Dyka på Koh Tao – Dykinstruktör Carl berättar

Att dyka på Koh Tao är och fortsätter att bli allt mer populärt bland backpackers. Och det är lätt att förstå varför. Underbar natur blandat med relativt låga priser gör det till ett perfekt tillfälle att ta sitt certifikat här. Många undrar hur det är och vem kan svara på det bättre än en dykinstruktör som jobbar på plats?

Efter att ha fått kontakt med Carl Gustaf via Svenska Backpackers Asiengrupp så bestämde vi oss för att genomföra en liten intervju. För det är många i gruppen som är nyfikna på att dyka här. Och vem bättre att berätta om det än en dykinstruktör? Carl arbetar alltså på Phoenix Divers på Koh Tao, en väldigt populär och uppskattad dykskola.

Dykinstruktör Carl berättar

Tjena!

Mitt namn är Carl Gustaf som för tillfället jobbar som Dykinstruktör på Koh Tao. Jag kom hit första gången februari 2017 meningen var att bara stanna en vecka ta dykcert och sedan resa vidare. Efter Open Water kursen så passade jag på att göra Advanced-kursen också tack vare att det är billigt, bra dykning och en schysst känsla att vara på Koh Tao.

Är det en bra plats för nybörjare?

Koh tao är ett helt klart ett perfekt ställe att börja sin dyk karriär. Det är enkel dykning(varmt vatten, bra sikt, inga starka strömmar och mycket att titta på), det är billigt Open water kursen kostar runt 9000bath, om man fortsätter till Advanced Adventurer kursen så får man en bra rabatt. Alla cerfikat från SSI är giltiga över hela världen.

Vilken säsong är bäst för att ta dykcert här?

Det mest spännande delen att ta dykcert eller dyka överlag är att man kan verkligen njuta av kunna andas under vattnet och interagera med marin livet. Om man vill uppleva bästa perioden för dykning på koh tao är runt Januari till Maj. Då är de bra sikt och valhaj säsong sen juli till september/oktober också bra dykning.

Hur mycket kostar utrustningen?

Om ditt intresse för dykning  är stort så skulle jag recommendera att köpa ett cyklop. Det är enkelt att ta med sig överallt, bekvämaste delen av utrustning och så är den hyffsat billigt (400-2/3000kr) bästa är om man testar innan man köper. Vi på Phoenix divers har många olika cyklop man prova innan man köper så man är garanterad att den passar bra.

Hur svårt är det på ett ungefär?

Att ta dykcertifikat är inte så intensivt, den största utmaningen skulle jag säga som instruktör är att lära sig att hantera vatten i cyklopet och hur man får ut det. Jag lägger mycket fokus på att mina elever ska kunna ta av sätta och på sig cyklopet under vattnet på ett bekvämt sett. För att alla elever ska få ordentlig med uppmärksamhet så har vi en maxgräns på 4 personer.

Vilka platser rekommenderar du?

När man väl har tagit cerfikat så skulle jag starkt rekommendera att dyka på Chumphon Pinnacle, Southwest pinnacle och Sail rock det är dom bästa dykställerna på Koh Tao då det finns mycket att titta på. Dom är djupare så passar bra för både Open water och Advanced dykare.

Varför ska man välja Phoenix Divers?

Vi på Phoenix en skönt gäng med bra blandning av sociala människor. Vi lägger mycket fokus på att ha kul på ett seriöst sätt, skulle det vara så att det skulle vara fullbokat när det är dykdags så kan vi sett till att ni hamnar i rätt händer.

Sist men inte minst

En Varning till er som kommer hit, det finns STOR risk att man stannar kvar här för Koh tao en vibe som svår att släppa taget om!
Simma lugnt så ses vi under ytan.
Peace✌️

Koh Tao är en magisk plats

Stort tack Carl för att du tog dig tid att sprida din kunskap om denna vackra ö! Missa inte att följa Carls spännande Instagram: @ccarlberggren.

För dig som vill läsa mer om Koh Tao missa inte vår sida med mer info och flera tips!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.