Backpackar tjejer mer och tidigare än vad killar gör?

Statistik kan vara roligt att kika på ibland även om man alltid får ha i åtanke att slumpen kan spela in. För gruppen Svenska Backpackers i Asien så talar siffrorna ett tydligt språk, tjejer backpacker mer än vad killar gör. Stämmer det tror du?

Tack vare Facebooks information för Administratörer i grupper så går det att se en överblick över medlemmarnas ålder och kön.

För gruppen Svenska Backpackers – Asien så går det att urskilja ett tydligt mönster, nämligen att tjejer i åldersgruppen 18-24 dominerar antalet personer som backpackar i Asien, oftast på egen hand.

På top 10 listan över månadens mest aktiva medlemmar så är 8 av 10 personer tjejer. Redan där så går det att se att tjejerna är mer aktiva inom backpackandet till denna världsdel.

Såhär ser demografin ut för de 3231 medlemmarna i gruppen:

svbp asien medlemmar demografi

Den dominerande delen av medlemmarna i gruppen är alltså tjejer i åldern mellan 18 till 24. Girl power! I nästa åldersspann som mäts så ser vi att gapet mot killarna är betydligt mindre men även där så leder tjejerna. Det jämnar ut sig rätt så precist till 50/50 i åldersgruppen 35-44 och i gruppen för åldrarna 45-54 så är det killarna som är flest.

Faktum är att gruppen utgörs till 43% av tjejer i åldersgruppen 18-24. Vad kan det bero på? Är det för att, som många brukar säga, att tjejer mognar tidigare och blickar ut mot världen tidigare än vad killarna gör? Vem vet, det kan helt enkelt vara så att killarna och tjejerna söker information på olika sätt och från olika källor.

Det är ändock intressant att det är en sån pass enorm skillnad i medlemskapet, även om det givetvis inte går att säga allt för mycket eftersom att gruppen endast består av cirka 3200 medlemmar.

Jag kikade i Svenska Backpackers andra grupper på Facebook, du kan hitta länkarna på höger sida, och där så upprepar sig mönstret klart och tydligt. Tjejerna i åldersgruppen 18-24 utgör nästan alltid majoriteten av medlemmarna.

Så är tjejerna modigare än killarna när det kommer till att backpacka? Det är omöjligt för mig att säga men jag tycker att mönstret är intressant. När jag tänker tillbaka på mina egna backpackerresor så kan jag inte direkt säga att jag personligen märkt av mönstret som uppvisar sig här men sen så hade jag det ju sällan i åtanke också.

Oavsett vad så är det beror på så är det roligt att se att unga människor vågar ge sig ut i världen för att upptäcka och uppleva. Way to go alla backpackers!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.