Tänk på att Respektera Lokala Seder När du Reser

När man är ute och reser så kan man lätt glömma bort att allting inte fungerar precis som det gör hemma i Sverige. Det behöver inte betyda att man inte bryr sig eller inte försöker men man gör bäst i att respektera lokala seder. Kulturkrockar i all ära men det är inte alltid som en situation sådan leder till skratt.

Det är så oerhört lätt att se hela världen från sitt eget perspektiv och i Europa så lever vi ju mer eller mindre i våran egen lilla bubbla.

Men världen är ju så mycket mer än Europa och det är lätt att vara naiv ibland även om man försöker respektera lokala seder.

Att gå runt i bikini på stan om det är soligt och varmt kan verka som en självklarhet, men på vissa håll och kanter av världen så anses det oerhört respektlöst.

Men i Thailand till exempel så händer det av och till att lokalbefolkningen och resenärernas kulturer krockar kraftigt på just den fronten. Det anses respektlöst att visa för mycket hud, vilket kan tänkas konstigt om man någonsin gått förbi en bar sent på natten, men allting har väl sin tid och plats som det heter.

Ett annat exempel på hur snett det kan gå utan att man egentligen menar något illa är svenskarna  Stefan Johansson och Jari Hjortmar. När de arbetade i Iran och skulle fotografera så blev det inte särskilt uppskattat. De dömdes för spioneri till tre års fängelse och fick sitta mer än 12 månader innan de benådades i april 2007.

Sen har vi ju t.ex Singapore där man kan få höga böter endast för att kasta ett tuggummi på marken.

Det tar inte lång tid att söka rätt på information om vad som anses var ett OK beteende på platsen man ska besöka. Det är värt den tiden inte bara för att du slipper med att eventuellt råka illa ut men du retar inte heller upp någon i onödan.

Det är lätt att försöka säga att man inte visste men det är inte alltid något som funkar för att slippa ta ansvar.

Så för din både egen och för lokalbefolkningens skull, läs på om och tänk på att respektera lokala seder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.