Vanliga Scams i Sydostasien

Tyvärr så är det inte alltid bara roliga saker som händer när man ute och reser. Därför så kan det vara bra att vara förbered på det värsta och att vara påläst om vanliga tråkigheter.

I det här inlägget så listar jag och går igenom ett par vanliga scams i Sydostasien som du bör akta dig för. Det kan gå snabbare än man tror att hamna i en jobbig situation. Så det är bra att känna till vad man ska se upp för.

Här är ett par vanliga scams i Sydostasien att hålla utkik efter:

Mjölk till bebisen

Det händer tyvärr av och till att personer, främst kvinnor, som har ont om pengar faktiskt hyr någon annans unga barn. Sedan så går personen runt med barnet och tigger pengar, oftast vid rödljus längs vältrafkierade vägar.

Personen kommer att gå fram till dig och vara väldigt ihärdig för att få pengar till mjölk. Mjölk som personen påstår sig ska användas till att mata barnet.

Du kan även följa med till affären och köpa mjölken själv. Låt dig inte luras. Mjölken säljs sedan tillbaka till affären. Sedan går personen ut med barnet och står längs vägen igen och igen och igen. Stötta inte detta sjuka beteende med att dels hyra ut barn och dels att tvinga barnen att spendera tid i smutsiga avgaser, oftast i gassande sol.

Trafikpolisen

Oavsett hur bra du kör eller hur pass giltiga kort och papper du har så kommer dessa trafikpoliser att ge dig en böter. Den så kallade bötern går oftast rakt ned i polisens ficka.

Detta är väldigt vanligt i till exempel Thailand. Står det trafikpoliser ute på kvällar i slutet av veckan eller månaden så är det oftast scams. De står där för att få in pengar till helgens nöjen genom att ge turister påhittade böter.

Skrattande barnen

Tänk vilken rolig upplevelse det är när ett gäng barn springer fram och tjoar och stimmar. Inom kort så överöses du av kramar av alla glada barnen.

Men snart är det slut på det roliga för du känner att din mobil, plånbok och annat som du har haft i fickorna försvinner. Barnen som tagit sakerna springer iväg medans resten av barnen fortsätter att tjoa och stimma för att hålla fast dig. Det är inte ovanligt att det sker i till exempel Sihanoukville i Kambodja.

VISA Scams

Ska du ordna ett nyt visa? Vilken tur att det finns hjälpsamma personer i hela den branschen. Tyvärr så är många bedragare. Det är svårt när man inte vet vem man kan eller bör lita på men försök att åtminstone prata med någon som ser ut att vara en del av personalen.

Vem som helst kan komma fram till dig och erbjuda att fylla i dina papper för en billig slant, gör det absolut inte. Ofta får du betala mycket mer än vad som är rimligt och du har ingen som helst garanti på att papprerna fylls i korrekt.

Se också till att alltid ha med dig passfoton och passkopia så att du slipper undan ibland väldigt höga avgifter för att ordna just det.

Rundtur i Bangkok

Rätt som det är så stannar en tuk tuk på vägen bredvid dig. ”Vill du åka på en rundtur i Bangkok? Det kostar bara 20 bath!”. Säg aldrig ja och åk aldrig med dessa personer.

Visst du får åka på en rundtur och det kostar inte mer än 20 bath. Men det värsta händer efter att resan är avklarad. Föraren kommer att köra dig till en väns affär eller verksamhet där du sedan pressas att köpa produkter eller tjänster av olika slag.

Vanligast är att man blir körd till en affär som säljer kostymer. Det har hänt att turister som gått på detta har hotats med pistoler etc. så ta aldrig denna deal!

Håll utkik

Förhoppningsvis så kan det här inlägget hjälpa dig att inte råka ut för några vanliga scams i Sydostasien. Det kan gå riktigt snabbt när man blir scammad ibland men om du bara håller lite utkik och använder sunt förnuft så ska det inte vara någon vara. Kom ihåg att allt som verkar för bra för att vara sant oftast är just det!

Gilla gärna Svenska Backpackers på Facebook

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.