Bangkok till Laos – Don i Thailand

Ny skribent för SVBP!

Det är väldigt roligt att få äran att välkomna Don Lindgren som skribent till Svenska Backpackers! Varmt välkommen!

Don bor för tillfället i Bangkok och kommer att skriva för sidan av och till. Sakta men säkert som man brukar säga så tar sig sidan framåt! Det ska bli väldigt roligt att få följa på Dons resa genom Asien, häng med! Första inlägget blir om hans resa från Bangkok till Laos.

Bangkok till Laos

Bangkok till Laos – Don i Thailand

Från Bangkok till Laos på 3 timmar.

Ja, alla som är på resande fot från land till land med denhär stora tunga, obekväma påsen på ryggen även s.k. ”backpackers” har mer eller mindre strulat på med olika visum på gränsen till ett nytt land med nytt språk, med nytt folk och där engelskan är helt oanvändbar och du inser att du precis blev proffs på teckenspråk. Efteråt får alla en egen personlig story som är mer eller mindre underhållande.

Vanligtvis när jag ”bor” i Bangkok så är jag på turist visum (90dagar) så det hör inte till vanligheterna att jag åker över till någon av grannländerna för att ordna visum för att förlänga vistelsen i Thailand.

Denna gång blev det ett ofrivilligt och oplanerat val och efter att ha funderat länge föll valet på Laos!
Detta är min lilla story om min vistelse i Laos.Bangkok till Laos

Jag började med att flyga från Bkk (Don Mueang) till Udon thani som ligger ca 45 min med mini van från gränsen till Laos. Hela flygresan tog 1h och hela resan gick på 750thb d.v.s. ca 21€ (196 sek).
Landande tryggt och säkert ännu en gång på Udon Thanis flygplats och därefter var det dags att leta rätt på transportmedlet som skulle ta mig från flyplatsen till gränsen till Laos.

Tog ca 30 minuter innan jag blev in slängd i en vit mini van utan att knappt hinna förklara vart jag skulle, och efter ca 45 min jag framme och det vart faktum att jag stod där igen, på gränsen till ett nytt land där engelskan är helt värdelös att kommunicera på. Så kan det gå när man åker från Bangkok till Laos!

Det är en massa /dokument o.s.v. som skall fyllas i för att få passera gränsen från Thailand till Laos och medhjälpare flockas runt dig för att för att hjälpa dig men oftast vill dom att du betalar för deras hjälp.
På något sätt lyckades jag på egenhand fixa skiten och hela den s.k. visum processen till Laos kostade 1500thb.

Hittills har det gått rätt smärtfritt. Jag valde att ta en privat ”taxi” för 200thb som skulle köra mig direkt till hotellet, tog ca 30 min. Planen var att stanna här i två nätter (ons-fre), den tiden som det skulle ta för visum processen.

Efter bara några timmar här är jag helt uttråkad och stället eller området jag bor på dog ut redan kl 10pm och påminner lite om Kambodja. Valde ett boende som ligger bara runt hörnet av thailändska konsulatet.

Torsdag förmiddag; stiger upp för att käka frukost och sen vidare till konsulatet för att lämna in ansökan för visumet.

Bangkok till Laos

Det visar sig sedan att jag var 1h försenad med att lämna in ansökan… Såklart.
Så detta innebär att vi får prova på nytt imorgon (fredag morgon). I normala fall skulle jag få hämta ut det dagen efter, 1:30pm men eftersom jag har turen med att veckoslutet kommer emot så blir det alltså på måndag, 13:30 jag tidigaste får hämta ut mitt pass med det intryckta visumet i.

Känslan av besvikelse går inte att beskrivas med ord ?
Så det innebär alltså tre extra HÄRLIGA dagar på ett ställe som ordet TRÅK bara är förordet till och att kommunicera på engelska här kan man bara ens drömma om.

Bangkok till Laos

Nu gäller det att försöka se allt positivt i det hela och släppa alla måsten, och vad passar inte bättre än att leka turist, javisst!
Börjar googla runt på sevärdheter i Vientiane och lite bättre boenden närmare ”centrum”. Tinder går varm i min mobil, hittade också en hel del nya ”vänner” som jag träffade och bara efter några timmar hade jag bestämde träff med en tjej som var halv Laos och halv amerikan, riktigt fint! Till min förvåning så kom hon körande men en ny Ford Ranger, enligt mig en rikemansbil här nere.

Hon visade mig runt lite i staden och tog mig sedan ut till en fin restaurang. Dessutom ville hon betala för hela notan när vi var klara även då jag erbjöd mig att betala. Sedan ville hon också visa mig några uteställen men eftersom klockan redan hunnit in på småtimmarna och allt var stängt så drog vi till ett supermarket och handlade lite whiskey och Cola och fortsatte sedan ”guideturen” på mitt hotellrum ??

Ju längre jag får tiden att gå här, ju mera börjar jag gilla stället faktiskt. Det var värt att åka från Bangkok till Laos!
Vientiane har charmen, stämningen och den riktigt typiska Asien kulturen i sig som man letar efter och också backpackers ser man i varje hörn av staden. Ett bra sätt att se sig runt är att hyra cykel, vilket inte kostar många kronor för en hel dag, vilket är att rekommendera.

Bangkok till Laos

Tuk tuk skall man se upp för! Höga priser och till 90% blir du blåst på priset så det bara sjunger om det. När man går på gatorna så kan du inte heller undvika tuk tuk chaufförerna som gör allt för att du ska åka med dom när dom kör intill dig och erbjuder dig skjuts tills du har hunnit säga nej femtioelva gånger om.

Personligen är jag den som gärna dödar tiden på ett café/restaurang till den underbara solnedgången och till toner av 90’s soul/ballader som man mer eller mindre tvingas att lyssna till, men i o.f.s. har jag inget emot det, tvärtom faktiskt! Detta tillhör ju asiatiska kulturen till så att säga. Det spelas på alla restauranger/barer, bl.a. Whitney Houston, Westlife, Backstreet boys, Nsync spelas som om dom hade release datumet igår. Det är helt enkelt något med den asiatiska kulturen. Någon annan typ av musik skulle bara kännas konstigt här nere

Bangkok till Laos

Nattlivet är väl sådär enligt mig men i o.f.s hann jag inte utforska så mycket men tyckte jag hörde att efter 12 så är det inte tillåtet att festa på ”clubbarna” längre men nightmarkets finns det gott om och den stora marknad i centrum längst Mekong River, är att rekommendera. Mekong River är floden som delar upp Thailand och Laos och man kan stå i timmar och bara njuta till att se på när solen går ner.

Som turist/backpacker så råder jag att vara mycket vaksam med personliga saker som telefon, pengar osv. Det är mer än vardag att man blir bestulen eller rättare sagt rånad om man rör sig på bakgatorna här.
Som jag alltid säger om priser i Asien/Laos, det är mycket billigare än hemma och aningen billigare än t.ex. i bangkok, men man kan lätt också leva dubbelt så dyrt som hemma, det är inga problem! Det är du själv som väljer livsstilen så att säga. Jag väljer min livsstil någonstans mellan backpacker livet och turist ?
På priserna märktes det inte så stor skillnad trots att jag åkte från Bangkok till Laos.

Bangkok till Laos

Bodde på hotellen, I-house new hotell som var i mycket bra läge med helt okey rum för en bra peng och Veng vang hotellet som rekommenderas om man är där enbart för visum. Hotellet ligger ca 50 fotsteg brevid thai ambassaden med inklusive frukost samt att du har möjlighet att boka buss tillbaka direkt från hotellet.

Söndagen spenderades lugnt. Det blev tidig väckning på måndag så att jag säkert inte skulle missa att hämta ut det in stämplade visumet i passet från ambassaden.
Till min förvåning så gick allt som planerat denna måndag.

Bangkok till Laos

Jag valde att åka tillbaka till Bangkok på eftermiddagen med buss denna gång, inte bara för att jag är flygrädd utan att få möjlighet att se mig runt samtidigt. Bokade VIP buss (Bara för att det låter så maffigt) för 750thb (200sek) direkt från hotellet där jag också blev upplockad. Den resan blev ju i för sig också en upplevelse i egen kategori men utan större bekymmer.

Att resa runt i Asien är verkligen en frihet och känslan är också att man är på en helt annan planet på ett positivt och härligt sätt, fråga inte varför, Asien är inget man förklarar i ord utan något man upplever!
Har man en gång haft sin fot nere på asiatiskt mark så kommer den alltid att finnas kvar där med blandade känslor.

Peace n love!
Don Lindgren
Don´s egna blogg

luang prabang

Har du också åkt från Bangkok till Laos? Kommentera gärna och berätta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.