Upptäck Budapest På Liten Budget

Upptäck Budapest på liten budget, Ungerns huvudstad, i Östeuropa har mycket att erbjuda resenärer. Staden är inte bara landets center för politik, handel och industri utan den är också en juvel med kultur och historia. 

Det som backpackers kan tycka är allra bäst med staden är de låga priserna som gör det till ett perfekt resemål om man reser på en tight budget. Det behöver inte bli dyrt att åka till Budapest även om man ger sig ut på aktiviteter och upplever vad staden har att erbjuda.

Om Staden

Cirka 1.7 miljoner invånare delar på en 525 km2 stor yta. 1989 så blev staden fri från kommunistiskt styre och blev åter tillgänglig för omvärlden.

Den brutala historian har lämnat spår som syns än idag. Om man kikar noga så kan man på många platser se skotthål i byggnaders fasader.


Sevärdheter i Budapest

Budapest har många olika sevärdheter att beundra och uppleva. Det kan ta ett par dagar att hinna med allt som man vill se och göra. Lyckligtvis så kostar det som sagt inte så mycket att turista där.

Fiskarbastionen

Njut av den möjligtvis bästa utsikten över Budapest utan att betala ett enda öre. Fortets väggar är nu hem åt olika cafén, barer och musiker håller platsen levande med härliga toner.

Inträdet är gratis och det vackra fortet anses ofta vara den bästa sevärdheten i Budapest.

Spabad

Gillar du varma källor så har du hamnat rätt. Du kan uppleva dess helande krafter på cirka 15 olika platser i staden.

Det kan skilja en del i inträdesavgift från spa till spa. Gellértspa tillhör den dyrare varianten och kostar ca 5300 HUF (ca 170 kr). Széchenyi termalbad, Europas största utomhusspa, kostar cirka 4200 HUF (132 kr) att besöka.

Budaslottet

Budaslottet är ett enormt slott som tidigare var det kungliga palatset. Där finns nuförtiden det nationella biblioteket och det nationella konstgalleriet.

Vill du se på konst så är det gratis att gå in men vill du kika in det historiska muséet som också ligger där så kostar det 1500 HUF (47 kr).

Gellértberget

Här har du också en helt fenomenal utsikt att åskåda från det 235 meter höga berget. Berget fick sitt namn efter Saint Gerard som kastades ned för berget.

Här hittar du bland annat ett hotel, en restuarang, grottor, en kyrka och ett kasino. När Tyskarna besegrades så reste kommunisterna sin egen version av Frihetsgudinnan på berget.

Åk båt på Donau

Donau är Europas nästa längsta flod som delar Buda och Pest. Det finns fem broar över floden och alla förstördes i andra världskriget när Ryssarna kämpade mot Tyskarna på varsin sida av floden.

Nuförtiden slipper du kriget och kan istället njuta av en båttur längs floden. Det finns många företag som erbjuder olika turer och priserna börjar runt 2400 HUF (75 kr).

Ungerska parlamentet

Den stora byggnaden där Ungerns parlament huserar dominerar sin sida av floden Donau.

Guidade turer av det stora bygget kostar ungefär 1750 HUF (55 kr).

Sankt Stefansbasilikan

Jag må vara partisk men den här kyrkan är inte bara vacker arkitektur utan den har ju också ett väldigt fint namn.

Kyrkan är inte bara Ungerns allra största med plats för 8500 besökare utan det är även gratis att gå in och njuta av allt det vackra som går att se.

Ungefärliga priser

Det underlättar oftast när man vet ungefär vad priserna ligger på redan innan man anländer. Det kan spara in en hel del tid då man slipper gå och jämföra priserna överallt för att hitta en rimlig nivå. Med det sagt så är det endast ungefärliga priser för att ge dig ett hum om hur priserna ligger.

  • Bakelser och kakor, kostar ungefär 300 HUF (10 kr)
  • Bensin, kostar runt 450 HUF per liter (14 kr)
  • Bröd, en limpa går på 350 HUF (11 kr)
  • Hotel, ett rum i ett billigare hotel – 9 200 HUF (290 kr)
  • Mat, ett mål mat på en genomsnittlig restaurang – 2500 HUF (78 kr)
  • Transport – Biljetter till lokaltrafiken kostar runt 350 HUF (11 kr)
  • Öl, pris per halv liter – 400 HUF (12 kr)
  • Vin, pris per glas 650 HUF (20 kr)

Källor
www.budapest.com
www.visitbudapest.travel
www.statinfo.ksh.hu
www.britannica.com


Tack för att du läste ”Upptäck Budapest På Liten Budget”!

Har du besökt Budapest? Kommentera gärna längst ned på sidan och berätta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.