Hur gör man med pengar när man ska resa länge?

Första gången man ska ut och resa så dyker frågan kring pengarna oftast upp. Hur gör man egentligen med pengarna när man ska resa i flera månader? Alla föredrar olika och gör på olika sätt, men det finns ett par knep som underlättar längs resans gång.

Vissa backpackers tar ut hela sin resekassa i kontanter och har den med sig från dag ett. Det kan vara skönt då man kan gå till ett växlingskontor och införskaffa lokal valuta. Det medför tyvärr också större risk då man kan bli bestulen på kassan. Det gäller också att se till att man inte har med sig mer kontanter in i ett land än vad som är lagligt vid tullen.

Om man väljer att inte köra med kontanter så får man ta ut pengar via bankautomater precis som hemma i Sverige. Ska man göra det så finns det ett par saker man bör göra.

För det första så bör man kontakta sin bank och se till att kortet är upplåst i den världsdelen och det landet man ska besöka. Annars så kan kortet spärras när man försöker ta ut när man anlänt.

Det är också nästan regel att man ska ha med sig två olika kort utifall att man blir av med ett eller utifall att ett går sönder. Det händer oftare än vad man kan tro och det är hemskt jobbigt att stå någonstans utan ett kort.

Det är också fördelaktigt att ta ut pengarna direkt inne på en bank, då kan man ibland slippa lokala avgifter. Men det bästa med det är att OM kortet slukas av automaten så kan du få tillbaka det direkt.

Tar du inte ut inne på själva banken så leta åtminstone efter en bankomat som sitter precis vid ett bankkontor. På så sätt så underlättar du väldigt mycket om automaten skulle behålla kortet.

Det är också väldigt bra att alltid ha ungefär 100 dollar med sig var man än åker. Man vet aldrig när det kan behövas och dollar tas emot överallt.

Ett annat tips är att bankomater på flygplatser ofta har väldigt dåliga växlingskurser. Det kan vara bättre att växla till sig lite lokal valuta hemma i Sverige innan man åker så att man slipper ta ut på flygplatsen.

Hur gör du med pengar när du är ute och reser i flera månader?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.