Uluwatu-templet (Pura Luhur Uluwatu)

Om du ska till Bali så måste du planera in ett besök till Uluwatu-templet. Så enkelt är det bara! Så vad är det för plats? Lets find out!

Uluwatu-templet, känt för sin fridfulla atmosfär, ligger inbäddat i en fantastisk naturlig miljö. Templet är en imponerande konstruktion huggen ur mörka korallklippor. Det är beläget på den högsta punkten av 76 meter höga klippor som erbjuder en panoramautsikt över Javasjön.

Wikipedia

Viktig info

Eftersom detta är en plats för fortsatt dyrkan bör man respektera de religiösa sederna. Inne i själva templet bör både män och kvinnor bära en sarong, halsduk eller ett skärp knutet runt midjan. Sarong och skärp finns inne på området, och du kan låna en gratis så länge du besöker templet.

Fotografera inte direkt framför de troende och var försiktig så att du inte kliver över eller trampar på offergåvor. Det är vanligen palmblad som vävs ihop till en liten låda med blomblad, örter, pengar eller mat för att blidka andarna.

Tips

  • Öppettider: 08.00 till 17.00
  • Kecak-dansuppvisning hålls dagligen kl. 06.00
  • Den bästa tiden att besöka platsen är strax före solnedgången
  • En guide är inte nödvändig men kan vara till hjälp
  • Bär inte lösa smycken eller värdesaker, aporna kommer ta dina saker
  • Vanligtvis spenderar man cirka 1-2 timmar här
  • Inträdesavgiften är 30 000 Rp per person

Hur tar man sig dit?

För att ta sig till Uluwatu-templet kan man ta en taxi eller hyra en privatchaufför från närliggande orter som Kuta, Seminyak eller Nusa Dua. Alternativt kan man även hyra en skoter eller motorcykel för att göra resan på egen hand.

Wikipedia

Allmän fakta om Uluwatu-templet

Med sin anrika historia från 900-talet är Uluwatu ett av de äldsta templen på Bali. Och det betraktas som ett viktigt ”riktningstempel” eller kayangan jagat enligt den hinduistiska traditionen, då dess syfte är att skydda Bali från onda andar.

Dhang Hyang Dwijendra

Detta tempel har en speciell religiös betydelse då det var här som Dhang Hyang Dwijendra, en pilgrim som grundade den nuvarande formen av Hindu-Dharma på 1400-talet, tillbringade sina sista dagar. Det sägs att han nådde ”moksa”, en förening med guden, medan han mediterade på denna heliga plats.

Uluwatu-templet ligger på den södra spetsen av Bali. Det omges av ett landskap som är mer kargt och torrt jämfört med resten av ön. Här kan du beundra de dramatiska vyer över de taggiga uddarna på båda sidor av klippan och se solen sänka sig över havet i en spektakulär solnedgång.

Populär plats för surfare

Nedanför klipporna kan du observera surfare som utmanar vågorna på en av Balis mest kända surfplatser. Om du själv är intresserad av att ge dig ut på brädan kan du enkelt följa trapporna ner till den lilla stranden. På kvällen kan du njuta av en middag på någon av warungerna (restaurangerna). De finns längs klippkanterna och där kan du äta och samtidigt se månen stiga upp över havet.

Klädkod i Uluwatu-templet

Kom ihåg att ha på dig anständiga kläder när du besöker templet. Om du inte har lämpliga kläder går det att hyra en sarong vid entrén. Se upp för aporna, de är experter på att plocka åt sig besökarnas tillhörigheter, speciellt solglasögon.

Hoppas att du har en fantastisk upplevelse när du besöker denna underbara plats! Men vad ska man hitta på efteråt? Se fler tips om vad du kan göra i Indonesien.

Wikipedia

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.