Kom ihåg att skatta om du hyr ut med Airbnb

Kom ihåg att skatta om du hyr ut med Airbnb

Det är DI Digital som tidigare skrev om skattefusk relaterat till uthyrningar via Airbnb. Det är viktigt att ha koll på lagar och regler så att man inte blir anklagad för något i onödan. Snittinkomsten för en person som hyrde ut sin bostad i 25 nätter via Airbnb i Sverige förra året låg runt 20 000 kronor.

Cirka 95 personer har under perioden april till juli struntat i att betala skatt för intäkterna från uthyrningen av sina bostäder. Allra flest har hyrt ut via bokningssajten Airbnb.

Skatteverket har totalt letat fram cirka 10 miljoner kronor som har missat att beskattats vilket nu har lett till höga böter och reglerade skatter för dom inblandade personerna. ”Vi har blivit vassare”, säger Henrik Kisterud på Skatteverket.

SKV tänker inte stanna där utan det här kommer att leda till ännu fler kontroller och möjligtvis strängare tyglar.

”Det här är en kontroll som pågår det här året och en bit in i nästa. Det ser jag framför mig”, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Att hyra ut via Airbnb blir allt vanligare och vanligare vilket i sig är väldigt roligt men det gäller ju att man sköter det ordentligt för att inte förstöra för andra som också hyr ut.

– Vi har sett en rejäl ökning av sådan här uthyrning de tre-fyra senaste åren, säger Henrik Kisterud, rikssamordnare för oredovisade inkomster på Skatteverket.

Kom ihåg att skatta om du hyr ut med Airbnb

Vilka regler är det som gäller?

Det finns vissa gränser för hur och vad som gäller. Om du till exempel inte har inkomster som överstiger 40 000 kr på ett år för din uthyrning så är det skattefritt.

Hyr du ut din bostad tillfälligt, i upp till sammanlagt 16 veckor med en omsättning på max 50 000 kronor, behöver du inte heller betala skatt.

Så för att slippa en skattesmäll så bör du dubbelkolla att du ligger inom ramarna för vad som är tillåtet eller inte.

Källa: http://digital.di.se/

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.