Ett vanligt bedrägeri i Sydostasien

Det finns många olika slags bedrägerier att hålla utkik efter när man är ute på vift. I det här inlägget kommer jag ta upp ett vanligt bedrägeri i Sydostasien. En väldigt, väldigt, bra grundregel är att om något låter för bra för att vara sant.. Ja då är det förmodligen det.

Det här bedrägeriförsöket går ut att på du blir erbjuden en gratis rundtur av en stad eller ort. Oftast sker det via en tuk-tuk men även via taxibilar. Du kan vara ute och strosa runt och blir plötsligt närmad av en person som erbjuder dig en gratis guidad tur.

Personen börjar prata om olika platser som du säkerligen kommer tycka låter intressanta. Sen vinkar personen in en tuk-tuk eller taxi på måfå och du blir erbjuden rundturen, helt gratis. Om detta händer dig så gör du absolut bäst i att bara gå där ifrån.

Tacka artigt nej och vandra vidare, för du vill inte åka med. Bedrägeriet går nämligen ut på att du faktiskt får en rundtur, så den delen brukar inte vara påhittad. Men turen kommer alltid att sluta i en butik eller liknande plats. Där kommer du bli starkt påverkad till att handla saker, ofta till överpris.

Det har varit flera fall där resenärer har hotats med vapen och ibland råkat ut för misshandel eller rån om man vägrar att handla något.

spacer svenskabackpackers backpacka resa resor resenärer asien

Vanligt bedrägeri i Sydostasien

För personen som först närmade dig på gatan vinkade inte in något på måfå såklart, utan är i maskopi med den som kör runt dig. Alla är även i maskopi eller bekanta med personen som äger butiken du tillslut hamnar i.

Det hela är en enda lång scam med målet att lura av dig pengar.

Jag läste om det här bedrägeriet på olika hemsidor innan jag själv åkte till Thailand för första gången. Det var nog rätt så turligt för tredje dagen i Bangkok så blev jag och två vänner närmade av en främling på gatan. Som berättade om en massa häftiga platser och vinkade in sin kumpan i en tuk-tuk.

Min tyska tjejkompis tyckte det lät toppen och ville verkligen att vi skulle åka med men som tur var hade jag läst om det innan och blånekade att åka med.

Vem vet vad vi hade varit med om, om vi inte hade tackat nej. Det finns gott om skräckhistorier om det här bedrägeriet och jag är glad att jag blev varnad om det innan jag åkte iväg på min backpackerresa.

Bedragarna ser backpackers som naiva och enkla mål för att pressa på pengar med olika skrämseltaktiker. Håll huvudet på skaft när du är ute på vift!

Den Här Sidan kan du läsa mer om en resenär som inte tackade nej utan som åkte med i tuk-tuken.

Tack för att du läste inlägget ”Ett vanligt bedrägeri i Sydostasien”, Läs Fler Inlägg Här!

spacer svenskabackpackers backpacka svenska backpackers resa resor sverige resenärer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.