10 Saker att göra i Kroatien

Kroatien blir allt mer populärt som resmål såväl för turister som för backpackers. Landet har verkligen mycket att erbjuda och det kvittar om du har en tät eller tunn plånbok. Här är 10 saker att göra i Kroatien på semestern eller backpackerresan.

10 saker att göra i Kroatien

10 Saker att göra i Kroatien

1 Nationalparken Krka

En av Kroatiens mest välbesökta nationalparker heter Krka och anses av många vara en av de vackraste parkerna i Europa. Ett besök till Krka är en upplevelse i sig och naturälskare får bara inte missa att besöka Krka. Redan vid entrén så bjuds du på vacker natur för där ligger nämligen en 800 meter lång sträcka av oerhört vackra vattenfall vid namn Skradinski Buk.

Utöver den vackra naturen så får man även en känsla för hur det var att leva där förr i tiden tack vare att man bevarat bebyggelsen i området.

10 Saker att göra i Kroatien

2 Stadsvandring i Dubrovnik

Dubrovnik är en vacker stad med mycket historia och förtjusande arkitektur. Staden är gammal och har blivit ett av Kroatien mest välkända sevärdheter och ett av de allra mest populära utflyktsmålen. Här kan du ta en promenad längs en imponerande stadsmur, besöka något eller flera av de intressanta museerna innanför murarna och mycket mer.

Missa verkligen inte linbanan som tar dig upp på berget Srd. Där har du en fantastisk utsikt över staden men framförallt även över den vackra kuststräckan. Filmen har varit inspelningsplats för bland annat Game of Thrones och Star Wars samtidigt som den är en av världens bäst bevarade antika städer. En salig blandning av forntida och nutida.

3 Staden Nin

Ungefär 15 kilometer norr om Zadar ligger Kroatiens första huvudstad Nin. Två fascinerande stenbroar förbinder stadens centrum, som ligger mitt i en lagun, med fastlandet. Här har man producerat havssalt sedan 1500 år tillbaka och en vacker sandstrand myckar kusten samt skyddar staden från havets vågor. I staden finns bland annat ett museum för saltproduktionen som är värt att besöka.


Annons


4 Sibenik

Katedralen i Sibenik vid namnet S:t Jakobs katedral är inte bara otroligt vacker utan den är även ett av UNESCOs världsarv. Bygget av den Romersk-katolska katedralen påbörjades redan 1402 och är det viktigaste monumentet från renässansen i hela Kroatien. Här bjuds du på sagolik arkitektur och historia.

10 Saker att göra i Kroatien

5 Hamnpromenaden i Split

I staden Split kan du hitta hamnpromenaden Riva. Platsen har varit och fortsätter att vara ett socialt centrum som blandar historia med det moderna. Hamnpromenaden är också stadens medelpunkt där turister blandas med lokalbefolkning och stämningen är riktigt härlig. Förr i tiden var det endast en kajplats för fiskebåtar men nu är det fler turister än båtar som vilar upp sig där. T till exempel en kaffepaus på en av alla uteserveringarna längs allén som pryds av palmer eller njut av den vackra havsutsikten.

6 Ostron från Ston och vin

Är du en foodie eller bara älskar ostron? Dags att bege dig till Peljesac för att sluka förstklassiga ostron från Ston. Peljesac ligger bara cirka en mil norr om Dubrovnik, så det passar bra att baka in bägge i ett besök. Men ostron är inte allt som erbjuds här utan det finns högklassiga lokala viner som odlas på sluttningarna att smaka på också.

7 Nugal

Ungefär 2 kilometer söder om Makarskas gamla delar så kan man finna Nugal som är en vacker klapperstensstrand. Här kan du ta en promenad som du sent lär glömma eftersom att man går längs havet till den mysiga badviken. Där kommer du nästan garanterat vilja ta ett svalkande dopp om det är en varm dag. Badviken finnes ungefär halvvägs mellan Makarska och Tucepi och stranden omgärdas av en brant klippa.

10 saker att göra i kroatien berget srd

8 En utsikt från Srd

Dubrovnik ser fantastiskt ut från de flesta vinklar och en tur med spårvagnen upp till toppen av berget Srd kommer att ge dig en oförglömlig utsikt över gamla stan tillsammans med närliggande öar i det vackra turkosa Adriatiska havet.

Där finns ett flertal caféer där du kan beställa in svalkande förfriskningar medan du njuter av Europas kändaste utsikter.

9 Diocletianus palats

Diocletianus var en romersk kejsare och faktiskt den enda som lämnade sin post som caesar frivlligt. Hans palats har också utsetts till att ingå i UNESCOs världsarv och med all rätt så är det Splits stolthet. Här kan man verkligen strosa runt länge. Delarna som fanns kvar av palatset har fogats samman med den övriga arkitekturen under århundradena. Trots det så är palatset fortfarande ett av världens mest betydande romerska palats.

Många kallar det även för ett av de viktigaste arkitektoniska monumenten från romersk tid längs hela den Adriatiska kusten.

10 Lovrecina

Ungefär 4 kilometer österut från Postira på ön Brac så hittar du en av Kroatiens få sandstränder som har blivit ett populärt utflyktsmål för såväl badgäster som seglare. Omgivningen kantas av vackra och höga cypresser som sträcker sig mot himmelen. De erbjuder även skugga när värmen är som värst.

Annons


 


Har du besökt någon av platserna? Hur var det? Kommentera gärna och berätta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.