Thailand legaliserade cannabis

En nyhet som inte fått så mycket uppmärksamhet i västerländsk media är att Thailand legaliserade cannabis nionde juni i år. Precis som med det mesta i Asien så är reglerna lite luddiga. Men det finns ett par saker som är viktiga att hålla koll på.

Nu är det högsäsong i Thailand året runt. Hehe.

I juni så klubbade turistmagneten Thailand igenom en lag som legaliserar cannabis för rekreationsbruk. Men det är inte så enkelt som det kanske låter för reglerna är lite luddiga.

Fler och fler börjar kalla landet för ”Asiens Amsterdam” tack vare den liberala lagändringen. Många menar att man endast tog beslutet på finansiella grunder. Enligt andra var det på grund av politiskt maktspel.

Oavsett vad så är det något stort som ändrats väldigt fort. För bara ett år sedan så skulle man hamnat på Bangkok Hilton om man rökt cannabis i Bangkok. Men, nu är det andra tider.

Medicinsk cannabis i Thailand

Redan 2018 så legaliserade Thailand cannabis för medicinskt bruk. Det var samma år som Kanada legaliserade cannabis för rekreationellt bruk. Nu har alltså Thailand också tagit det steget.

På flera olika sjukhus och kliniker runtom i landet så kan man få recept på medicinsk cannabis som man sedan köper där.

spacer svenskabackpackers backpacka svenska backpackers resa resor sverige resenärer

Viktigt att ha koll på lagen

Även om cannabis officiellt är lagligt nu så kan man inte röka vad och var man vill. Till exempel så får cannabis inte ha mer än 0.2% THC. Eller Tetrahydrocannabinol som det heter är en cannabinoid och är det huvudsakliga aktiva ämnet i cannabis som gör en hög.

Det är en väldigt låg gräns men du kan få detta utskrivet på flera olika sjukhus i landet. Det viktiga är att du endast röker inom privat område. På allmän yta så är det tekniskt sett inte lagligt.

Thailand legaliserade cannabis

Har man varit i Thailand så vet man att få regler är huggna i sten. Så hur är egentligen läget nu? Det är faktiskt väldigt avslappnat.

Det finns många butiker och gatustånd som säljer cannabis öppet. På sina håll och kanter så röks det även öppet eller i barer.

Ska du vara på den helt säkra sidan så skaffar du ditt cannabis via de lagliga kanalerna som sjukhusen. När du ska röka det så bör du vara helt säker på att det är OK att göra det där du är.

Olika myndigheter inom landet ser nämligen väldigt olika på hela saken. Vissa menar att det fortfarande bara är lagligt för medicinskt bruk med recept.

Hur det hela faktiskt kommer att fungera återstår för det mesta att se.

spacer svenskabackpackers backpacka svenska backpackers resa resor sverige resenärer

Stor industri på gång

Cannabisindustrin i Thailand kan bli väldigt stor. Detta menar Anutin som är landets Health Minister och Deputy Prime Minister.

Thailand har redan en väldigt stor jordbruksindustri. Det i samband med ett lovande klimat för utomhusodling kan vara landet till stor fördel.

Ekonomin har varit svag sedan pandemin slog till och landet letar nya inkomstvägar på många håll och kanter.

Den globala marknaden för medicinsk cannabis uppgick till 37.4 miljarder dollar år 201. Den väntades växa till hela 120 miljarder dollar år 2026.

Förhoppningsvis så kan det här leda till många nya jobb och en starkare ekonomi.

Vill inte ha knarkturister

Anutin säger dock även att man inte vill ha knarkturism till landet. Samtidigt så håller Thai Food and Drug Administration (FDA) på att öppna platser där man just ska kunna röka cannabis öppet.

Även detta tyder på att det finns väldigt motstridiga åsikter rom hur det hela faktiskt är tänkt att fungera.

Video om läget

Om du tänker bruka cannabis i Thailand så gör det som sagt på ett smart sätt. Dubbelkolla att det är OK att göra det där du är. För att vara helt på den säkra sidan så bör du ha ett recept och köpa det via ett sjukhus.

Se en video om läget:

Safe travels!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.