Hur stor väska behöver man för att backpacka?

En av de absolut vanligaste frågorna från en begynnande backpacker är ”Hur stor väska behöver man?. Jag ställde själv exakt den frågan tusen gånger innan jag åkte på min första resa till Australien. Och gudarna ska veta att jag var helt ute och cyklade med vad jag trodde var rätt svar.

Året är 2008 och jag har precis gått ut gymnasiet. Att plugga mer fanns inte på kartan utan jag var så klar med skolan och ville se världen. Som en blixt från klar himmel så föreslog min vän Anna att vi skulle åka till Australien.

Och så blev det, det kändes overkligt och långt bort när vi ansökte om Work and Travel-visum. Men dagarna gick och plötsligt så var det dags att börja packa väskan. För att snart var det dags för avfärd.

Sagt och gjort så påbörjades packningen och framförallt funderade jag på vilken väska jag skulle ta. Hur stor väska behöver man egentligen?

Svaret är lika luddigt som det är enkelt: Betydligt mindre än vad du tror. När jag tänker tillbaka på det och tittar på gamla bilder så förstår jag inte hur det gick till. Hur fick jag in det i mitt huvud att jag behövde ha en 90 liter stor väska med mig?

Väskan var större än vad jag var och vägde säkert runt 15 – 20 kilo. Det var en koloss! Men, jag behövde ju så mycket, trodde jag. Tänk om det händer, eller om det händer eller om det där händer…

Alldeles för mycket packning

Så blev det i alla fall. Jag och min väska på 90 liter färdades världen över till det soliga och underbara landet Australien. Fy satan vilket jobb det var att konka runt på den där väskan. Den innehöll alla möjliga slags saker.

Runt hälften av alla saker jag tog med, förblev orörda i väskan under hela de nio månader som jag var ute på vift. Jag hade gjort ett klassiskt misstag som många backpackers gör på sin första resa. Packningen var extremt överdriven och jag hade tagit med alldeles för mycket saker.

Nog var jag förberedd allt, men inte direkt för situationer som faktiskt uppstod. Jag konkade runt på all den där vikten helt i onödan. Långa promenader där andra backpackers skuttade fram med sina små väskor blev för mig en slags tortyr.

35 grader sol, 20 kilo packning och långa promenader gör sig inte så väl ihop, förvånande va? Nä kanske inte.

Det är lätt att se tillbaka på det och skratta gott såhär i efterhand men där och då var det en redig pina. Visst, jag fick träna mina benmuskler som aldrig förr och ryggen stärktes säkert. Men det var egentligen helt i onödan.

För varje resa sedan dess så tar jag bara med mig färre och färre saker. Det räcker bra med en ryggsäck på cirka 35 till 40 liter. Det enda viktiga att få med sig är egentligen pass, plånbok, mobil och bankdosa. Resten går ju att lösa på plats.

Hur stor väska behöver man?

Jag skulle säga att du behöver ungefär hälften eller mindre än vad du först tror. Det finns ingen poäng med att släpa runt på en stor väska som är i vägen och innehåller alla möjliga slags ”kanske bra att ha”-saker.

Det är givetvis en slags trygghet i sig att ha med sig en massa saker, ”för att då är man ju förberedd”. Men högst troligt så kommer du inte använda alla de sakerna. Framförallt, så kan du köpa det du behöver på plats, mycket billigare än du köper det hemma ändå.

Den läxan blev den stora lärdomen som jag tog med mig av ryggsäcks-tortyren i Australien. Om jag behöver något under resans gång eller om något händer, då löser jag det där och då. Det går inte att förbereda sig på allt som kan ske, så varför ens försöka.

Visst, du ska givetvis ha med dina mediciner och allt det absolut viktigaste. Men alla saker som du kanske behöver, de kan du lika gärna lämna hemma.

Jag är verkligen inte ensam om att ha gjort det här misstaget eller lärt mig den här läxan den hårda vägen. Men med lite tur kanske du kan läsa det här och slippa göra samma misstag. Håller du på att packa in för din kommande backpacking-resa just nu?

Packa mindre! Det är mitt stora tips till dig. Minimera väskan och vad du tar med dig, om behov uppstår så köp på plats istället. På så sätt slipper varje promenad bli ett monumentalt träningspass.

Det sägs att man inte ska ”skip leg day” när man tränar, men om du tar en för stor väska så blir varje dag i princip leg day.

Tips om en bra väska

Osprey heter märket och storleken borde vara runt 40-50l. Läs mer här på Svenska Backpackers om vilken väska som passar för backpacking.

Safe travels!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.