Att resa ensam – Är det så farligt som det låter?

Nej, det tycker jag verkligen inte men det är förståeligt att det låter överväldigande och läskigt. Men att resa ensam betyder ju i princip endast att man åker iväg på en resa ensam. För längs vägen är du allt annat än ensam, annat än när du verkligen väljer att vara det.

Inför min första resa på egen hand så var jag oerhört nervös och orolig. Hur tusan skulle det gå till egentligen? Blir det inte oerhört långtråkigt? Hur ska man veta var man ska åka och vad man ska göra? Tänk om man inte klarar det? Dessa och många frågor florerade ständigt i mitt huvud.

Så jag har verkligen full förståelse när personer som är nya till konceptet är oroliga och funderar över ungefär samma saker. Men jag kan bara säga att resa ensam var bland det bästa jag har gjort i hela mitt liv. För du är inte ensam. Om du nu inte anstränger dig för att vara det.

För det första så är det ju oerhört många andra som är ute och reser i samma sits, detta gör det väldigt lätt att träffa andra att prata eller dela delar av resan med. För det andra så är det inte läskigt eller något dåligt, utan det är en fördel och det är befriande.

Du kan åka precis var du väll och uppleva precis vad du vill när du vill. Oavsett var du åker eller vad du ska göra så kommer du garanterat att hitta andra som vill till samma plats och göra samma saker. Att resa ensam betyder i princip bara att du har det oerhört mycket lättare att planera din egen upplevelse.

rutter för att upptäcka Sydamerika när man backpackar

Du är inte ensam om att resa ensam

Men var träffar man alla andra resenärer? Hur knyter man kontakt med dom? Det är bland det enklaste, du lyckas förmodligen göra det redan på flygplatsen eller på planet. Om inte annat så när du är framme så välj att bo på ett hostel, vandrarhem.

Hostels världen över är fyllda med personer som gett sig ut för att resa på egen hand. Men människor är sociala och vi delar alla det behovet. Så du är inte den enda som letar efter någon att prata med efter den långa bussresan, om inte under bussresans gång för den delen. Eller flyget, eller hur du nu transporterat dig till ett annat land.

Våga lite på din egen förmåga för allt du behöver göra är att säga hej till en främling och innan du vet ordet av har du gjort en vän för livet. Det är fullt förståeligt att det första klivet ut i världen verkar läskigt men gör det bara, ta steget och se vad som händer.

Du klarar det garanterat, du kan hantera det som händer och du kommer säkerligen att växa något enormt som person. Tycker du att det är svårt att prata med främlingar? Är du blyg? Då borde du verkligen ge dig ut på egen hand för att då har du inget annat val än att bryta dessa mentala barriärer.

Och i värsta fall, om du verkligen inte trivs eller gillar det. Ja då åker du bara hem igen och laddar batterierna och ger det ett nytt försök eller tar med dig en vän på nästa resa. Svårare än så är det faktiskt inte. Ge det en chans!

spacer svenskabackpackers backpacka resa resor resenärer asien

Knyt kontakt på sociala media

Redan innan du ska åka iväg kan du gå med i relevanta Facebook-grupper för att knyta kontakta med andra resenärer som du kan möta upp längs vägen på olika platser. Det kan göra att det känns enklare att ta det första klivet ut i det okända.

Det är så många som är ute på vift nuförtiden och majoriteten använder någon slags social media. Så använd dessa om du vill för det gör det så himla enkelt att träffa på likasinnade människor på liknande äventyr.

Så oroa dig inte över konceptet att resa ensam, för det behöver du sällan göra. Som sagt, det kan låta läskigt men det blir väldigt snart befriande. Personligen så tror jag att det är något som alla bör prova på att göra minst en eller flera gånger i sitt liv.

Det är så oerhört givande och lärorikt, inte minst om världen men man lär sig även väldigt mycket om sig själv. Vem är du när du är där ingen känner dig sedan tidigare? Du får en chans att omforma hela din existens och vara den du är just där och då.

Ta klivet ut i det okända och upplev det underbara med livets alla goda saker!

Safe Travels!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.