Vanliga Saker Att Lära Sig På Sin Första Resa

Vanliga lärdomar på sin första resa

Även om vi alla är väldigt olika och upplever saker och ting på olika sätt så finns det några saker som de flesta lär sig på sin första resa. Du kommer aldrig att ha saknat öronproppar så mycket som när tio personer i samma rum börjar snarka samtidigt. Eller friheten av att bära med sig sitt liv i en väska på ryggen. Hur onödigt det är att stressa och hur mycket vi faktiskt klarar av. Det finns gott om lärdomar att ta med sig om sinnet är öppet för det. Vilka saker på listan stämde för dig? Vilka har missats? Läs och se efter!

Du lär dig att du behöver mindre saker än du tror

En resväska, passet, mobilen, bankdosan, kläder och ett fåtal andra nödvändigheter. ”Behöver jag verkligen inte mer?” frågar man sig ofta innan sin första resa. I vissa fall så packas det mer, ibland mindre. Det är inte ovanligt alls att man på den första resan konkar runt på 5-15 kg av saker och ting som är ”användbara” men som aldrig kommer till användning. Ungefär som den där ficklampan som aldrig kommer till användning, myggnätet som du aldrig packar upp, eller multiverktyget med sked, kniv och gaffel som bara tvunget skulle med.

Man lär sig väldigt snabbt hur lite som man faktiskt behöver och det är oerhört befriande. Redan på andra resan så har man ofta skippat oerhört mycket som var med på första resan. Så fortsätter det ju mer och mer man reser och friare och friare blir man.

Du klarar mer än vad du tror

Att vara helt på egen hand på en okänd plats utan att kunna språket kanske är läskigt. Men det löser sig alltid ändå! Det lärde jag mig snabbt när jag var ute och reste. Det löser sig alltid på ett eller annat sätt och vi klarar så mycket mer än vad vi kanske tror från början. Det är ju tyvärr lätt att fastna i sin comfort zone. Som tur är så är det lika lätt att ta sig ur den. Bara man vill, för har man viljan så klarar man oftast det mesta. Att resa på egen hand är ett väldigt bra sätt att växa som person. Man stöter på så många olika utmaningar längs resan så man kan lära sig så otroligt mycket.

”Vill du komma fram snabbt, gå själv. Vill du komma långt, gå tillsammans.”
– Afrikankst proverb

Vanliga saker att lära sig på sin första resa

Termen billigt får en ny innebörd

Det beror givetvis på vart man åker men i till exempel Sydostasien så är det inte ovanligt att stå och tänka ”hur kan det inte kosta mer?”. Efter till exempel en utsökt sushimiddag för två så sitter man med en nota som motsvarar inte mer än 100 svenska kronor. Saker som hemma kostar det fem- eller tiodubbla går att hitta så mycket billigare. En natt på ett vandrarhem för blotta 20 kronor är inte heller illa. Men den största och mest markanta skillnaden, tack vare Sveriges skatter, märks ofta när det kommer till alkohol. Med risk för att kanske överdriva en liten aning så känns det ibland som att man kommer iväg med samma pris för en hel kväll utomlands som för en runda på puben hemma i Sverige.

Trots låga priser så blir det oftast en rolig lek att stå och käbbla lite om kostnaden för varor på vissa håll i världen. Men som man säger.. ”den som spar han har”..

Stress är helt onödigt

En värdefull läxa men kanske jobbig att lära sig ibland. Det spelar ingen som helst roll hur väl du planerar din resa och tänker ut allting i förväg. Saker och ting kommer inte att gå som planerat. Det viktiga då är att inte stressa upp sig och tro att saker och ting är förstörda. Det betyder ofta bara att något annat spännande kommer att hända istället. Planera inte för mycket och stressa aldrig omkring. Det är ett väldigt avslappnande sätt att leva livet på och något som man verkligen bör ta med sig från resan. Dom första gångerna så är det inte så roligt att stå och vänta på en buss som man måste hinna med, som aldrig dyker upp. Men efter hand så får man helt enkelt inse att det inte lönar sig att förvänta sig för mycket, att stress inte löser något och att man ska ta ut marginalerna när man planerar resan.

Inte undra på att man är extra avslappnad när man kommer hem från sin första resa. Saker och ting går ju oftast som tänkt i Sverige, men hur spännande blir det egentligen i längden?

Öronproppar blir värdefulla ägodelar

Om du klarar dig genom hela din första resa utan att använda öronproppar så avundas jag dig. När man ligger i ett svettigt rum med tio andra personer varav hälften snarkar som motorsågar mot lyktstolpar och fläktar som hackar sig. Då, då är öronpropparna ovärderliga tillgångar, åtminstone för mig. På flyg, bussar, tåg, båtar, vandrarhem och så vidare så kommer öronpropparna ofta väl till hands. Plus att de är inte direkt jobbiga att bära sig!

Vanliga saker att lära sig på sin första resa

Allt du behöver göra är att fråga

Allt du behöver göra är att fråga. Det är nästan alltid så enkelt att lösa något problem som kan uppstå på resan. Prata med folk och fråga dig fram så hittar du ofta svaret. På sin första resa kanske man sitter och undrar över vad som är tillåtet, vad förväntas eller vad händer. Men man vågar inte fråga. Men det är helt okej att fråga och det lär man sig snabbt. Efter en resa eller två så kan man tänka tillbaka på sitt tidigare beteende och skratta åt det. Det blir lättare och lättare så även om man är väldigt blyg och inte vågar så måste man helt enkelt förr eller senare. Då märker man hur lätt det är även om det finns språkliga barriärer. Handspråk löser oftast det mesta! Vem vet, du kanske blir en mästare på charader?

Du uppskattar ditt hem mer

Oavsett hur underbart och overkligt det var att borra ned fötterna i den mjuka vita sanden på den där magiska stranden långt bort i fjärran så är det alltid skönt att komma hem igen. Det kanske inte tar lång tid innan man börjar sakna de okända delarna av världen igen men att få komma hem och träffa alla nära och lära igen är så obeskrivligt underbart. Förr eller senare så brukar det oftast börja kittla i resetarmen igen och vad gör det? Det finns ju alltid nya äventyr att ge sig ut.

Du kanske till exempel tar din dusch för givet? Det gör inte jag. Att komma hem från Sydostasien till en dusch med stadigt tryck, fungerande varm- och kallvatten utan en manick som möjligtvis elktrifierar mig var himmelskt. För att inte nämna allting annat i västvärlden som är lätt att ta för givet, som sociala nät, pensioner och mycket mer.

Allting finns inte online (ännu)

Du kan Googla en plats hur mycket som helst innan du besöker den och ändå bli totalt överraskad av massor med saker. Vilket är härligt för vissa saker bör helt enkelt upplevas utan att läsas om först. Oftast så är överraskningen det bästa och det spelar ingen roll vad det handlar om. Så oavsett om det är ett magiskt vattenfall, en undangömd häftig grotta, en sagolik strand eller någonting annat magiskt så passa på och njut av det. Det finns oupptäckta pärlor överallt så se vad du kan lyckas hitta på din första resa som inte finns online ännu. Du blir förvånad över vad du kommer att upptäcka!

Vanliga saker att lära sig på sin första resa

Du lär dig, förhoppningsvis, att sova vart som helst

En bussresa på tjugotvå timmar i ett skramlande vrak som skall åka två gånger den lagliga hastigheten på vägar med stora hål i? Inga problem! Att sova bort sådana resor kan oftast vara det bästa möjliga sättet att ta sig igenom det. Plus att om man bokar resor som sker under natten så kan man spara in en natt på vandrarhem eller hotell vilket i det långa loppet kan göra att man sparar en hel del pengar. För din skull så hoppas jag att du lär dig att sova nästan vart som helst för det kommer att behövas när du minst anar det. Det blir ofta långa, utslitande och hysteriskt roliga dagar när man reser så att kunna samla ihop lite extra energi om än bara i en bilresa är guld värt.

Det är okej att vara vilsen

Du kommer att finna dig vilsen för eller senare på din första resa. Det kommer att lösa sig på ett eller annat sätt. Första gången kan det vara omskakande men efter hand så blir det mer som en lek. Det är spännande och roligt att vara vilsen för allt som sker blir överraskningar. Ha någorlunda koll men ta saker och ting som de kommer istället för att förvänta dig att alltid ha full koll. Plus att det bästa sättet att lära sig hitta någonstans är att vara totalt vilsen just där. Då lär man sig verkligen på riktigt och vägarna man hittar då glömmer man inte i första taget.

Kom ihåg att det är en väldigt bra sak att ha koll på lokala landmärken. Det kan ju hjälpa till när man behöver hitta hem.

Du klarar dig på egen hand

Även om du kanske reser iväg i en grupp med ett gäng vänner och förlitar dig på gruppen så vet man aldrig vad som händer. Vägar skiljs och vägar korsas och hipp som happ så kanske du finner dig själv ändå helt plötsligt. Se det inte som något läskigt utan se det som en chans till att få göra exakt det som du vill. Det är befriande att resa på helt egen hand eftersom att du kan skräddarsy din resa och du kan ta vilka chanser som än må dyka upp.

Oavsett om man redan är självständig när man åker eller inte så är man det nästan alltid när man kommer hem från sin första resa. Man har ofta helt enkelt inte så mycket till val i vissa situationer. Förut kunde det vara läskigt, nu är det bara uppfriskande.

Vanliga saker att lära sig på sin första resa

Om det låter för bra för att vara sant, så är det oftast det

Det är inte ovanligt att man går på en hel del niter på sin första resa. Oavsett som föraren av tuk-tuken står och ler och är din bästa kompis med sitt superdupererbjudandet så finns det en risk att du kommer att bli blåst. Det finns så många olika scams man bör akta sig för och man lär sig oftast en eller två den hårda vägen.

Lita på folk men var inte för naiv. En vanlig turistfälla i Bangkok är att du erbjuds en väldigt billig dagstur i staden, så billigt som för bara 5-10 kronor. Denna resan slutar oftast i någon butik eller på någon slags liknande plats där du sedan pressas, med varierande medel, till att köpa någonting. Följ din magkänsla och var inte rädd för att tacka nej oavsett hur påstridig en säljare är.

Det finns goda människor världen över

Bland det absolut bästa med att resa är alla underbara och godhjärtade personer som man stöter på längs vägen. Nästan var du än kan befinna dig så finns det oftast en vänlig själ till hands som kan stötta dig på något sätt. Godhet talar verkligen alla språk. Det ger en både tilltro till mänskligheten och hopp för framtiden att stöta på sådana människor. Allt du behöver göra är att påbörja eller ta del av konversationer för att lära dig så mycket nytt eller för att träffa en ny vän. CouchSurfing är ett utmärkt exempel på att det finns goda människor världen över.

Ett leende kommer man verkligen långt med och oavsett om man har råkat göra fel så går det oftast att lösa det smidigt. Kom bara ihåg att inte stressa upp dig och bli inte otrevlig för det hjälper inte många situatiner. Efter din första resa så kommer du garanterat att ha mött många personer som lyst upp din vardag på ett eller annat sätt.

Vanliga saker att lära sig på sin första resa

Tack för att du läste, du får gärna dela inlägget om du gillade det.

Vilka saker lärde du dig på din första resa? Missade vi något? Skriv gärna och berätta!

Av Backpackers För Backpackers

 

En kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.