens roadtrip för att ta sig dit.

Hur man tar sig dit?

Du kan antingen välja att åka bil själv, flyga, åka buss eller åka på en guidad tur.

Det tar cirka 4.5 timmar att åka bil till Ayers Rock från Alice Springs. 20 km från Ayers Rock finns en liten ort som heter Yulara. Nuförtiden så kan man flyga till Alice Springs från nästan varje stor stad. Därifrån så kan du hyra en bil eller campervan och sedan själv åkatill Ayers Rock. Kom ihåg att det blir både roligare och billigare om du slår dig samman med andra resenärer!

Det går att åka dit på egen hand plus att man kan åka med en guide och då ingår oftast transfer till och från Uluru från Alice Springs. Det finns även bussar som åker längs sträckan. Om du kommer ihåg att kolla upp det när du bokar ditt boende så kan det ibland ingå transfer till och från Ayer Rocks flygplats.

Flyger du dit så skall du till flygplatsen Uluru Airport (Conellan Airport) situated nära Yalara.

Ayers Rock

 

Safe Travels!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.