Såhär tar jag ut pengar i Thailand

Många påbörjar sin resa till Asien genom att landa i Bangkok. Ofta så undrar man hur man ska göra med pengar när man kommer fram och när man är där. Jag har hittat ett sätt som fungerar bra för såväl backpackers som expats och turister.

Ska man växla på Forex i Sverige eller på plats i Thailand?

Jag växlar aldrig på Forex då man får så hemskt dåliga kurser där. Istället så tar jag ut ett par tusenlappar på Arlanda, eller innan avfärd till flygplatsen i Sverige, för att ha pengar på fickan när jag kommer fram.

Väl framme i Bangkok så går jag längst ned till bottenvåningen där det ligger flera olika växlingskontor. Superrich (SR) är mitt förstahandsval då SR har haft bäst kurser varje gång jag har varit där. Jag växlar där för att ha pengar till resan in från flygplatsen, till mat, och till hotell om jag inte bokat det innan.

När dessa pengar börjar sina så undrar man givetvis vilken av alla bankerna som har bäst räntor och lägst avgift, vilken bankomat ska man ta ut ifrån?

Mitt svar är att jag aldrig tar ut från en bankomat om det inte är riktigt, riktigt akut. Istället så tar jag passet och bankomatkortet (jag har mastercard) och sedan så knallar jag in på ett bankkontor. Om du skulle fått cirka 3,5 baht per krona från automaten så får du bättre kurs inne på kontoret.

Men hur kommer det sig?

Jo för att när du tar ut inne på banken, om personalen gör rätt, så är det din bank i Sverige som sköter konverteringen vilket gör att du oftast kan få en kurs runt 3.65 baht per krona om bankomaten skulle gett cirka 3,5.

Men det finns fler positiva aspekter av att ta ut inne på banken. Dels så slipper du oroa dig för att någon bankomat ska äta upp ditt kort och du slipper också betala avgiften som bankomaten drar när du ska ta ut pengar.

Så mitt tips är helt klart att alltid gå in på ett kontor för att ta ut pengar. Där har du inte heller samma gräns för hur mycket du kan ta ut per gång som bankomaterna har. Olika bankomater låter dig ta ut allt från 20 000 till 30 000 baht men på baken kan du ta ut mer åt gången om du nu behöver göra det.

Såhär gör jag och det har sparat mig en hel del pengar i längden. Jag hoppas att tipset kan komma dig väl till hands och om du har något ännu bättre sätt att lösa det på så skriv gärna och berätta.

PS. Om du tar ut i en bankomat ändå så välj ALLTID ”Continue without conversion” för du vill att din bank ska sköta växlingen istället för den lokala banken som ger dig sämre kurs.

2 kommentarer

  1. Western.union är bra betalar bara 20kr för att skicka det. Så jag skickar till mig själv på Western.union och det finns överallt i thailand.även vissa 7 eleven har det. Det är mitt bästa tips

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.