Denguefeber – Många utbrott i år

Denguefeber är en riktigt hemsk sjukdom som kan vara dödlig om det vill sig riktigt illa. Den är svår att vaccinera sig mot och just nu så verkar sjukdomen sprida sig mer än vanligt, framförallt i Sydostasien. Se till att du skyddar dig ordentligt mot mygg för att slippa råka ut för denguefeber!

Utbrotten i Asien brukar gå i cykler där det vissa perioder är betydligt vanligare med denguefeber än vad det vanligtvis är. Den senare tidens utbrott tyder på att trenden för denguefeber, förekomsten dubblas var tionde år, fortfarande håller i sig.

Faktum är att dengue kan bli ett problem även för Europa om medeltemperaturen fortsätter att stiga, men än så länge så är vi tack och lov förskonade från den.

Om man skall besöka ett land där denguefeber är vanlig så gör man bäst i att skydda sig mot myggen. Myggen som bär på malaria är endast aktiva i skymningen men myggen som bär på dengue är aktiva hela dagen, så det gäller att skydda sig dygnet runt.

Mekongfloden, Vietnam
Mekongfloden, Vietnam

Skydda dig mot myggbett

Myggmedel är A och O när det gäller att skydda sig mot mygg men att ha på sig kläder hjälper också då det minskar ytan som myggen kan anfalla på.

Att sova med en fläkt riktad mot sängen eller med ett myggnät minskar också risken för att myggen skall hitta en under natten. Utöver det så bör man också undvika att ha stillastående vatten där man bor eftersom att myggen gärna lägger ägg där.

I Filippinerna så testade man nyligen ett vaccin mot dengue men det visade sig att om man inte har haft denguefeber tidigare så kunde vaccinet vara farligt. Det är ingen lätt sjukdom att handskas med.

Mygga som sprider sjukdomar

Symptom på denguefeber

Det är inte alltid helt lätt att tidigt kunna säga att någon har denguefeber eftersom att symptomen kan visas väldigt olika från person till person. Vissa människor märker knappt av den alls medan andra kan dö av den.

Vanligtvis så får man väldigt hög feber, värk i muskler och leder samt blir väldigt utmattad.

Se till att vara extra smart under sådana här perioder när denguefeber bryter ut oftare och se till att skydda dig mot myggen. Man brukar inte avråda resenärer från att åka iväg till länder även under de mer aktiva cyklerna för dengue men man råds alltid att skydda sig extra noga mot mygg.

Om du tror att du eller någon du känner har fått denguefeber så uppsök genast läkare.

Så kom ihåg: Fläkta extra mycket, använd myggnät, ha mer kläder på trots värmen(drick extra vatten om det behövs), undvik att ha stillastående vatten och använd rikligt med myggmedel! Safe travels!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.