Borttappat pass utomlands – Samers historia

Borttappat pass utomlands – vad gör man?

Att finna sig i en situation rörande ett borttappat pass utomlands är aldrig roligt. Som tur är så behöver man inte stressa ihjäl sig över det utan det går oftast att lösa på ett eller annat sätt. Samer Yousef som är ute och reser i Sydostasien upplevde tyvärr exakt detta. Schysst som han är så bestämde han sig för att ta det hela med en klackspark och dela med sig lite snabbt av sin upplevelse. Detta för att underlätta för andra som hamnar i samma situation som han själv tyvärr råkade hamna i.

Här är hans egna ord om hur det gick till när han blev av med passet i Filippinerna:


Blev av med passet i Filippinerna och här är en skildring av förloppet för framtida idioter som jag själv.

Kontaktade svenska ambassaden i Manila, där provisoriskt pass kan utfärdas. Med ett sånt kan jag flyga inrikes flera gånger och ut ur landet en gång. De vill ha:
– polisrapport
– tre passfoton
– kopia på borttappat pass
– ifyllt formulär (fem sidor av skitsnack om adress o Sverige, föräldrar och deras äktenskap)
– 8.900 pisos

Jag bemöttes av fantastisk service och de var verkligen villiga att hjälpa till. Eftersom jag redan hade bokat biljetter från Cebu till Puerto Princessa lyckades de ordna så att jag kunde hämta ut ”the emergancy passport” hos svenska konsulatet i Cebu (som alltså inte utfärdar något öht.)

Allt som allt kostar det cirka 10.000 pisos, dvs kostnad för att skicka alla formulär som ska fyllas i och att överföra pengar (det motsvarar ca 1800 kr). Allt överfördes via LBC, kör inte på något annat, det här är tillförlitligt och för en kostnad på 20 pisos (eller typ ingenting i svenska kronor) skickas allt samma dag.

Polisanmälde och fick en polisrapport, ”police certification” (det hela var otroligt onödigt byråkratiskt, jag spenderade många timmar på polisstationen för att sedan behöva bege mig till ”the city hall” för att få någon oklar stämpel som skulle vara med på rapporten).

Eftersom att jag vill fortsätta resa och att det känns extremt onödigt (och dyrt) att behöva utfärda provisoriska pass för vartenda land jag besöker bestämde jag mig för att ändra reserutt. Filippinerna har inte befogenheten att utfärda ordinarie pass och hänvisar till antingen Singapore, Thailand eller Hong Kong.

Eftersom jag redan varit i Thailand och att Singapore verkar så extremt dyrt bär det av mot Hong Kong. Där har svenskar rätt att vistas i 90 dagar utan visum. Det kostar ca 1500kr att utfärda ordinarie pass och tar mellan tre och fem veckor. Under tiden tänker jag resa runt i Kina.

Okej, det var väl typ det. Om ni har några frågor tveka inte att höra av er.

PS. TAPPA INTE BORT PASSET. DET ÄR DUMT.


borttappat pass utomlands

Resan fortsätter

Som ni kan läsa så är alltså resan inte nödvändigtvis över bara för att man finner sig utan ett borttappat pass utomlands. Det mesta går oftast att lösa, något som många lär sig på sin första resa (blogginlägg om vanliga lärdomar på sin första resa). Det är roligt att veta att Samers resa fortsätter vidare och om ni vill se hans riktigt grymma foton från sin resa så kan ni hitta honom på Instagram.

Slutet gott allting gott!

Har du tappat bort ditt pass någon gång? Skriv gärna och berätta!

Av Backpackers för Backpackers

2 kommentarer

  1. Något man kan göra för att underlätta när man tappar bort passet? Alltså att kanske ha med sig dubbla pass(?) eller så?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.