Att resa i Vietnam under Tet (Lunar New Year) [Gästblogg]

Hej, jag heter Joel och jag reser för tillfället tillsammans med min flickvän Elisabeth (Elly) i Sydostasien under 6 månader. Jag har rest en del förut men Elly är helt grön vad gäller resor i denna delen av världen.

Vår resplan var väldigt löst upplagd, men vi hade planerat följande: landa i Bangkok och snabbt ta oss till Kambodja och sedan Vietnam, Malaysia, Filippinerna och Indonesien i den ordningen. Sent i vår reseplanering tittade vi på olika lokala högtider och vad det skulle innebära för vårt resande.

Det visade sig att vi både lyckats pricka in Ramadan i Indonesien och Tet i Vietnam. Visa och förståndiga som vi är började vi naturligtvis läsa på vad det skulle innebära att resa under dessa högtider. Det både varnades och uppmuntrades vad gäller resande i Vietnam under Tet.

Det förekom vad jag skulle kalla en hel del överdrifter när det gäller beskrivningarna kring resande under Tet. Jag läste med förskräckelse sådana saker som att priserna tredubblas, du kan inte ta dig någonstans och att alla hotell är helt fulla.

Tet

Tekniskt sett är Tet 3-st högtidsdagar någon gång mellan januari och februari, samt 10 dagar då de flesta är lediga, men i praktiken bör man räkna med 3 veckor kring dessa datum då alla tåg är överfyllda, affärer är stängda o.s.v. Det var iallafall det vi fick intrycket av under våra efterforskningar, det stämde in ganska bra även om det på sina håll så här i efterhand visade sig vara välvilliga överdrifter.

Efter att ha noga övervägt detta, bestämde vi oss för att ändå åka till Vietnam under Tet. Det var många som också hade rekommenderat oss att göra det under våra efterforskningar, och varför inte uppleva en så viktig del av den vietnamesiska kulturen och folklivet?

Tidigt bestämde vi oss dessutom att resa till minst två olika destinationer under Tet, trots varningar om att det i praktiken skulle vara väldigt svårt och besvärande att resa. Vi ville helt enkelt inte stanna på ett och samma ställe i två till tre veckor som vissa av våra källor rekommenderade.

Vi bestämde oss för att stanna en vecka i Hoi An och sedan åka vidare till Hue. Dessförinnan var vi i Saigon och Nha Trang. Det som definitivt inte var en överdrift var rådet att boka alla våra transporter i god tid i förväg. Vi satt och bokade våra transporter i Kratie Kambodja ca 3 veckor innan vår första resa i Vietnam.

Det var många droppar av ångest-perspiration som fälldes under de timmarna vi bokade transport kan jag intyga. Trots att Tet inte ens hade börjat än hade vi svårt att hitta platser på tåget mellan Saigon och Nha Trang. Vi bokade flyg mellan Nha Trang och Hoi An, för att slippa sitta på två olika vagnar på tåget.

På den sträckan släpptes det visserligen fler biljetter kontinuerligt med 3-dagars intervaller, men vi ville inte chansa på vår förmåga att hinna före alla hemlängtande Vietnameser, då dessa biljetter försvann snabbt som vinden. Mellan Hoi An och Hue var det en kortare sträcka och vi bokade buss trots att jag egentligen föredrar tåg.

Därefter bokade vi bara tåg igen. När vi kom fram i både Nha Trang och Hoi An visade det sig att det gick bussar man kunde beställa på plats under Tet och med kort varsel, men att priserna var minst det dubbla mot vad de annars hade varit under “vanliga” förhållanden.

Tåget mellan Saigon och Nha Trang (precis innan högtiden började) var mellan 3-4 timmar försenat, och vi satt tillsammans med (väldigt) många andra och väntade på tågstationen i Saigon, men både flyget mellan Nha Trang och Hoi An via Da Nang samt bussen mellan Hoi an och Hue höll tiden.

Credits: Joel Mathson @ http://www.downtheroad.com.se/

Stor högtid

Mitt råd är att tänka på det som jul och nyårshelgen hemma i Sverige, minst lika många åker precis före och efter som på själva helgdagarna. Med allt detta sagt om transporterna, så kan jag konstatera att det var definitivt denna aspekt av att resa i Vietnam under Tet som jag upplevde var mest jobbigt och besvärligt.

Det lönar sig verkligen att vara ute i god tid när man bokar transport. Det löser sig nog alltid på något sätt, men då kanske man måste åka en sunkig buss med berusade ryssar för det dubbla priset, och jag kan komma på åtskilliga saker man hellre lägger både sin tid och sina pengar på under semestern.

Gällande priserna så märktes det men jag tyckte samtidigt att det var både ganska rimligt och överkomligt. Vissa restauranger la ofta på en “service charge” på 5 eller 10-procent under Tet. Detta annonserades ofta öppet, t.ex. med en extra lapp ute på restaurangen eller i menyn, och anledningen som gavs var ofta att personalen fick extra betalt eller att råvaror var dyrare och svårare att få tag i.

Detta kändes ändå relativt legitimt jämfört med en hel del andra saker man kan råka ut för under budgetresande i Asien. Vi bokade vår vistelse långt i förväg och betalade inget extra jämfört med de vanliga hotell/vandrarhemspriserna.

Jag pratade med andra turister som sa att de inte hade några problem att hitta boende på kort varsel. Jag pratade även med Vietnameser som jobbade inom turismbranschen och de sa samma sak, men att priser sätts som på högsäsong.

Detta med ett viktigt undantag, turistorter med en stor andel kinesiska besökare. Där kan priser och tillgänglighet variera drastiskt, eftersom de också firar Kinesiska nyåret under samma tid som Tet och är lediga och därav hemsöker vissa semesterorter i enorma horder.

En nyckel för att förstå tillgänglighet av boende är att jämföra Tet med svenskt jul och nyår, nästan alla åker hem till familj och vänner. I Vietnam innebär detta att det faktiskt kan bli mindre folk i de större städerna, då många har familj ute i provinserna men arbetar i Hanoi eller Saigon.

Mycket är stängt under Tet

En sista praktisk sak, hade du tänkt att göra den där fruktskulptur-kursen som du alltid drömt om, eller kanske ta dykcertifikat eller göra en lång vandring i nationalpark? Kanske inte den bästa idén, de flesta affärsrörelser som inte har med mat eller enklare sevärdheter att göra kommer vara stängda. Håll er till att dega på en strand eller att utforska en fin stad, eller utforska något vackert ställe med moppe till exempel.

Vissa typer av sevärdheter och museer är öppna, men det varierar. Många affärsrörelser stänger mellan 2-3 veckor under Tet, medan de flesta museer och liknande sevärdheter bara är stängda under de tre riktiga helgdagarna (i vårt fall den 5-7 februari).

Nu kanske det låter som att det ändå är ganska jobbigt att resa till Vietnam under denna tid? Och ja, det är lite mer krångel och besvär jämfört med “vanligt” resande. Men det är också samtidigt väldigt intressant och givande om man vill ha det där lilla extra under sin resa. Om man likt mig är genuint intresserad att lära sig mer om andra länders kultur och sedvänjor är det definitivt värt det.

Vi spenderade som sagt lejonparten av Tet i Hoi An, under denna högtid är det gratis att gå in i “gamla stan”, vilket är Hoi Ans historiskt bevarade centrum. Alla byggnader som man kan gå in i är inte öppna under Tet, men det finns fortfarande många öppna du kan besöka helt gratis. Vietnameser (och kinesiska turister) ser även det nya året som ett tillfälle att hedra sina förfäder, vilket definitivt märks.

På de små tempel och pagoder vi besökte var det alltid fullt av lokalbor som hade placerat gåvor på altaren som alltid tycks finnas på dylika platser. Det kan röra sig om pengar, sprit, snacks och godis. Detta förekommer under hela året i Vietnam, men under Tet vrids det upp till max.

Det bränns kopiösa mängder rökelse, och det är fullt av människor som om sides knökar förbi varandra och ber aningen frenetiskt när de väl nått sitt lilla altare. Jag skulle ljuga om jag påstod att det inte är väldigt stämningsfullt och suggestivt att kliva in i ett litet tempel genom bolmande rök och höra en kör av bedjande röster ackompanjerade av en gong som rytmiskt slår.

Tänk en klichéartad Hollywoodfilm som försöker frammana en känsla av österländsk mysticism, fast på riktigt. Har man riktig tur (som vi hade) blir man även bjuden på mat och sprit och får uppleva vietnamesiska familjers gästvänlighet.

Credits: Joel Mathson @ http://www.downtheroad.com.se/

Givmilda och snälla

På vårt homestay blev vi bjudna på en massiv buffémåltid två dagar i rad där våran värdfamilj åt med oss samt deras inbjudna släktingar. Vietnam är lite som Italien på det viset att nästan alla kan laga mycket god mat, *host, host*, det vill säga kvinnor i de flesta familjehem, kommersiellt är det en helt annan sak. Så de måltiderna vi bjöds på var magnifika.

Jag kan inte lova att det händer alla andra resenärer under Tet, men det är definitivt då man har en chans att bli bjuden på en riktig festmåltid. Vid det andra tillfället hade patriarken i vår värdfamilj bjudit in sina äldre bröder och de interagerade glatt med gästerna. Och med interagera menar jag såklart att de uppmuntrade (läs: milt tvång)alla att konsumera mer alkohol, då de helt saknade förmåga att konversera på engelska.

Credits: Joel Mathson @ http://www.downtheroad.com.se/

Eftersom det är vithåriga äldre distingerade herrar jag talar om var det svårt att tacka nej, i Vietnam respekterar man de äldre! De sista dagarna under Tet spenderade vi Hue, dessa dagar är inga speciella högtidsdagar förutom att de flesta är lediga och är hemma och myser.

Detta gjorde det väldigt lugnt ute på stan, den annars så påträngande trafiken i Sydostasien kändes nästan överkomlig, vilket gjorde dessa dagar ideella att utforska staden på till fots. Det enda negativa var att det var många karaokefester på kvällarna.

Om man någonsin söker det ultimata beviset på att alkohol ger medelålders män direkt skadligt mycket självförtroende, föreslår jag att man börjar på en sydostasiatisk fylle/karaokebar. Hoppas att jag inte avskräckt någon läsare från att resa under Tet, jag och Elly tyckte det var väl värt det!

Skrivet av: Joel Mathson 2019-03-13


Missa inte Joels egen blogg där han skriver om sitt resande. Bloggen heter DownTheRoad. Svenska Backpackers tackar Joel för hans gästbloggs-inlägg och kommer att följa hans fortsatta resande och äventyr! Safe Travels Joel och Elly!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.