Backpacka i Sydostasien 2022 – 6 Tips

Att backpacka i Sydostasien 2022 kan bli ditt livs äventyr. I det här inlägget listar vi 6 tips som gör din resa roligare, enklare och bättre. För man lär ju genom att leva, men ibland så är det helt enkelt lättare att lära sig av andras misstag.

Tanken med det här inlägget är helt enkelt att du ska få tips kring hur du kan förbättra din resa. En viktig sak som är värd att nämna innan något annat är att du bör hålla dig uppdaterad. Kolla noga upp nuvarande Covid-regler och säkerhetsläge för platsen du ska till.

Covid-reglerna kan ändras hux flux från en dag till en annan så det gäller att hålla sig uppdaterad. Om du är vaccinerad och flyger med svenskt pass, så lär du komma in överallt. Men man behöver ändå läsa på om reglerna för när man till exempel ska ha ansiktsmask eller liknande.

Detsamma gäller självklart även om länder som till exempel Burma där det just nu är oroligt. Kolla alltid upp landet du ska till på swedenabroad.se innan du bokar och planerar. Där hittar man väldigt bra info om läget i de olika länderna.

Med det sagt så tar vi och kikar in 6 tips för dig som ska eller vill backpacka i Sydostasien 2022!

spacer backpacka i Sydostasien 2022

Tips 1: Planera din rutt på förhand

Personligen så brukar jag förespråka att man ska boka så lite som möjligt i förväg. Men vissa saker är onekligen bra och absolut värda tiden att kolla upp på förhand. Om du ska backpacka i Sydostasien så ta tid till att studera kartan.

Läs på om länderna som finns där och bestäm dig för vilka som lockar just dig. Då kan du sedan enkelt planera en rutt som passar dig bra. Visst, man kan flyga enkelt mellan de olika länderna och stora städerna, men det kostar ofta mer än tåg eller buss.

Om du istället planerar resan någorlunda så kan du enkelt förflytta dig längs marken, och flyga så lite som möjligt. Förutsatt att du inte ska till någon ö eller så såklart.

En vanlig rutt för den som vill ta sig runt med tåg eller buss är att åka mellan Thailand, Laos, Vietnam och Kambodja. Men kolla även upp städer, vattenfall, festivaler och annat som du vill se längs vägen, så att du kan planera in det.

Det är svårt att uppskatta hur mycket tid du kommer lägga per stad, land eller så. Det är värt att ge det ett försök, men underskatta inte hur vissa länder kan förvåna dig och förtrolla dig!

Med det sagt, förlora dig inte i bokandet och planerandet, mycket kan hända på en resa och ibland vill man helt slänga om sina planer. Ju mer du har bokat i förväg desto svårare blir det att spontant ta vara på saker man upptäcker. Så hitta en balans, men kolla i alla fall upp saker och ting i förväg.

Tips 2: Vaccinationer och visum när du ska backpacka i Sydostasien 2022

Vaccinera dig i got tid innan du ska iväg på din resa. Du kan enkelt kontakta ett vaccinationscenter här i Sverige och fråga om råd. Det är väldigt vanligt att man vaccinerar sig med Twinrix mot Hepatit A och B. Sen finns det ett flertal andra vaccin att fundera över.

Det som avgör vilka du bör ta är var du ska och vad du ska göra. Ska du till exempel vara ute på landsbygden runt djur och en masas mygg? Då bör du säkerligen fundera över att ta ett vaccin för Japansk encefalit också.

Men jag är givetvis ingen läkare så jag ger inga råd om det, men jag råder dig att kolla upp det innan du reser. Vissa vaccin tar lång tid med flera sprutor för att det ska ge fullt skydd, så var ute i god tid.

En annan bra sak att ordna på förhand är visum om du kommer att behöva det. I många länder kan du resa in och resa på ett ”exemption of visa” som felaktigt brukar kallas för ”visa on arrival”. Men egentligen betyder det att du har undantagstillstånd.

Så, återigen planering i förväg, fundera ut hur du ska göra. Ju längre tid du ska vistas i ett och samma land, desto större sannolikhet att du bör skaffa ett visum.

Tips 3: Fotografera alltid innan du hyr något

Det här tipset är viktigt oavsett om du ska hyra en vattenskoter för en timme eller en motorcykel i ett par veckor: Fotografera. Dokumentera. Se till att du har koll på fordonet, eller vad det än är. Det är tyvärr inte ovanligt att uthyrare försöker bedra dig och lura dig på pengar.

Framförallt vattenskotrar är kända för att vara riskfyllda att hyra på kända turistorter i Thailand. Uthyraren kan till exempel plugga igen hål med något som lätt faller ur. Sen när du har åkt och haft kul och ska lämna tillbaka den så kommer man påpeka att det nu är hål eller annan skada på fordonet.

Det är svårt att ta sig ur dessa situationer och polis tillkallas ofta för att stressa dig. Vanligtvis har man inte mycket val till att än att betala. Så tänk till före, inspektera och filma eller ta bilder på fordonets tillstånd.

Tänk till före så slipper du stress senare. En annan sak som är bra att göra om du ska ut och köra är att ladda ned en gratis-APP med lokala kartor. Så har du tillgång till kartor även om du blir utan täckning på mobilen.

spacer svenskabackpackers backpacka resa resor resenärer asien

Tips 4: Välj ett vandrarhem som passar just dig

Att bo på vandrarhem är inte bara billigt utan det är också ett av de bästa sätten att träffa andra resenärer på. Du kommer i princip aldrig att behöva resa ensam om du inte vill om du spenderar en del av dagarna på vandrarhem.

Hostels blir ofta som så samlingsplatser för resenärer. Vare sig du reser på egen hand eller med andra så kommer är det lätt att träffa likasinnade resenärer. En sak som är smart att göra är att söka upp ett vandrarhem som passar just dig.

Vissa ställen har mer fokus på festande än andra. Om du har svårt att sova så vill du förmodligen vara säker på att du kommer kunna göra det. Bor du då på ett party hostel så kan det bli en utmaning. Se till att läsa recensioner från andra resenärer innan du bokar.

I det här inlägget så kan du läsa mer om att boka vandrarhem. Det skadar verkligen inte att lära sig en del tips och tricks som hjälper en att få ned priset. Ju mindre du spenderar på boende och transport, desto mer kan du spendera på upplevelser.

Tips 5: Packa lätt när du ska backpacka i Sydostasien 2022

Ett vanligt misstag, som man framförallt brukar göra på sin första resa, är att man packar alldeles för mycket saker. Visst är det superbra att ha med sig alla möjliga slags mojänger som man kan tänkas behöva. Men risken är stor att du kommer bära med dig en massa saker i onödan.

Ett vanligt tips är att man ska packa allting man ska ha med sig, försök sedan utmana dig till att ta bort minst hälften av sakerna. Man behöver till exempel inte ha oändligt med kläder med sig, du kan tvätta på nästan varje vandrarhem eller lämna in allt till små tvätterier.

Det är inte dyrt och det är verkligen värt det då man slipper konka med sig ett stort lass med kläder. Ju mer man reser desto mer inser man att man egentligen inte behöver mer än liten ryggsäck. Det viktigaste att få med sig är oftast ändå plånboken, mobilen och passet.

I Sydostasien så är saker och ting ofta billiga och skulle det visa sig att du behöver ett par andra skor eller något klädesplagg, köp det på plats. Det gäller för den delen för mer än bara kläder. Istället för att bära med sig något som man bara kanske behöver använda, köp det på plats när det faktiskt behövs.

Det här tipset är givetvis mer eller mindre lättare att följa beroende på vad för slags resa man gör. Men om du finner dig med en 90-litersryggsäck på ryggen så kanske du behöver planera om lite. För, tro mig jag lärde mig det den hårda vägen, det blir inte kul att släpa runt på den.

Tips 6: Res i din egen takt

Det här är ett tips som är väldigt viktigt för att man ska kunna njuta fullt av sin resa. Ta det i en takt som passar just dig. Om du reser iväg med andra och de vill iväg till något ställe du inte vill, så var inte rädd för att göra en del av resan själv.

Åker du iväg helt på egen hand så kom ihåg att det är just din resa. Det är ofta lätt att svepas med i andra resenärers äventyr men låt det inte tappa fokus på en resa du själv uppskattar. Planera framförallt in några vilodagar här och där, det kan verkligen behövas.

Jag föredrar att spendera längre tid på färre platser, detta för att slippa transporthets. Att sitta på en buss går väl an. Men gör jag det var och varannan dag så hinner jag ju inte uppleva platserna så mycket som jag vill.

Dock så gillar alla ju såklart olika och vissa har inget emot att fara runt mellan en massa olika platser på kort tid. Så länge man njuter av resan så är det viktigare än destinationerna.

Var också förbered på att du kommer att få hemlängtan. Men nuförtiden är det lättare än någonsin att hålla kontakten. Ring ett par videosamtal hem då och då, det är både viktigt och roligt att dela med sig av resans gång.

Faktum är att man lätt kan känna sig utbränd när man har så mycket nytt, häftigt och roligt att undersöka och göra. Så vilodagar är nödvändiga, vare sig man tror det eller ej.

tips för backpackers - spacer

Backpacka i Sydostasien 2022

Vi hoppas att tipsen kom dig väl till hands och att de kan hjälpa dig ha en härligare resa. Vill du prata med andra resenärer och dela eller få tips så besök gärna vår Facebook-grupp Svenska Backpackers – Asien.

Där kan du sprida din kunskap eller ta del av andras, för det är ju faktiskt oftast lättare att lära sig av andras misstag, så slipper man göra misstagen själv.

Tack för att du läste inlägget ”Backpacka i Sydostasien 2022 – 6 Tips”, Läs Fler Inlägg Här!

Safe travels!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.