Strejken i Barcelona

El Prat, Barcelonas flygplats, har drabbats av en strejk från säkerhetsvakternas sida. Det har orsakat kilometerlånga köer i säkerhetskontrollerna och det finns en risk att strejken utvidgas till andra spanska platser som till exempel Kanarieöarna.

Statusen just nu

Enligt uppgift från resenärer på plats så har Guardia Civil tagit över hanteringen av säkerhetskontrollerna så att saker och ting ska ha börjat rulla på bättre igen. Vi får hoppas att det håller i sig så att köerna på flera kilometer inte uppstår igen.

Runt klockan 10 idag så tog det en resenär cirka 15 minuter att ta sig igenom kontrollen. Med andra ord så verkar det fungera precis som det ska igen men vi får se om det blir några ändringar framöver.

Orsaken

Anledningen till strejken är låga löner. Enligt fackföreningarna CCOO, UGT och USO så har vissa så pass låga löner som 700 euro i månaden.

Utöver det så anser också de anställda att deras rättigheter har begränsats enligt kollektivavtalet med bland annat ett förslag på tak för löneökning på 1,8% över tre år.

Fackföreningarna har varslat en 24-timmars lång strejk på El Prat från och med den 15 september om det inte finns någon överenskommelse innan 16 augusti. Så tiden börjar rinna ut och vi får se om parterna kan komma fram till en lösning som alla är nöjda med.

Kan sprida sig

Eftersom att samma säkerhetsföretag har kontrakt även på Kanarieöarna så finns det en viss risk att strejken sprider sig om inte parterna kommer överens om avtalet.

På Los Rodeos, Teneriffas norra flygplats, sägs det att man redan igår varslade om att gå ut i strejk om inte situationen i Barcelona löser sig. Om det sker så kan även flygplatser på Gran Canaria och Lanzarote komma att påverkas av strejken.


Har du påverkats utav strejken eller har du någon uppdatering om hur det går? Skriv gärna och dela med dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.