9 annorlunda sevärdheter i Europa

Känner du att du redan har sett det mesta? Då kanske du bör kolla in dessa 9 coola sevärdheter i Europa. Alltifrån grismuseum till fontäner och saltgruvor. Europa har mycket att bjuda på när det kommer till sightseeing.

9 Sevärdheter i Europa

Europa har mer att bjuda på än vad man först kan tro. Lite efterforskning kan leda till grymma upptäckter för den som vill åka på sightseeing utan att lämna Schengen. Samåker man eller tågluffar så behöver det inte bli så fasligt dyrt heller. Här är 9 coola sevärdheter i Europa:

1. Övergiven saltgruva i Rumänien

Kanske en av de märkligaste nöjesparkerna som finns? I Salina Turda i Rumänien så finns det en 100 år gammal saltgruva som nu har blivit en attraktion. År 2010 så renoverade man och gjorde om området till just en turistattraktion med bland annat en nöjespark.

Vill du spela minigolf, bowla eller åka pariserhjul? Det kan du göra 120 meter under jordens yta just här, det finns också en underjordisk sjö som du kan ro på.
Coola sevärdheter i Europa

2. Världens största grismuseum

Ja du läste rätt. Världens största grismuseum, Schweine Museum, finns i Stuttgart i Tyskland. Hur många grisar finns där? Över 50 000 olika föremål med grisanknytning. Föremålen är förelade på 3 våningar med totalt 25 olika rum.

En något udda turistattraktion men här kan du lära dig om allt från jakten på gris till grisens roll i kulturen. Det finns också en restaurang som givetvis har specialiserat sig på fläskkött.

3. Trickfontäner i Salzburg

Upphovsmannen till trickfontänerna hette Markus Sittikus, han var en furste som på 1600-talet lät installera många dolda fontäner i slotten Hellbrunn. Det gjorde han för att överraska sina gäster. Än idag så är fontänerna en uppskattad turistattraktion som bjuder på spänning och överraskning.

Fontänerna kan starta när som helst, till och med vid bankettbordet och i en grotta. I grottan kan du fångas i en vattenlabyrint och lyssna på en vattendriven orgel.

4. Alputsikt på toaletten i Andorra

I Andorra, rättare bestämt skidorten Grandvalira i Andorra, så kan du slappna av på en märklig toalett. Den är byggd bara meter ifrån där åkare passerar och du har en fin alputsikt. Som tur är så är den byggd med envägsglas så att du kan se ut men ingen kan se in.

Ett någorlunda annorlunda toalettbesök med andra ord.

5. Ett slott med över 90 stridsflygplan

Är du motorentusiast? Gillar du slott? Då har du tur! I Frankrike, Savigny-lès-Beaune, så kan du kombinera flygplan och slott. Här finns nämligen ett slott med 90 jetdrivna stridsflygplan i trädgården. Utöver det så hittar du där även svävare, helikoptrar, motorcyklar, traktorer och gamla brandbilar tillsammans med tusentals modeller.

9 coola sevärdheter i Europa Savigny-lès-Beaune

6. Världens fulaste tv-torn?

Det här TV-tornet var en gång utnämnt till världens fulaste byggnad. Tornet finner du i Prag och ja, det sätter en alldeles egen prägel på stadens utseende. Det ritades under sovjeteran, närmare bestämt 1986. År 2000 så fick konstnären David Černý i uppdrag förändra utseendet en del. Hans svar? Han prydde tornet med tio bebisar i glasfiber. I toppen av tornet finns en restaurang med underbar utsikt.

7. Gillar du svamp?

För svampfantasten så är det här kanske ett måste? Vad kan slå en familjesemester till ett champinjonmuseum? Detta museum finns i samma land som slottet med flygplanen, nämligen Frankrike. Öster om staden Tours så hittar  du i Rochesgrottorna ett helt museum tillägnat endast champinjoner.

Det tar upp hela sju våningar och du lär dig allt du kan, och kanske mycket mer än vad du vill, om just champinjoner.

8. Ett museum för… katter

Bob Meijer hade en älsklingskatt vid namn JP Morgan. Han skapade därför ett museum i Amsterdam, Nederländerna, tillägnat katter. Han belyser kattens olika sidor i form av konst och kultur. Mycket sevärt för den som älskar katter. Souvenirshoppen bjuder på många roliga ting, bland annat en dollarsedel med texten “In God We Trust” utbytt mot “We Trust No Dog”.

9. Skulpturpark för diktaturtrånare

Sist men inte minst så hamnar vi i Litauen! Det är orten Druskininkai i södra delarna av Litauen som bjuder på en tämligen märklig skulpturpark. Skulpturerna är från Sovjeteran och gestaltar bland annat Stalin, Engels, Marx och Lenin. Det finns massvis med upplagor av skulpturer av samma personer.

Parken kallas också för Stalinland och den visar även upp sovjettidens mörkaste sidor i ett museum som samlat bland annat propagandaaffischer, tavlor och böcker. Det finns även ett minizoo och en lekpark.

Druskininkai stalinland sevärdheter i europa

Har du några tips om Sevärdheter i Europa? Kommentera gärna och berätta!

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.